Nieuws Financiën

11 miljard euro aan gezamenlijke schuld: bedrijven vragen massaal om belastinguitstel

Het aantal Nederlandse bedrijven dat uitstel van belastingbetaling heeft aangevraagd vanwege de coronacrisis, is in september fors toegenomen. Dat was vlak voor de inmiddels naar 1 januari verschoven deadline. De aanvragers hebben samen een schuld van ruim 11 miljard euro.

Van onze redactie 6 november 2020

Spaarvarken blij Pixabay

Uitstelling van belastingbetaling geeft bedrijven extra lucht. Foto: Pixabay

De hausse in aanvragen komt door de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet en de oorspronkelijke aanvraagdeadline van 1 oktober, meldt de Belastingdienst.

Het kabinet heeft eerder deze week de aanvraagtermijn voor belastinguitstel verlengd tot 1 januari. Daardoor konden de ruim 4.000 aanvragen die na de deadline van 1 oktober waren binnengekomen, alsnog worden verwerkt.

Lees ook: Ondernemers opgelet: belastinguitstel aanvragen kan nog tot 1 januari

Nederlandse bedrijven die uitstel van belastingbetaling hebben gekregen vanwege de coronacrisis, hebben samen een schuld staan van ruim 11 miljard euro. In totaal hebben tot nu toe ruim 250.000 ondernemers de regeling gebruikt. Een vijfde daarvan heeft zijn belastingschuld inmiddels afbetaald.

Drie jaar de tijd om schuld af te betalen

Op 1 januari vervalt het uitstel en moeten ondernemers hun nieuwe betalingsverplichtingen, zoals de btw-aangifte over het laatste kwartaal van 2020, weer betalen. Voor de opgebouwde schuld krijgen ze meer tijd. Pas in juli volgend jaar moeten bedrijven beginnen met het terugbetalen van hun achterstand. Daar krijgen ze vervolgens drie jaar de tijd voor.

Lees ook: Lagere winstbelasting door corona op losse schroeven

'Uitstel van betaling, maar wanneer terugverdienen?'

'Het is echt een groot drama', zegt zelfstandig organisatieadviseur Nicole Martens op Twitter. 'Je mag uitstel van betaling aanvragen, maar dat krijg je voorlopig niet terugverdiend als alles ooit weer op gang komt."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.