Aangeboden door Marktlink
Branded Content Bedrijfsoverdracht
74 procent ondernemers overweegt verkoop bedrijf binnen tien jaar
De coronacrisis heeft veel ondernemers aan het denken gezet: moet ik verkopen, of juist aankopen om te groeien? Maar liefst 74 procent denkt aan verkoop binnen tien jaar, terwijl 70 procent van de ondernemers eveneens naar aankoop en groei kijkt. Dat blijkt uit de jaarlijkse bedrijfsovernamemonitor die specialist Marktlink op de markt loslaat. Tom Beltman, partner bij Marktlink, licht toe.

Meer cijfers? Benieuwd naar ontwikkelingen binnen familiebedrijven? Download hier de infographic met cijfers en feiten uit de bedrijfsovernamemonitor 2021 van Marktlink.
Onzekerheid verdwenen
In de eerste zes maanden van 2021 hebben in Nederland 55 procent meer bedrijfsfusies en overnames plaatsgevonden dan in dezelfde periode in 2020. ,,Veel bedrijven hebben het onzekere sentiment van de coronacrisis achter zich gelaten en kijken weer positief vooruit,” aldus Beltman. ,,De verkoopgolf die Marktlink jaarlijks met haar onderzoeken voorspelde, is de afgelopen periode duidelijk verzilverd.”
Tom Beltman
Partner bij Marktlink
'Ondernemers hebben de afgelopen anderhalf jaar tijd genomen om tot bezinning te komen. Ze zijn veel zakelijker naar het bedrijf gaan kijken'
Recordjaar voor fusies en overnames
KPMG becijferde medio oktober dat de Nederlandse markt voor fusies en overnames op koers ligt voor een recordjaar. Beltman: ,,Ondernemers hebben de afgelopen anderhalf jaar tijd genomen om tot bezinning te komen. Ze zijn veel zakelijker naar het bedrijf gaan kijken. Ze vragen zich af wat nodig is om in de toekomst succesvol te blijven en welke rol of welk aandeel ze daarin willen hebben of houden.”
Deel bedrijfswaarde uit risicosfeer
De verzakelijking blijkt mede uit het feit dat circa 80 procent van de ondernemers graag een deel van de waarde van het bedrijf uit de risicosfeer wil halen. Dit maakt de weg vrij voor overnames door private equity fondsen. ,,Die fondsen zoeken naar rendement. Gezonde bedrijven vormen een interessante investering. De combinatie van verzakelijking met de aanwezigheid van veel kapitaal in de markt, stuwt de eerder voorspelde overnamegolf. Gezien de cijfers en het aantal bedrijven is het einde van deze golf nog lang niet in zicht.”
'Slechts 25 procent van de Nederlandse ondernemers geeft de voorkeur aan bedrijfsopvolging door een familielid'
Minder animo overname binnen familiebedrijven
Door de verzakelijking is het romantische beeld van een bedrijfsopvolging binnen de eigen familie aan erosie onderhevig: 75 procent van de Nederlandse ondernemers verkoopt het bedrijf meteen aan een derde partij als de juiste prijs wordt geboden. Slechts 25 procent van de ondernemers geeft de voorkeur aan bedrijfsopvolging door een familielid.
Meer cijfers? Download de infographic!
Meer cijfers? Benieuwd waar internationaal de kansen liggen? Download hier de infographic met cijfers en feiten uit de bedrijfsovernamemonitor 2021 van Marktlink.
86 procent ondernemers Noord-Europa denkt aan verkoop
Marktlink, met vestigingen in Nederland, België, Duitsland en Denemarken, heeft bij de monitor ook die landen betrokken, alsmede het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Geheel bekeken blijkt dat 86 procent van de Noord-Europese ondernemers, mede onder invloed van de coronacrisis, van plan is om het bedrijf binnen tien jaar over te dragen. In Engeland staan ze met 51 procent het minst positief tegenover verkoop.
Luister terug: radio-interview over monitor 2022
Hoe zit het met overname binnen familiebedrijven en wat is het voordeel van een internationale pitch? Luister hieronder naar de podcast over de monitor 2021 met Marktlink-partner Tim van der Meer.
Steeds vaker transacties internationaal
Op het vlak van internationalisatie maakt de bedrijfsovernamemarkt momenteel grote stappen. Het overgrote deel van de Europese ondernemers verwacht een stijging in internationale overnames de komende tien jaar. 56 procent van de groep Nederlandse ondernemers die geïnteresseerd is in overname van een buitenlands bedrijf, zoekt hiervoor de kennis en kunde van een lokale adviseur. Beltman: ,,We kunnen spreken van een internationalisering van de overnamemarkt. Bij 80 procent van onze transacties zitten internationale partijen aan tafel. Dit leidt bij ongeveer een derde van de transacties tot een deal met een internationale partij. Dit aandeel stijgt jaar na jaar. Culturele verschillen bij overnames spelen daarom in toenemende mate een rol. Ondernemers snappen heel goed dat cultuur en lokale aanwezigheid voor vrijwel elke onderneming essentiële succesvoorwaarden zijn.”