Nieuws Belasting

Deadline op komst: 3 december laatste aanmelding kleineondernemersregeling

Voor startende ondernemers en zzp'ers kan het handig zijn: je aanmelden voor de kleineondernemersregeling. Als je je daarvoor wilt aanmelden dan kan dat nog tot en met 3 december 2021. Of het handig is om je aan te melden en of je binnen de doelgroep valt leggen we je uit in dit artikel.

Van onze redactie 2 december 2021

Kleineondernemersregeling aanmelden 3 december belastingdienst

Foto: Shutterstock

Ondernemers met een structurele jaaromzet van 20.000 euro of minder kunnen zich aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee zijn ze minimaal drie jaar vrijgesteld voor de btw. Tenzij jouw jaaromzet boven de 20.000 euro komt. Om in aanmerking te komen voor de KOR per 1 januari 2022 dien je je aangemeld te hebben voor 3 december.

Deelname kleineondernemersregeling

Of deelname interessant is, hangt af van verschillende factoren en is voor iedere ondernemer anders. Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst, benadrukt: ,,Als KOR-deelnemer breng je geen btw in rekening en hoef je geen btw-aangifte te doen. Hierdoor heb je minder administratieve verplichtingen. Maar je mag ook geen btw aftrekken als voorbelasting. Als jij de komende drie jaar veel investeringen gaat doen, is deelname minder gunstig. Ook is het goed om te kijken naar je klantenkring. Heb je vooral particuliere klanten aan wie je diensten levert? Dan kun jij een scherpere prijs bieden als je geen btw in rekening hoeft te brengen.”

Lees ook: BTW aangifte voor ondernemers: dit moet je weten

Voor ondernemers die twijfelen of ze aan de omzetgrens voldoen, ontwikkelde de Belastingdienst het hulpmiddel ‘Kan ik gebruikmaken van de kleineondernemersregeling’. Hoogerheijde benadrukt: ,,Ga hierbij uit van een regulier jaar en geen coronajaar waarin je wellicht een lagere omzet had dan normaal. Als je de omzetgrens van 20.000 euro namelijk overschrijdt, moet je je afmelden voor de regeling. Dan gelden meteen de reguliere btw-regels en kun je je de komende drie jaar niet meer aanmelden voor de KOR. Het is dus belangrijk dat je een goede afweging maakt voor jezelf en op het juiste moment instapt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws