Nieuws Belasting
Door corona meer tijd voor ondernemers om belastingschuld af te lossen
Ondernemers die dit jaar belastinguitstel hebben gekregen in verband met de coronacrisis, krijgen langer de tijd om de belastingschuld af te lossen die daardoor is ontstaan. Zij hoeven pas vanaf 1 juli volgend jaar te betalen en krijgen daar drie jaar de tijd voor, meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën volgt de Algemene Beschouwingen vanuit zijn werkkamer. Foto: ANP
Het kabinet besloot aanvankelijk dat ondernemers al in januari moesten beginnen met aflossen, en gaf hen daarvoor twee jaar de tijd. Dat stuitte op verzet in de Tweede Kamer, omdat veel bedrijven nog steeds kampen met de gevolgen van de coronamaatregelen en door de terugbetaling in financiële problemen zouden komen.
Lees ook: De belastingplannen van vandaag: wat betekenen ze voor mijn onderneming?
250.000 ondernemers vroegen om belastinguitstel
Sinds het begin van de noodmaatregelen hebben ruim 250.000 ondernemers om belastinguitstel gevraagd. Circa 50.000 van hen hebben inmiddels het volledige openstaande bedrag betaald. De 200.000 die nog wel gebruikmaken van de regeling, hebben een totale belastingschuld van 12 miljard euro.
Ondernemers kunnen hun schuld in maandelijkse termijnen terugbetalen. Tot eind volgend jaar hoeven zij bijna geen invorderingsrente te betalen. Het blijft mogelijk de hele schuld in een keer af te lossen als hun financiële situatie dat toelaat.
Lees ook: Lagere winstbelasting door corona op losse schroeven
INretail en MKB-Nederland wilden al uitstel
INretail en MKB-Nederland hadden eerder al in gesprekken met staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) voorgesteld om de tijdens de coronacrisis niet-betaalde belastingen om te zetten in een lening met een looptijd van vier jaar. De lening moest volgens de organisaties pas ingaan in 2022, zodat ondernemers tot die tijd optimaal de kans krijgen om hun bedrijf weer op te bouwen.
Jan Meerman, directeur van INretail, afgelopen juli: ,,Ik krijg wekelijks vragen van ondernemers die willen weten wat er met de belasting gebeurt, omdat zij een planning moeten maken voor hun liquiditeit in de rest van dit jaar. Als we uit de crisis komen, hebben we in 2021 ons geld hard nodig om de bedrijven weer op te bouwen. Je kunt dan ook niet heel veel aflossing hebben. Je zit nog niet op honderd procent, je hebt nog andere schulden die je ook hebt uitgesteld. De ‘belastinglening’ per 2022 zou een sterk signaal zijn dat de overheid ondernemers wil steunen en dat de economie draaiende wordt gehouden. Ik vertel mijn leden nu al om er alvast rekening mee te houden.”