Nieuws Belasting

Btw-aangifte derde kwartaal: zondag 31 oktober deadline

Komende zondag, 31 oktober, is de deadline voor het indienen van de btw-aangifte van het derde kwartaal. Zeker bij kleine- en startende ondernemers blijkt dit proces nog niet altijd automatisch te verlopen: vier op de tien ondernemers in die categorieën heeft een reminder nodig om de btw aangifte op tijd te doen, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst.

Van onze redactie 27 oktober 2021

Btw aangifte belastingdienst derde kwartaal

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock

Deadline btw-aangifte derde kwartaal

Bijna de helft van de startende en kleine ondernemers doet de btw-aangifte zelfstandig, zonder hulp van een professional, zo blijkt uit de peiling van de Belastingdienst. Ongeveer drie op de tien starters en kleine ondernemers kijken vaak op tegen het doen van de btw-aangifte. Vier op de tien stellen de aangifte vaak uit tot de laatste week. Startersvoorlichter Ferry Hoogerheijde: ,,De btw-aangifte gaat bij veel ondernemers goed, maar bij een aanzienlijk deel ook niet. We zien dat de aangifte en betaling te laat worden gedaan en dat er fouten worden gemaakt. Als je de aangifte of betaling uitstelt, is de kans groter dat je het vergeet en te laat bent. Bij een te late aangifte of betaling ontvangen ondernemers een boete. Dat is zonde."

Btw-aangifte: 5 tips voor ondernemers

  1. Begin op tijd en doe altijd aangifte, ook als je het afgelopen kwartaal geen omzet hebt gedraaid. Twijfel je of je aangifte moet doen, bijvoorbeeld omdat je een vrijstelling voor de btw hebt aangevraagd? Check dan eenvoudig in het portaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ of er een aangifte voor je klaarstaat. Zo ja, vul de aangifte dan altijd in.
  2. Reserveer geld voor je belastingen en doe de betaling meteen na je aangifte. Wil je toch pas op het laatste moment je belastingen betalen? Plan je betaling dan in via internetbankieren. Let op: had je eerder Bijzonder uitstel van betalen door corona? Dat uitstel geldt niet meer voor déze betaling. Kijk op belastingdienst.nl/corona wat je kunt doen als je nog betalingsproblemen hebt door corona.
  3. Doe je aangifte via een online boekhoudpakket. Je doet de aangifte dan meteen vanuit je administratie, waardoor het minder tijd kost. Let op: je mag je aangifte maar één keer per tijdvak indienen. Ook al is dat met sommige boekhoudpakketten vaker mogelijk. Controleer dus goed of je niets vergeten bent voordat je de aangifte indient.
  4. Toch iets vergeten? Vul dan geen tweede btw-aangifte in, maar kijk wat jij in jouw situatie moet doen. Is de correctie 1.000 euro of lager, dan kun je dit opgeven in de aangifte over het vierde kwartaal. Is het bedrag hoger? Dan kun je de correctie indienen via het formulier Suppletie omzetbelasting’.
  5. Noteer de deadlines voor de komende btw-aangiften in je agenda: 31 oktober 2021, 31 januari 2022, 30 april 2022 en 31 juli 2022. Stel een paar dagen van tevoren een herinnering in.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws