Nieuws Belasting

Dit zijn de 5 valkuilen voor ondernemers bij belastingaangifte

Voor ondernemers is het invullen van de aangifte inkomstenbelasting vaak meer werk dan voor Nederlanders in loondienst. Daardoor lopen zij al snel tegen veelgemaakte fouten aan. Raymond Barkman, fiscalist bij Nextens, ziet vijf veelvoorkomende valkuilen. We zetten ze voor je op een rij.

Robert Hüsken (NU.nl) 22 maart 2022

Belastingaangifte ondernemers tips

Tip: ga er niet zomaar vanuit dat alle vooringevulde gegevens van de Belastingdienst kloppen. Foto: Shutterstock

,,Ik noem de 2021-aangifte al de crisisaangifte voor ondernemers. In 2021 hadden we de coronacrisis met langdurige lockdowns en vervolgens kwam het begin van de energiecrisis'', zegt Raymond Barkman tegen NU.nl.

De vijf voorkomende belastingvalkuilen voor ondernemers:

  1. De vooringevulde gegevens niet controleren
  2. Geen voorschot nemen op kosten voor komend jaar
  3. Het waarderingsstelsel voor voorraden niet checken
  4. De administratie niet op orde hebben
  5. Nog te afhankelijk zijn van één opdrachtgever

1. De vooringevulde gegevens niet controleren

Ga er niet zomaar vanuit dat alle vooringevulde gegevens van de Belastingdienst kloppen. Barkman: ,,Controleer ze altijd en kijk of het vooringevulde deel van de ondernemersaftrek wel correct is vermeld. Hetzelfde geldt voor vooringevulde, nog openstaande verliezen."

Kijk of je voor 2021 in aanmerking komt voor de verschillende aftrekposten binnen de zelfstandigenaftrek. ,,Stel dat je alle posten kunt gebruiken: de zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek, startersaftrek, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de fiscale oudedagsreserve, dan kom je al bijna op 20.000 euro aan aftrekposten. Dat is de moeite waard om te checken."

''Als ondernemer wil je altijd een ruimere liquiditeitspositie en zo heb je een spaarpotje achter de hand voor de toekomst''

Raymond Barkman, fiscalist Nextens

2. Geen voorschot nemen op kosten voor komend jaar

Veel ondernemers maken volgens Barkman de fout alleen maar naar het afgelopen jaar te kijken. Kijk ook juist naar de kosten die je nog verwacht te maken. ,,2021 was natuurlijk het jaar van de coronalockdowns en van de stijgende energieprijzen. Daardoor kun je in de komende jaren te maken krijgen met hogere kosten."

,,Stel dat je café of restaurant lang dicht is geweest, dan zit je nu misschien met hoge financiële verplichtingen door bijvoorbeeld ontslagvergoedingen. Of stel dat je tuinder bent en de gasprijs hebt zien verdrievoudigen. Kijk dan eens naar de egalisatiereserve. Dat is een soort middelingsregeling voor ondernemers, maar dan voor voorzienbare hoge kosten die in de toekomst nog worden gemaakt."

Je mag op de toekomstige piek aan kosten een voorschot nemen, waardoor je winst in 2021 lager wordt en je dus over 2021 minder belasting betaalt. ,,Als ondernemer wil je altijd een ruimere liquiditeitspositie en zo heb je een spaarpotje achter de hand voor de toekomst."

,,We gaan waarschijnlijk een langere periode van hogere inflatie tegemoet. Dat heeft ook z'n weerslag op ondernemers. Zeker als ze veel voorraden hebben''

Raymond Barkman, fiscalist Nextens

3. Het waarderingsstelsel voor voorraden niet checken

,,We gaan waarschijnlijk een langere periode van hogere inflatie tegemoet. Dat heeft ook z'n weerslag op ondernemers. Zeker als ze veel voorraden hebben." Dan is het van belang om te kijken of je nog wel het juiste voorraadwaarderingsstelsel hebt. ,,Vaak hanteren ondernemers de kostprijs of marktprijs om de waarde van je voorraad op te geven op de balans. Maar als de inkoopprijzen stijgen, krijg je ineens een hogere activawaarde en dus een opgepompte balans. Je wil niet dat de fiscus jouw voorraad deels 'opeet' doordat je al belasting over de hogere voorraadwaarde gaat betalen."

Overweeg daarom twee andere stelsels. ,,Bij het 'ijzeren voorraadstelsel' heb je altijd een vaste, zelfgekozen voorraadprijs. Dat is handig in tijden van inflatie, want zo voorkom je voor 100 procent dat de Belastingdienst jouw voorraad al gaat belasten. Een ander stelsel met veelal lagere voorraadwaardering bij stijgende prijzen is het LIFO-stelsel: last in, first out."

4. De administratie niet op orde hebben

Als je hebt gecheckt of je gebruik hebt gemaakt voor alle aftrekposten waar jij recht op hebt, is het wel belangrijk dat jouw administratie ook op orde is. ,,Het urencriterium is daarin belangrijk. Als ondernemer moet je minimaal 1225 uur per jaar hebben gewerkt voor je onderneming."

Vanwege de coronapandemie geldt er voor het eerste half jaar van 2021 een versoepeling. Als ondernemer mag je ervan uitgaan dat je in deze periode elke week 24 uur per week hebt gewerkt. Maar je moet de uren van tweede helft van 2021 wel goed hebben bijgehouden. ,,Dat kan via een afsprakenagenda of in een urenadministratie en deze moet je op verzoek kunnen overleggen aan de belastinginspecteur. Datzelfde geldt voor je kilometeradministratie als je een auto op de zaak rijdt en geen winstbijtelling wilt voor privégebruik."

Lees ook: Wanneer moet je bijverdiensten opgeven voor de belasting?

5. Nog te afhankelijk zijn van één opdrachtgever

Starters zijn vaak nog te afhankelijk van één opdrachtgever, stelt Barkman. ,,Als blijkt dat je te veel blijft leunen op bijvoorbeeld een oude opdrachtgever waar je ooit in loondienst was, dan kun je daarop aangesproken worden. De fiscus kan jouw arbeidsrelatie dan aanmerken als een dienstbetrekking vanwege de schijnzelfstandigheid. Daar zijn ze scherp op omdat je anders gebruikmaakt van fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek waar je als werknemer geen recht op zou hebben."

Zorg dat je de regie hebt over je werkzaamheden: ,,Dus dat je jouw eigen werktijden kunt bepalen, dat je meerdere opdrachtgevers hebt en dat je zelfstandig investeringen doet en echt ondernemersrisico loopt in geval van wanbetaling en (schade)aansprakelijkheid."

Tot slot nog een tip voor beginnende ondernemers. ,,Starters kunnen in hun eerste jaar ook de kosten die ze gemaakt hebben voordat ze hun bedrijf begonnen opvoeren. Denk aan voorbereidingskosten en marktonderzoek."

Lees ook: Hoe je als ondernemer sneller en slimmer belastingaangifte kunt doen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws