Nieuws Belasting

Aftrekposten: deze 4 belastingtips leveren geld op

Uit recent onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat veel eerste aangiftes van ondernemers onvolledig of niet van voldoende kwaliteit zijn. Ook: 4 op de 10 ondernemers weten niet precies op welke aftrekposten zij recht hebben.

De Ondernemer 9 oktober 2018

Belastingdienst geld opleveren oplevert tips advies administratie ondernemers starters

Voor veel starters heeft de administratie bijhouden niet in alle gevallen prioriteit, blijkt in de praktijk. Volgens Driek Kamps, landelijk directeur MKB bij de Belastingdienst, geeft data-analyse aan dat veel startende ondernemers aangifte doen moeilijk vinden. 'Een stucadoor willen vooral stuccen, die heeft vaak minder met het doen van een aangifte dan een ICT-er of boekhouder. Maar het is van belang dat iedereen die ondernemer is of wordt, begrijpt wat het inhoudt. Voor het doen van aangifte moet je je goed voorbereiden, moeten ondernemers zich goed bewust zijn van rechten en ook plichten. Met de juiste kennis gebruik je vanaf het begin de juiste aftrekposten en is iemand ook minder geld en tijd kwijt bij een volgend keer'.

Slechts de helft van de ondernemers gebruikt een softwareprogramma om de belastingaangiftes te doen. Binnen de Belastingdienst draait daarom momenteel een pilot, 'Keurmerk Zeker OnLine', waar 1500 ondernemers aan mee doen. Kamps: 'We werken samen met commerciele aanbieders van software om een betere koppeling mogelijk te maken tussen administratie, aangifte en betaling. Met een paar drukken op de knop aangifte doen zou ideaal zijn. Het is nog een pilot, er wordt hard aan gewerkt. Als wij als Belastingdienst meer vooraan gaan zitten in de keten van het doen van aangifte en het naleven van regels, dan snijdt het mes aan twee kanten. De ondernemer blij met het geld waar hij of zij recht op heeft, en wij als Belastingdienst met goed ingevulde aangiftes'.

Op de starterspagina van de Belastingdienst staat 'de OndernemersCheck' met onder meer administratie- en aangiftetips, intussen hier alvast 4 belangrijke tips een op rijtje:

1. Check iedere week je belastingaangiften

Ben je een stucadoor of boekhouder? Het maakt nogal uit voor het bijhouden van je administratie. Grote kans dat de getallen bijhouden voor de een geen en voor de ander wél een prioriteit is. Toch is het voor elke ondernemer van belang om goed te begrijpen wat het inhoudt. Voor het doen van een aangifte, moet je je goed voorbereiden. Door dit serieus te nemen ben je uiteindelijk minder geld en – de volgende keer – minder tijd kwijt. Dat betekent dat je met regelmaat, iedere week of maand, de bonnetjes uit moet pluizen. Dit moet je zo kort na de uitgaves doen dat je nog direct weet wat-waar bij hoort. Bijkomend voordeel: als het klusje maar 10 minuten duurt is het ook niet zo erg om te doen.

2. Je vergeet waarschijnlijk aftrekposten (en dat kost je geld)

Zakelijke kosten, zelfstandigenaftrek, startersaftrek, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, mkb-winstvrijstelling. Er is een hele rits aftrekposten waar je mogelijk gebruik van kunt maken. Uit het onderzoek bleek dat 1 op 3 ondernemers bijvoorbeeld niet weet welke zakelijke autokosten aftrekbaar zijn, waarbij het dan weer uit maakt of de auto geregistreerd is als privévermogen of als auto van de onderneming. Zoek uit waar je recht op hebt, dat levert niet alleen geld op. Het zorgt er ook voor dat je niet elk kwartaal weer alle bonnen en facturen overhoop hoeft te halen.

Lees ook: Waarom VNO-NCW nog voor de afschaffing van de dividendbelasting is

3. Maak gebruik van een softwareprogramma

Slechts de helft van de ondernemers gebruikt een softwareprogramma om aangiftes online te doen. Terwijl het zowel makkelijk als prettig is om met een paar drukken op de knop je aangifte te doen en te verzenden.

4. Schakel een expert in

“Ondernemer zijn is zwaar. Een groot gedeelte valt al binnen drie jaar uit”, vertelt Driek Kamps. “Dat is jammer. De Belastingdienst wil een bijdrage leveren om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.” En dat doen ze onder andere door de ‘Ondernemerscheck’, een website waar je informatie kunt vinden over je inkomstenbelasting, rekenhulp en tips voor administratie en aangifte. Kom je er dan nog niet uit? Schakel een intermediair of andere expert in.

Op zaterdag 3 november worden in Groningen, Eindhoven en Utrecht de KvK Startersdagen gehouden, waar de Belastingdienst met speciale Startersvoorlichters aanwezig is. Op de website van de Belastingdienst en KvK vind je er meer over.