Nieuws Belasting

Belastingaangifte in 2021: met deze 5 tips maak je het verschil als ondernemer

Het bewogen 'coronajaar' is nog niet helemaal ten einde, maar als ondernemer doe je er goed aan om alvast vooruit te kijken naar de belastingaangifte 2021. Of je nou een doorgewinterde ondernemer bent of juist net bent begonnen als zelfstandig ondernemer, we helpen je graag een handje om de belastingaangifte in 2021 optimaal te laten verlopen. Om die reden hebben we vijf tips voor je op een rijtje gezet.

(bron: Belastingdienst) 23 december 2020

Belastingaangifte 2021 kwartaalaangifte btw aangifte

In dit artikel lees je met welke vijf zaken je rekening moet houden om 2021 goed te kunnen beginnen. We zetten de deadlines voor de belastingaangiften voor je op een rijtje, leggen uit wat de OndernemersCheck is en waarom het verstandig is om 'm te doen, we vertellen je waarom een goede administratie zo belangrijk is, waarom je je kosten voor je onderneming goed moet bijhouden en hoe je omgaat met een auto van de zaak.

Onze vijf tips voor jouw op een rijtje

  1. Noteer de deadlines voor de belastingaangiften in 2021 nu al in je agenda
  2. Doe de OndernemersCheck om te zien of je voor belastingvoordelen in aanmerking komt
  3. Richt een goede administratie in en bewaar alle administratie 7 jaar
  4. Houd vanaf dag 1 bij welke kosten je voor je onderneming maakt
  5. Houd bij je aangiften rekening met de auto van de zaak die je ook privé gebruikt

Deadlines btw-aangifte 2021

Noteer de deadlines voor de belastingaangiften in 2021 nu al in je agenda. Als je je hebt aangemeld bij de Kamer van Koophandel krijg je van de Belastingdienst een brief waarin staat over welk tijdvak jij btw-aangifte moet doen. Waarschijnlijk ga je elk kwartaal btw-aangifte doen. De deadlines hiervoor zijn 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober. Let op: de kwartaalaangifte is iets anders dan de aangifte inkomstenbelasting. De aangifte inkomstenbelasting doe je één keer per jaar en de deadline hiervoor is 1 mei.

Voor de volledigheid zetten we nog één keer de deadlines voor de kwartaalaangiften van 2021 op een rijtje:

  • 1e kwartaalaangifte: 31 januari
  • 2e kwartaalaangifte: 30 april
  • 3e kwartaalaangifte: 31 juli
  • 4e kwartaalaangifte: 31 oktober

Lees ook: Wanneer moet je bijverdiensten opgeven voor de belasting?

Bekijk OndernemersCheck voor belastingvoordelen

Doe de OndernemersCheck om te zien of je voor belastingvoordelen in aanmerking komt. Met de OndernemersCheck krijg je op basis van een aantal meerkeuzevragen de indicatie of je wel of geen ‘Ondernemer voor de Inkomstenbelasting’ bent. Daarmee kun je in aanmerking komen voor aftrekposten, zoals de mkb-winstvrijstelling en mogelijk ook de zelfstandigenaftrek. Je mag dan bij je aangifte inkomstenbelasting een extra bedrag van je winst aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Bewaar complete administratie voor zeven jaar

Het klinkt als een abc'tje, maar een complete en overzichtelijk administratie is cruciaal. Richt daarom een goede administratie in en bewaar alle administratie zeven jaar. Werk bijvoorbeeld met online boekhoudsoftware. Dat is overzichtelijk en geeft je op elk moment zicht op hoe het met de administratie en dus je onderneming gaat. Hierdoor kun je op tijd bijsturen als dat nodig is. Bovendien bespaart het tijd bij je belastingaangiften.

Je moet je administratie zeven jaar lang bewaren omdat het simpelweg wettelijk is verplicht voor iedere ondernemer. Dit heet de fiscale bewaarplicht. De Belastingdienst streeft echter naar zo min mogelijk administratieve lasten en hanteert soms kortere bewaartermijnen. Hoe lang jij je administratie moet bewaren, hangt af van het belang dat de Belastingdienst heeft bij de verschillende soorten gegevens in jouw administratie. Bepaalde onderdelen van de administratie worden aangemerkt als basisgegevens. Daarbij moet je denken aan:

  • het grootboek
  • de debiteuren- en crediteurenadministratie
  • de voorraadadministratie
  • de in- en verkoopadministratie
  • de loonadministratie

Lees ook: Belastingaangifte voor zzp-ondernemers: deze 6 tips kunnen jou voordeel opleveren

Bewaar bonnen en facturen voor kwartaalaangifte

Houd vanaf dag één bij welke kosten je voor je onderneming maakt, en vergeet vooral niet je bonnen en facturen te bewaren. Als je kosten voor zakelijke doeleinden maakt, zijn ze meestal aftrekbaar. Hierdoor wordt het bedrag waarover je belasting moet betalen mogelijk lager. Ook de kosten die je voor je onderneming hebt gemaakt voordat je startte, worden vaak als zakelijke kosten gezien. Check hier of jouw kosten aftrekbaar zijn. Je bonnen en facturen heb je nodig bij de kwartaalgiften. Vergeet ook je bijverdiensten niet goed op te geven. Het overzicht van de deadlines van de kwartaalgiften in 2021 vind je hierboven.

Auto van de zaak? Let goed op privé-kilometers

Heb je een auto van de zaak die je ook privé gebruikt? Houd hier rekening mee bij je aangiften. Als je meer dan vijfhonderd kilometer per jaar privé rijdt, heb je namelijk te maken met bijtelling. Je moet dan bij je aangifte inkomstenbelasting een bedrag verrekenen voor het privégebruik met de autokosten van je onderneming. Daarnaast moet je btw betalen over de kilometers die je privé hebt gereden. Die btw over de privé-gereden kilometers neem je altijd mee bij je laatste btw-aangifte van het jaar. Dus ga je binnenkort btw-aangifte doen over kwartaal vier, vergeet dan niet je correctie voor het privégebruik door te geven.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.