Podcast
Belastingzaken? Zo ga je er als startend zelfstandig ondernemer mee om
Heb ik als startend zelfstandig ondernemer recht op bepaalde aftrekposten? En zo ja, welke zijn dit dan en wat moet ik doen om ze te kunnen benutten? Het is zomaar een greep uit de belastinggerelateerde vragen die op je afkomen wanneer je voor jezelf bent begonnen. Om je wegwijs te maken, heeft de Belastingdienst samen met De Ondernemer een podcast gemaakt. Eentje waarin starters in gesprek gaan met een expert van de Belastingdienst. Doe er je voordeel mee. Om het je makkelijk te maken, hebben we in dit artikel alvast drie tips uit de podcast voor je uitgeschreven.

Foto: Ruud Voest.
Drie tips om je als startend zelfstandig ondernemer te helpen met belastingzaken
- Check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
- Je administratie regelmatig bijhouden geeft inzicht in je bedrijf
- Een zakelijke rekening helpt kosten gescheiden te houden
Tip 1: check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, heb je mogelijk recht op diverse aftrekposten, waardoor je minder belasting betaalt. Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter bij de Belastingdienst, legt uit: ,,Iemand die naar de Kamer van Koophandel (KVK) gaat, voelt zich direct ondernemer. Voor de inkomstenbelasting ben je dat niet automatisch.”
Doe de OndernemersCheck als startend zelfstandig ondernemer
Om te checken of je dat als startend zelfstandig ondernemer bent, is er de OndernemersCheck. Die geeft je een indicatie of je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien of niet. De check let op continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid.
Hoogerheijde: ,,Als je start, vul je hem in op basis van je verwachtingen. Het is verstandig om de check nog eens te doen als je de aangifte inkomstenbelasting gaat invullen.” Dan weet je aan de hand van je actuele situatie of je recht hebt op bepaalde aftrekposten. De OndernemersCheck geeft starter Tjeerd Hoppenbrouwers houvast, hij is als online specialist aan de slag bij zijn bedrijf dat zijn eigen naam draagt. ,,Ik zie nu dat veel factoren bepalen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting: met een KVK-inschrijving alleen ben je er niet.”
Tip 2: je administratie regelmatig bijhouden geeft inzicht in je bedrijf
Volgens Hoogerheijde geeft het bijhouden van je administratie je inzicht in je bedrijfsvoering. De administratie is immers een weergave van de geld- en goederenstroom van het bedrijf. Zo weet een ondernemer hoe de zaken ervoor staan. De weergave vormt tevens de basis voor het regelen van je belastingzaken. Zo ben je in staat om je btw-aangifte tijdig en goed te doen en fouten te voorkomen.
De Bruin maakt zijn belastingzaken makkelijk
Guido de Bruin, eigenaar van duurzaam cateringbedrijf Krop en Kool, houdt zijn administratie consequent bij. ,,Dat doe ik iedere week een ochtend. Zo kan ik op elk moment kijken hoe het ervoor staat met de btw die ik moet betalen.” Handig om vooruit te plannen. Zo weet De Bruin hoeveel btw hij nog moet betalen én dus hoeveel er overblijft om bedrijfsinvesteringen mee te doen.
Lees ook: Vereenvoudig het doen van btw-aangifte met deze handige tips
Tip 3: een zakelijke rekening helpt kosten gescheiden te houden
Een ondernemer kan de zakelijke kosten die hij maakt aftrekken van zijn opbrengsten, waardoor hij minder belasting betaalt. Voor privékosten geldt dat niet. In de praktijk komt het voor dat privékosten als zakelijk worden gerekend. ,,Dat je tussen het ondernemen door bijvoorbeeld even snel een boodschap doet en per ongeluk de kosten op de zaak zet”, zegt Hoogerheijde. Starter De Bruin voorkomt dit als volgt: ,,Mijn zakelijke uitgaven doe ik met mijn zakelijke bankpas. Voor mijn dagelijkse boodschappen heb ik een andere pas.”
- Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van artikelen. Kijk op de website van de Ondernemer voor meer artikelen over onder andere de ondernemersfaciliteiten, de btw-aangifte en de administratie.
- Ga voor meer informatie en handige hulpmiddelen zoals de rekenhulp voor aftrek van kosten voor de werkruimte, naar belastingdienst.nl/starters.