,,We hebben gezocht naar een goed pakket voor bedrijfsleven dat meer draagkracht heeft", zei de premier. Het bedrag van de dividendbelasting gaat volledig naar het bedrijfsleven, niet naar de publieke sector. Het gaat volgend jaar om 1,9 miljard euro.
Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland zei vorige week tijdens het Jaarcongres van MKB-Nederland in Den Haag dat het geld dat hiermee vrijkomt moet worden benut om de lasten voor ondernemers verder omlaag te brengen. "Voornaamste argument is dat de lasten voor het mkb nog altijd een stijgende lijn laten zien en ondernemers meer ruimte nodig hebben voor investeringen in zaken als digitalisering en verduurzaming", aldus MKB-Nederland.
Unilever
Rutte heeft de fel bekritiseerde maatregel altijd verdedigd door te wijzen op het belang dat Nederlands-Britse bedrijven als Shell en Unilever voor Nederland hebben. En dat het aantrekken van hoofdkantoren veel banen oplevert. Het uitblijven van de verhuizing van Unilever is voor de premier dus extra pijnlijk.
Begin oktober maakte Unilever bekend de verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam voorlopig in de ijskast te zetten. Extra pijnlijk is de sneer van Topman Paul Polman, die zegt dat de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting tot dit besluit heeft geleid. Een deel van de Britse aandeelhouders vond het hierdoor niet in hun belang om voor het voorstel te stemmen.
Lees ook: Premier Rutte: Afschaffen dividendtaks heroverwegen
Dividend uitkeren
Met de afschaffing zou het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker moeten worden om zich in Nederland te vestigen. Voor Nederlandse bedrijven zijn de voordelen niet financieel, maar alleen administratief, zo legt fiscalist Wilbert Wolters begin oktober 2017 aan de NOS uit. In plaats van dat ze een deel van het dividend dat ze uitkeren aan de belastingdienst betalen (die dat dan later weer deels teruggeeft aan de Nederlandse aandeelhouders via hun aangifte), kunnen ze het volledige bedrag direct aan de aandeelhouder geven. En dat bespaart een hoop administratieve rompslomp. “Uiteindelijk zijn de enigen die hier een financieel voordeel van hebben partijen die niet belastingplichtig zijn in Nederland.”
Discussie
Al vanaf het begin roept het afschaffen van de dividendbelasting discussie op. Zo zouden grote bedrijven tijdens de formatie druk hebben uitgeoefend op de onderhandelaars om de heffing te schrappen. En menen critici dat het geld dat de dividendbelasting de overheid jaarlijks oplevert beter aan andere zaken besteed kan worden.
Meer winst
Inmiddels is de afschaffing uitgegroeid tot het meest onbegrepen deel van het regeerakkoord van Rutte III. Niet in de laatste plaats omdat de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting de staatskas niet de verwachte 1,4 miljard euro aan inkomsten gaat schelen, maar een bedrag dat rond twee miljard euro ligt. En hoewel dit te verklaren is door het huidige gunstige economische klimaat (meer winsten in het bedrijfsleven, betekent meer dividend en dus ook meer dividendbelasting), riep het ook meer verzet op.