Aangeboden door Belastingdienst

Podcast

Een goede administratie: van dwarrelende bonnetjes naar inzicht in je bedrijf

Het opzetten en bijhouden van een goede administratie geeft ondernemers, onder wie veel starters, inzicht in hun bedrijf. Hoe pak je het aan? Daarover gaat dit artikel.

Belastingdienst advertorial 3

Teun Ceelen 17 december 2019

Een ondernemer die handelde in drank, had meer dan twee ton aan omzet gedraaid. Zijn situatie leek er rooskleurig uit te zien. ,,Maar op de inkoop, ook twee ton, had hij geen zicht”, vertelt Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter bij de Belastingdienst. Met een goede administratie had de persoon in kwestie dit vertekende beeld kunnen voorkomen.

,,Het bijhouden van een administratie is wettelijk verplicht, maar doe je dus vooral voor jezelf. Zodat je de juiste keuzes kunt maken op basis van inzicht in je bedrijf”, zegt Hoogerheijde. Daarnaast vormt je administratie de basis voor de belastingaangifte en, uiteindelijk, de te betalen of terug te ontvangen belasting.

''Het bijhouden van een administratie is wettelijk verplicht, maar doe je dus vooral voor jezelf''

Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst

Weergave van alle bedrijfsactiviteiten

Veel ondernemers vragen zich af welke gegevens ze moeten bijhouden voor hun administratie. En hoelang ze die moeten bewaren. In het algemeen kun je zeggen dat een administratie een weergave geeft van alle activiteiten van een bedrijf, op papier of digitaal. Enkel het bijhouden van de financiële bedrijfsgegevens is niet afdoende. Je bewaart bijvoorbeeld kopieën van verzonden facturen, het origineel van ontvangen facturen, bankafschriften, contracten en overeenkomsten, je agenda met afspraken en je gewerkte uren. Maar er zijn ook verschillen per bedrijf. Een ondernemer die bijvoorbeeld op de markt staat en werkt met contante betalingen, houdt een kasadministratie met kassabonnen bij.

Een ondernemer moet zijn administratie zeven jaar bewaren. Deze termijn gaat pas in op het moment dat gegevens niet meer actueel zijn. Denk hierbij aan een huurcontract van vijf jaar dat onderdeel is van je administratie. Na vijf jaar is dat contract niet meer actueel. Vanaf dat moment begint de bewaartermijn van zeven jaar.

Praktische vragen

Voor Guido de Bruin, begin dit jaar gestart met cateringbedrijf Krop en Kool in Utrecht, was het even zoeken naar de juiste aanpak: ,,Omdat ik geen ervaring had met het doen van administratie, las ik er een aantal boeken over.” Dat hielp hem: zo begon hij niet blanco aan het onderwerp.

Lees ook: Vereenvoudig het doen van btw-aangifte met deze handige tips

Een online boekhoudprogramma geeft hem veel richting. ,,Ik weet nu welke factuurgegevens ik moet registreren. Het is ook fijn dat het programma veranderingen op mijn zakelijke rekening direct meeneemt. Zo heb ik altijd zicht op mijn inkomsten en uitgaven.” Wel stuitte de jonge ondernemer bij het inrichten van zijn administratie op allerlei praktische vragen. ,,Zal ik de bonnetjes handmatig invoeren of maak ik een foto? Hoe administreer ik contante betalingen? Leg ik, voor de veiligheid als back-up, mijn administratie op voldoende plekken vast of neem ik de cloud erbij? Welke onderdelen van mijn administratie mag ik digitaal bewaren en welke moet ik afdrukken?” Beter omgaan met de aarde drijft hem, dus hij wil niet alles printen.

De Bruin heeft zijn administratie inmiddels grotendeels op orde. ,,Dat geeft me overzicht en rust. Dankzij mijn administratie zie ik hoeveel ik heb uitgegeven en wat mijn marges zijn. Wel ben ik van plan om een adviseur in te schakelen. Ik weet niet helemaal zeker of mijn administratie volledig is en of ik alle regelingen benut.”

Volledig, begrijpelijk en controleerbaar

,,Volledigheid, begrijpelijkheid en controleerbaarheid van de administratie zijn belangrijke aspecten, want dat maakt het doen van btw-aangifte makkelijker”, zegt Hoogerheijde. ,,Je beschikt dan snel over je verkoop- en aankoopgegevens.” Ook heeft de Belastingdienst dankzij deze aspecten bij controle zicht op de geld- en goederenstroom van het bedrijf.

Is de administratie bij controle onvolledig, bijvoorbeeld doordat er cruciale gegevens ontbreken, dan stelt de Belastingdienst de omzet, winst en de te betalen belasting vast. Voor een ondernemer is het dus slim om alle gegevens en berekeningen bij de hand te hebben. Dit om te blijven controleren of de aansluiting tussen administratie, aangifte en jaarrekening klopt.

''Ga na wat je digitaal of op papier kunt bewaren. Dat is afhankelijk van het soort betaling''

Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst

De manier waarop De Bruin zijn administratie aanpakt, kan als voorbeeld dienen voor andere starters, denkt de startersvoorlichter bij de Belastingdienst: ,,Veel ondernemers hebben baat bij een online boekhoudprogramma. Vroeger moest je alles apart inboeken en ieder bonnetje een stempel geven. Tegenwoordig is het een kwestie van je bon scannen en hij staat op juiste plek in je administratie. De btw-aangifte rolt er bijna vanzelf uit.”

Ook jezelf verdiepen in het onderwerp administratie – nog voordat het bedrijf is gestart – en er tijd voor blijven reserveren, zijn aandachtspunten die helpen om alles op de rit te houden. ,,Spreek met jezelf af: ik ga daar één of twee uur in de week voor zitten.” Nog een tip van Hoogerheijde: ,,Ga na wat je digitaal of op papier kunt bewaren. Dat is afhankelijk van het soort betaling. Is die contant, dan bewaar je de bon. Facturen mag je volledig digitaal bewaren als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.”

Veranderingen in 2020

Onderdeel van een administratie zijn inkomende en uitgaande facturen. De uitgaande factuur bevat een aantal gegevens. Eén daarvan is het btw-nummer. Dit nummer wordt vanaf 1 januari 2020 vervangen door het btw-identificatienummer (btw-id). Ondernemers moeten vanaf dit moment het btw-id gebruiken voor hun zakelijke contacten. In het btw-id is het Burgerservicenummer van de ondernemer niet opgenomen. Zo wordt zijn privacy beter gewaarborgd.

Iedereen met een eenmanszaak heeft het nieuwe nummer in oktober 2019 per post ontvangen. Starters met een eenmanszaak krijgen dit nummer van de Belastingdienst na registratie in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ondernemers kunnen anticiperen op deze veranderingen door hun briefpapier aan te passen en hun zakenrelaties te informeren. Zo beginnen ze goed voorbereid aan het nieuwe jaar.

Ga voor meer informatie en handige hulpmiddelen naar belastingdienst.nl/starters en bekijk ook het Handboek Ondernemen 2019.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details