Advertorial van ABN AMRO MeesPierson

Advertorial Bedrijfsoverdracht

Zo verkocht John Paes na 36 jaar zijn bedrijf

Als John Paes zoon Roel op de koffie krijgt, voeren discussies over de koers van Technomed niet langer de boventoon. John droeg het Limburgse bedrijf in medische hulpmiddelen (140 medewerkers, 8 miljoen omzet) sinds 2008 geleidelijk over aan zijn zoon, die het eind 2016 besloot te verkopen. “Er viel een last van mijn schouders”, zegt Paes. Hij deelt zijn gouden adviezen rondom bedrijfsoverdrachten.

Bram de Vrind 12 maart 2019

John paes marktlink abn amro meespiersson

Bij de haard staat een in glas verwerkt logo van Technomed, op de schouw een miniatuur muziekinstrument als cadeau van de Indonesische vestiging en in de kast een boek van Technomed 1980-2016; de woning van de familie Paes in het Limburgse Spaubeek is gedecoreerd met relieken van John's rijke ondernemerscarrière. “En boven hangen de foto's die jarenlang de gangen in het bedrijf sierden”, zegt de ondernemer. Vrouw Tiny, die hij steevast 'meisje' noemt, zet de koffie op tafel.

Oprichting

John Paes richtte Technomed in 1980 op als handelsbedrijf in medische accessoires. Het bedrijf ontwikkelde zich onder zijn leiding tot wereldwijde producent van medische hulpmiddelen en op maat gemaakte accessoires, zoals oppervlakte elektrodes die op het lichaam worden geplakt en sensoren die zenuwbanen meten. Technomed had anno 2016 een omzet van 8 miljoen euro en zo'n 140 werknemers, waarvan zo'n 40 op het hoofdkantoor in Maastricht-Airport en 100 op de productielocatie in Indonesië die in 2005 werd geopend.

John werd door de gemeente Beek benoemd tot Ondernemer van het Jaar en zijn bedrijf Technomed werd genomineerd voor de Limburg Export Award, net als het entertainmentbedrijf van de Limburgse BN'er André Rieu. Het familiebedrijf bouwde een personeelsbestand met loyale medewerkers op. Bij de eindejaarsviering kregen werknemers steevast een persoonlijke kaart, een zelf samengesteld kerstpakket en een bonus. “Het creëren van werkgelegenheid en zorgdragen voor je medewerkers gaf mij als ondernemer de meeste voldoening”, zegt Paes.

Technomed had door de jaren heen meerdere werknemers met een achterstand tegelijk in dienst, waaronder John's tweede zoon Lars, die een verstandelijke beperking heeft. “Bij ons stond maatschappelijk verantwoord ondernemen voorop. Hierover heb ik verschillende voordrachten gehouden bij bedrijfsverenigingen”, aldus de ondernemer.

Succesformule

Zijn succesformule? “Ondernemen is kansen zien, inspelen op ontwikkelingen. Rond het jaar 2000 kwam China als goedkoop productieland met gekopieerde producten. Ik besefte: als je vasthoudt aan productie in Nederland, dan prijs je jezelf uit de markt. Toen kreeg ik de kans om onder leiding van toenmalig minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma op handelsmissie naar Indonesië te gaan. Daar hebben we een joint-venture opgericht en uiteindelijk in 2005 een productielocatie geopend.”

Paes kreeg in 2008 van zijn accountant het gouden advies om vroeg met de bedrijfsoverdracht aan zoon Roel te beginnen. Bedrijfsoverdracht in deze relatief vroege fase zou betekenen dat Roel rustig in zijn rol kon groeien en niet de hoofdprijs voor het bedrijf zou hoeven betalen. Paes: “Bij bedrijfsovername binnen de familie moet je niet hoofdprijs, maar de 'schoonheidsprijs' vragen. Roel was net afgestudeerd en ik wilde dat hij de zaak overnam tegen zo min mogelijk belastingplicht. We hadden in 2005 bovendien een tegenvallend jaar gehad, wat de overnameprijs drukte.”

Toekomst

Technomed had in 2008, 100 personeelsleden en bijna 5 miljoen omzet, met goede vooruitzichten voor de toekomst. Paes droeg de Europese activiteiten tegen de intrinsieke balanswaarde aan zijn zoon over. Er werd een directeur aangesteld ter coaching van Roel en voor het managen van de operationele zaken. John bleef de eerste vijf jaar aan als bestuurder en werd daarna voorzitter van de raad van commissarissen. Hij adviseert: “Zorg er bij bedrijfsovername binnen de familie voor dat je de overdracht fiscaal goed inkleedt. Bedenk zoals onze accountant een constructie waarbij het geld in de BV blijft en stem dat af met de fiscus.”

In 2014 volgde de overdracht aan Roel van de Indonesische tak. Dat jaar kreeg John de diagnose kanker. Hij kwam er bovenop, maar werd in 2016 getroffen door een ernstige hersenvliesontsteking.

Juist in die periode kreeg Roel een aantrekkelijk aanbod voor de overname van het bedrijf. Het Amerikaanse Telegraph Hill Partners, de investeringsmaatschappij achter een Engelse klant, wilde met Technomed de activiteiten op het Europese vasteland uitbreiden. “Het bod en de ziekte van mijn vader zetten me aan het denken. Ik heb me tijdens mijn carrière regelmatig afgevraagd hoe mijn leven eruit zou zien zonder Technomed. Overname zou de mogelijkheid geven om dit te gaan ontdekken. Bovendien konden we garanties afdwingen dat medewerkers niet op straat kwamen te staan. Het bedrijfspand van de familie konden we meeverkopen”, zegt Roel Paes.

Garanties

Tijdens de onderhandelingen zag de familie voldoende strategische garanties dat het bedrijf kon doorgroeien. Maar op het gebied van bedrijfscultuur waren er verschillen. “Een van onze wensen was dat zoon Lars, die een vast contract had, bij het bedrijf kon blijven. Maar met emotionele argumenten moet je bij de Amerikanen niet aankomen”, zegt John Paes.

Het bedrijf, inclusief pand, werd uiteindelijk tien keer zo hoog gewaardeerd dan tijdens de verkoop aan Roel in 2008. “Niet alleen was het bedrijf inmiddels vele malen groter, de Amerikanen waardeerden ook niet meetbare factoren zoals loyaliteit van werknemers en hoe het bedrijf in de markt stond”, zegt John Paes.

Dienstverband

Helaas voor de familie is het dienstverband van Lars inmiddels beëindigd. Toch heeft de bedrijfsverkoop de familie vooral veel gebracht. Er is bij John rust gekomen. De keukentafeldiscussies over de koers van het bedrijf zijn verleden tijd. “Sinds de bedrijfsverkoop hebben we eigenlijk nooit meer woorden gehad”, zegt John Paes.

Wat hij wil meegeven aan ondernemers die ook denken aan bedrijfsoverdracht? “Laat je altijd adviseren. Zonder goed advies van de accountant in 2008 waren we nooit tot de slimme constructie voor de overdracht aan Roel gekomen. In 2016 hebben we ons laten bijstaan door een commissaris van Technomed met kennis van bedrijfsoverdrachten. Hij had emotioneel meer afstand tot ons bedrijf. Zo'n adviseur verdient zichzelf dubbel en dwars terug.”