Nieuws Bedrijfsoverdracht
Waarom deze techbaas afstand neemt van miljoenenbedrijf SciSports
De Enschede start-up SciSports - inmiddels een miljoenenbedrijf - heeft sinds woensdag een nieuwe CEO. Dat betekent dat oprichter Giels Brouwer (28) een stapje terug doet. Vijf vragen aan de man die met tech de voetbalwereld wil veroveren. “Ik ben hier te veel nerd voor”, schrijft AD.

1. Je bent oprichter, maar niet langer de grote baas van SciSports. Doet dat pijn?
“Eigenlijk niet. Het is een grote stap, maar weloverwogen genomen. Ik heb er woensdagavond met mijn vriendin uitvoerig op geproost. Mijn hart ligt uiteindelijk niet bij het managen. Maar dat moest wel nu we zo hard gegroeid zijn en 50 man personeel hebben. Ik was er iets te veel nerd voor, bouwen is veel meer mijn ding. In mijn nieuwe functie als Chief Innovation Officer (CIO) blijf ik lid van het managementteam, maar kan ik weer doen waar mijn hart ligt.”
Lees ook: Wat Hema moet doen om uit de rode cijfers te komen
2. Er is door de investeerders geen druk op je gelegd om af te treden?
“Nee, het kwam uit mezelf. Ik vond de functie CEO prima om te doen, maar niet mijn hele leven. Een paar maanden geleden zijn we begonnen te zoeken naar iemand die de tent kon leiden. Met Louis Kinsbergen (ex-Unilever en Emexus, red.) vonden we iemand met tech-ervaring die het spelletje al heeft ervaren. Hij kan helpen om SciSports internationaal op de kaart te zetten. Want dat blijft het doel: we willen het grootste sporttech bedrijf ter wereld worden.”
3. Tegelijk met de nieuwe CEO werd ook een nieuwe miljoeneninvestering bekend gemaakt. Heb je als oprichter nog aandelen over?
“Jazeker, ik hoef niet te klagen. Maar voor onze ambities is gewoon groeigeld nodig. Dan neemt je aandelenportfolio misschien af, de waarde van het bedrijf stijgt wel. En mij kan het niet hard genoeg gaan, ik ben ongeduldig. We zijn ooit met 3 jongens begonnen hier in Enschede. Het doel was om groter dan onszelf te worden. Nu zijn we op weg wereldleider te worden.”
4. Waar werken jullie naartoe?
“Het WK voetbal van 2022. Dan willen we hofleverancier zijn voor de meeste landen. En tegen die tijd moeten we ook de meeste Champions League-clubs als klant hebben. Clubs maken nu vooral gebruik van ons Insight systeem: waarin ze alle spelers kunnen analyseren en scouten. Straks met ons systeem BallJames kunnen ze ook bijvoorbeeld de schotsnelheid en vermoeidheid van spelers meten. Een beetje als in het voetbalspelletje FIFA. Ik zeg wel eens: we zijn ooit begonnen Football Manager na te bouwen, nu bouwen we aan FIFA op echte schaal.”
5. Waar lopen jullie tegenaan in die groei?
“De juiste mensen vinden blijft een probleem. Als het zou kunnen nemen we morgen 15 mensen aan in Enschede, maar die zijn er niet. Daarom hebben we ook een tweede kantoor in Amersfoort geopend. We hebben als doelstelling om elke week één club aan ons te binden en één medewerker aan te nemen. Het eerste lukt vaak wel, het tweede is een stuk lastiger.”
Wat doet SciSports?
SciSports, in 2013 opgericht door 3 studenten in Enschede, is gespecialiseerd in de analyse van voetbaldata. Met het programma Insight kunnen clubs en landen zelf de statistieken van 350.000 spelers uitlezen. Onder meer het nationale elftal van België maakte afgelopen WK gebruik van de Twentse data. In Nederland werkt SciSports onder meer samen met PEC Zwolle, Heerenveen en FC Utrecht. Ook adviseerde het bedrijf Memphis Depay om op basis van data voor Olympique Lyon te kiezen.