Nieuws Belasting

Aangifte doen vanaf 1 maart: Belastingdienst geeft tips voor ondernemers

Over een paar dagen kunnen we weer onze belastingaangifte indienen, ook ondernemers. Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en je doet de aangifte zelf, is het goed om een aantal zaken op een rijtje te zetten. De Belastingdienst heeft tips om deze jaarlijkse klus ‘met tegenzin’, toch met enig plezier op te pakken.

Van onze redactie 24 februari 2022

Aangifte doen vanaf 1 maart 22 door ondernemers

Om makkelijker de aangifte te doen en daarin zo min mogelijk fouten te maken, kunnen ondernemers het beste boekhoudsoftware gebruiken. Via zo'n pakket kan de aangifte direct bij de Belastingdienst worden ingediend. Foto: Belastingdienst

Ga na of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent

Heb je een bedrijf en ben je als zzp’er, freelancer of mkb’er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan wil dat niet zeggen dat je automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Daarvoor moet je aan andere voorwaarden voldoen. Met de OndernemersCheck van de Belastingdienst ga je na of je aan die voorwaarden voldoet. Na het invullen van de checklist krijg je een goede indicatie of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Let op: ook als je géén ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel winst maakt, moet je over deze inkomsten belasting betalen. Dit vul je in de belastingaangifte in als inkomsten uit overig werk.

Lees ook: Ondernemer? Vijf aandachtspunten voor je voorlopige aanslag

Verzamel documenten en gegevens

Aangifte doe je via Mijn Belastingdienst. Als zzp’er of eenmanszaak kun je inloggen met DigiD. Verder is het belangrijk dat jouw administratie goed op orde is. Zo kun je snel en volledig aangifte doen. Het zakelijke gedeelte van je aangifte bestaat uit de winst- en verliesrekening en de balans. Op de winst- en verliesrekening staan de inkomsten en kosten van jouw bedrijf in het afgelopen jaar. De balans toont de bezittingen en schulden van je bedrijf.

Heb je jouw zakelijke gegevens geordend in boekhoudsoftware? Dan heb je al een winst- en verliesrekening en een balans van jouw bedrijf. En kan je veel van de cijfers vrij eenvoudig overnemen in je belastingaangifte.

Houd rekening met aftrekposten en ondernemersfaciliteiten

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan heb je recht op aftrekposten. Ga na op welke aftrekposten jij recht hebt op belastingdienst.nl/ondernemers.

Werk je meer dan 1225 uur op jaarbasis? Dan voldoe je aan het urencriterium en heb je ook recht op de zelfstandigenaftrek. Over 2021 geldt een maximale zelfstandigenaftrek van 6670 euro. De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met de startersaftrek van 2123 euro wanneer je:

  • In de afgelopen 1 of meer dan 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was.
  • De zelfstandigenaftrek in die periode niet meer dan twee keer toepaste.

Door de coronacrisis kon je over 2021 mogelijk niet aan het urencriterium voldoen. Om het risico te beperken dat je daardoor de aftrekposten misloopt, gold een versoepeling van het urencriterium van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. Over die periode mag je er van uitgaan dat je ten minste 24 uur per week aan jouw onderneming hebt besteed. Ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan. Check of je gebruik kunt maken van de versoepeling van het urencriterium op belastingdienst.nl/corona.

Gebruik boekhoudsoftware om het doen van aangifte makkelijker te maken

Om makkelijker je aangifte te doen en daarin zo min mogelijk fouten te maken, kun je boekhoudsoftware gebruiken. Steeds meer ondernemers maken daar al gebruik van. Via boekhoudsoftware kun je jouw aangifte direct bij de Belastingdienst indienen. Ook beveilig je jouw gegevens goed. Besteed je jouw belastingzaken liever uit? Of weet je weinig over fiscale zaken? Dan kun je voor het doen van aangifte ook een fiscaal dienstverlener inschakelen. Het gebruik van boekhoudsoftware en een fiscaal dienstverlener kost geld. Maar het kan fouten voorkomen en tijd schelen. Bovendien zijn de kosten aftrekbaar. Zo kun je je focussen op wat jij het liefste doet: ondernemen.

Volg het webinar voor zzp’ers

Het ondernemersgedeelte van de aangifte inkomstenbelasting is een complexe zaak, zeker wanneer je dit voor de eerste keer zelf doet. Het risico op fouten en procesverstoringen is groot. Dit resulteert in veel vragen van en aan ondernemers.

Voor (startende) zzp’ers die van plan zijn zelf de aangifte inkomstenbelasting over 2021 in te vullen, organiseert de Belastingdienst op donderdag 3 maart om 20.00 uur het webinar 'Invullen van de aangifte inkomstenbelasting voor zzp'ers'. Tijdens dit webinar laat de Belastingdienst aan de hand van twee eenvoudige voorbeelden zien hoe de ondernemer zelf de aangifte inkomstenbelasting invult. In de uitzending wordt ook aandacht besteed aan de rol van fiscaal dienstverleners.

Je kan je inschrijven voor het webinar via onlinewebinar.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws