Nieuws Belasting

ONL-voorman Biesheuvel: ‘Schrap tijdelijk invorderingsrente coronabelastingschuld’

Schrap tijdelijk de invorderingsrente die betaald moet worden over de coronabelastingschuld. Daarvoor pleit Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers. Biesheuvel heeft dit voorstel vandaag richting Tweede Kamer en kabinet gestuurd. Volgende week woensdag vindt in de Tweede Kamer een overleg plaats over de coronabelastingschuld.

Van onze redactie 8 september 2022

Onl hans biesheuvel fotocredit guus schhoonewille

Hans Biesheuvel van ONL wil geen invorderingsrente over coronabelastingschuld

Biesheuvel wil met dit plan de vele ondernemers tegemoet komen die een behoorlijke belastingschuld hebben opgebouwd tijdens de coronacrisis. Vanaf volgende maand moeten ruim 280.000 (mkb-)bedrijven starten met het terugbetalen van hun uitgestelde belasting.

,,Veel mkb’ers dreigen in de problemen te komen nu zij vanaf 1 oktober hun coronabelastingschulden moeten terugbetalen”, waarschuwt de ONL-voorzitter. Deze kwestie komt volgens Biesheuvel bovenop de flinke stapel met andere problemen waar ondernemers nu al mee worstelen.

Lees ook: Belastingschulden dreigen bedrijven over randje te duwen


Om de druk op ondernemers enigszins te verlichten richt ONL zijn pijlen op het tijdelijk schrappen van de invorderingsrente. De opgebouwde belastingschuld moet binnen vijf jaar worden afgelost, met ingang van 1 oktober 2022. Op verzoek mogen levensvatbare bedrijven die terugbetalingstermijn van belastingschulden nog met twee jaar verlengen, van vijf naar zeven jaar. Biesheuvel: ,,Dat klinkt leuk, maar daarbij geldt wel dat de invorderingsrente stapsgewijs zal worden verhoogd tot het oude niveau van 4 procent per 1 januari 2024.” (Op 1 juli 2022 werd het percentage invorderingsrente op 1 procent vastgesteld, op 1 januari 2023 wordt dat 2 procent, om vervolgens in twee stappen uit te komen op 4 procent per 1 januari 2024, red.).

De verlenging van de termijn leidt dus tot een hogere invorderingsrente over de gehele looptijd. ,,Je hebt straks dan misschien wel meer tijd om af te lossen, maar daar tegenover moet je per saldo dus ook meer gaan afbetalen.”

'In praktijk hebben ondernemers weinig aan langere terugbetalingstermijn'

Volgens ONL betekent dit in de praktijk dat ondernemers weinig hebben aan een langere terugbetalingstermijn. Vandaar het voorstel om de invorderingsrente tijdelijk te schrappen. ,,Deze maatregel kan bij veel ondernemers die nu kampen met belastingschulden door corona de druk wat verlichten. Wil je ondernemers echt helpen, dan is dit een simpele, maar effectieve maatregel als je het mij vraagt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws