Podcast

Belastingzaken? Zo ga je er als startend zelfstandig ondernemer mee om

Heb ik als startend zelfstandig ondernemer recht op bepaalde aftrekposten? En zo ja, welke zijn dit dan en wat moet ik doen om ze te kunnen benutten? Het is zomaar een greep uit de belastinggerelateerde vragen die op je afkomen wanneer je voor jezelf bent begonnen. Om je wegwijs te maken, heeft de Belastingdienst samen met De Ondernemer een podcast gemaakt. Eentje waarin starters in gesprek gaan met een expert van de Belastingdienst. Doe er je voordeel mee. Om het je makkelijk te maken, hebben we in dit artikel alvast drie tips uit de podcast voor je uitgeschreven.

Podcast Belastingdienst

Foto: Ruud Voest.

Teun Ceelen 17 januari 2020

Drie tips om je als startend zelfstandig ondernemer te helpen met belastingzaken

  1. Check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
  2. Je administratie regelmatig bijhouden geeft inzicht in je bedrijf
  3. Een zakelijke rekening helpt kosten gescheiden te houden

Tip 1: check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting

Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, heb je mogelijk recht op diverse aftrekposten, waardoor je minder belasting betaalt. Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter bij de Belastingdienst, legt uit: ,,Iemand die naar de Kamer van Koophandel (KVK) gaat, voelt zich direct ondernemer. Voor de inkomstenbelasting ben je dat niet automatisch.”

Doe de OndernemersCheck als startend zelfstandig ondernemer

Om te checken of je dat als startend zelfstandig ondernemer bent, is er de OndernemersCheck. Die geeft je een indicatie of je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien of niet. De check let op continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid.

Hoogerheijde: ,,Als je start, vul je hem in op basis van je verwachtingen. Het is verstandig om de check nog eens te doen als je de aangifte inkomstenbelasting gaat invullen.” Dan weet je aan de hand van je actuele situatie of je recht hebt op bepaalde aftrekposten. De OndernemersCheck geeft starter Tjeerd Hoppenbrouwers houvast, hij is als online specialist aan de slag bij zijn bedrijf dat zijn eigen naam draagt. ,,Ik zie nu dat veel factoren bepalen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting: met een KVK-inschrijving alleen ben je er niet.”

Tip 2: je administratie regelmatig bijhouden geeft inzicht in je bedrijf

Volgens Hoogerheijde geeft het bijhouden van je administratie je inzicht in je bedrijfsvoering. De administratie is immers een weergave van de geld- en goederenstroom van het bedrijf. Zo weet een ondernemer hoe de zaken ervoor staan. De weergave vormt tevens de basis voor het regelen van je belastingzaken. Zo ben je in staat om je btw-aangifte tijdig en goed te doen en fouten te voorkomen.

De Bruin maakt zijn belastingzaken makkelijk

Guido de Bruin, eigenaar van duurzaam cateringbedrijf Krop en Kool, houdt zijn administratie consequent bij. ,,Dat doe ik iedere week een ochtend. Zo kan ik op elk moment kijken hoe het ervoor staat met de btw die ik moet betalen.” Handig om vooruit te plannen. Zo weet De Bruin hoeveel btw hij nog moet betalen én dus hoeveel er overblijft om bedrijfsinvesteringen mee te doen.

Lees ook: Vereenvoudig het doen van btw-aangifte met deze handige tips

Tip 3: een zakelijke rekening helpt kosten gescheiden te houden

Een ondernemer kan de zakelijke kosten die hij maakt aftrekken van zijn opbrengsten, waardoor hij minder belasting betaalt. Voor privékosten geldt dat niet. In de praktijk komt het voor dat privékosten als zakelijk worden gerekend. ,,Dat je tussen het ondernemen door bijvoorbeeld even snel een boodschap doet en per ongeluk de kosten op de zaak zet”, zegt Hoogerheijde. Starter De Bruin voorkomt dit als volgt: ,,Mijn zakelijke uitgaven doe ik met mijn zakelijke bankpas. Voor mijn dagelijkse boodschappen heb ik een andere pas.”

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details