Nieuws Belasting

Belastingdienst: vijf tips voor de btw-aangifte in coronatijd

Met nog enkele dagen tot de deadline voor de btw-aangifte van het derde kwartaal begint de tijd te dringen. 31 oktober moet de aangifte binnen zijn bij de Belastingdienst, ook als je het afgelopen kwartaal geen omzet draaide, net bent gestopt met je onderneming of bijzonder uitstel van betaling hebben aangevraagd. Dit zijn de vijf tips van de Belastingdienst voor btw-aangifte in coronatijd.

Van onze redactie 28 oktober 2020

Btw aangifte uitstel tips corona

Uit een recente peiling van de Belastingdienst onder ruim 1.000 ondernemers blijkt dat het overgrote deel van de ondernemers ervan op de hoogte is dat zij gewoon btw-aangifte moeten doen, ook als zij belastinguitstel hebben aangevraagd. Toch verwacht 1 op de 7 ondernemers dat de kans groter is dat zij vergeten op tijd btw-aangifte te doen in deze coronatijd. Daarom herinnert de Belastingdienst ondernemers er deze keer extra aan om hun aangifte op tijd in te dienen.

Lees ook: Belastingaangifte voor zzp-ondernemers: deze 6 tips kunnen jou voordeel opleveren

Tips voor de btw-aangifte

De Belastingdienst geeft vijf tips om ondernemers in deze coronatijd te helpen.

1. Doe áltijd aangifte

Ook als je de afgelopen periode geen omzet hebt gedraaid of gebruikmaakt van bijzonder uitstel van betaling moet je aangifte doen. Zolang je ondernemer bent, zet de Belastingdienst een aangifte voor je klaar op ‘Mijn Belastingdienst zakelijk’. Heb je een periode geen omzet gedraaid? Vul dan op je aangifte in dat je niets hebt aan te geven.

2. Zorg voor tijdige betaling

Zorg dat je betaling op tijd binnen is. Heb je geen bijzonder uitstel van betaling (meer), dan moeten je btw-aangifte én btw-betaling uiterlijk zaterdag 31 oktober binnen zijn bij de Belastingdienst. Plan je betaling in via online bankieren. Dan weet je zeker dat je betaling op tijd is en voorkom je een naheffingsaanslag. Heb je bijzonder uitstel van betaling? Dan doe je alleen aangifte en hoef je nog niet te betalen. Je hoeft ook geen bezwaar te maken tegen de naheffingsaanslag die je ontvangt. De Belastingdienst verleent hiervoor automatisch uitstel van betaling.

Lees ook: BTW aangifte voor ondernemers: dit moet je weten

3. Controleer of je in aanmerking komt voor uitstel

Uitstel van betaling nodig? Lukt het je niet om op tijd te betalen? Controleer dan op op de site van de Belastingdienst of je in aanmerking komt voor uitstel van betaling.

4. Noteer deadlines volgende btw-aangiften

Noteer de eerstvolgende deadlines voor de btw-aangifte en -betaling alvast in je agenda. Na 31 oktober zijn de deadlines voor de kwartaalaangiften: 31 januari, 30 april en 31 juli.

5. Oriënteer je op de kleineondernemersregeling (KOR)

Verwacht je dat jouw jaaromzet de komende jaren onder de 20.000 euro blijft? Oriënteer je dan op de kleineondernemersregeling (KOR). Als KOR-deelnemer ben je vrijgesteld van btw en hoef je geen btw-aangifte te doen. Om per 1 januari 2021 deel te nemen aan deze regeling, moet jouw aanmelding uiterlijk 3 december binnen zijn bij de Belastingdienst. Lees meer over de KOR op de website van de Belastingdienst.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.