Podcast

Belastingzaken? Zo ga je er als startend zelfstandig ondernemer mee om

Heb ik als startend zelfstandig ondernemer recht op bepaalde aftrekposten? En zo ja, welke zijn dit dan en wat moet ik doen om ze te kunnen benutten? Het is zomaar een greep uit de belastinggerelateerde vragen die op je afkomen wanneer je voor jezelf bent begonnen. Om je wegwijs te maken, heeft de Belastingdienst samen met De Ondernemer een podcast gemaakt. Eentje waarin starters in gesprek gaan met een expert van de Belastingdienst. Doe er je voordeel mee. Om het je makkelijk te maken, hebben we in dit artikel alvast drie tips uit de podcast voor je uitgeschreven.

Podcast Belastingdienst

Foto: Ruud Voest.

Teun Ceelen 17 januari 2020

Drie tips om je als startend zelfstandig ondernemer te helpen met belastingzaken

  1. Check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
  2. Je administratie regelmatig bijhouden geeft inzicht in je bedrijf
  3. Een zakelijke rekening helpt kosten gescheiden te houden

Tip 1: check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting

Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, heb je mogelijk recht op diverse aftrekposten, waardoor je minder belasting betaalt. Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter bij de Belastingdienst, legt uit: ,,Iemand die naar de Kamer van Koophandel (KVK) gaat, voelt zich direct ondernemer. Voor de inkomstenbelasting ben je dat niet automatisch.”

Doe de OndernemersCheck als startend zelfstandig ondernemer

Om te checken of je dat als startend zelfstandig ondernemer bent, is er de OndernemersCheck. Die geeft je een indicatie of je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien of niet. De check let op continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid.

Hoogerheijde: ,,Als je start, vul je hem in op basis van je verwachtingen. Het is verstandig om de check nog eens te doen als je de aangifte inkomstenbelasting gaat invullen.” Dan weet je aan de hand van je actuele situatie of je recht hebt op bepaalde aftrekposten. De OndernemersCheck geeft starter Tjeerd Hoppenbrouwers houvast, hij is als online specialist aan de slag bij zijn bedrijf dat zijn eigen naam draagt. ,,Ik zie nu dat veel factoren bepalen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting: met een KVK-inschrijving alleen ben je er niet.”

Tip 2: je administratie regelmatig bijhouden geeft inzicht in je bedrijf

Volgens Hoogerheijde geeft het bijhouden van je administratie je inzicht in je bedrijfsvoering. De administratie is immers een weergave van de geld- en goederenstroom van het bedrijf. Zo weet een ondernemer hoe de zaken ervoor staan. De weergave vormt tevens de basis voor het regelen van je belastingzaken. Zo ben je in staat om je btw-aangifte tijdig en goed te doen en fouten te voorkomen.

De Bruin maakt zijn belastingzaken makkelijk

Guido de Bruin, eigenaar van duurzaam cateringbedrijf Krop en Kool, houdt zijn administratie consequent bij. ,,Dat doe ik iedere week een ochtend. Zo kan ik op elk moment kijken hoe het ervoor staat met de btw die ik moet betalen.” Handig om vooruit te plannen. Zo weet De Bruin hoeveel btw hij nog moet betalen én dus hoeveel er overblijft om bedrijfsinvesteringen mee te doen.

Lees ook: Vereenvoudig het doen van btw-aangifte met deze handige tips

Tip 3: een zakelijke rekening helpt kosten gescheiden te houden

Een ondernemer kan de zakelijke kosten die hij maakt aftrekken van zijn opbrengsten, waardoor hij minder belasting betaalt. Voor privékosten geldt dat niet. In de praktijk komt het voor dat privékosten als zakelijk worden gerekend. ,,Dat je tussen het ondernemen door bijvoorbeeld even snel een boodschap doet en per ongeluk de kosten op de zaak zet”, zegt Hoogerheijde. Starter De Bruin voorkomt dit als volgt: ,,Mijn zakelijke uitgaven doe ik met mijn zakelijke bankpas. Voor mijn dagelijkse boodschappen heb ik een andere pas.”

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details