Nieuws Belasting

Lagere winstbelasting door corona op losse schroeven

De verlaging van de vennootschapsbelasting (vpb) in 2021 gaat mogelijk toch niet door. Als gevolg van de coronacrisis zal de eerder afgesproken daling van het belastingtarief op bedrijfswinsten opnieuw tegen het licht worden gehouden, bevestigen bronnen rond de coalitie.

Laurens Kok (AD) 19 augustus 2020

Winst belasting lager ondernemers

Foto: Unsplash

Vorig jaar besloot het kabinet de voorgenomen verlaging van de vpb uit te stellen voor winsten boven de 200.000 euro. Dit gebeurde nadat minister-president Mark Rutte op het VVD-congres had gezegd dat bedrijven de lonen onvoldoende verhoogden. Tijdens de begrotingsonderhandelingen werd vervolgens beslist om de verlaging een jaar op te schuiven in ruil voor lastenverlichting voor burgers. In 2021 zou het tarief alsnog worden verlaagd, van 25 naar 21,7 procent, zo meldt het AD.

''Dit is een moeilijk punt voor de VVD. Als de verlaging niet doorgaat is dat een nieuw verliespunt''

Betrokkene Den Haag

Banen en ondernemingen overeind gehouden

Hoewel die tariefsverlaging al in wetgeving is opgenomen, is het niet vanzelfsprekend dat de maatregel nu wordt doorgezet, zeggen coalitiebronnen. Als gevolg van de coronacrisis heeft de overheid al miljarden euro’s uitgetrokken om banen te redden en ondernemingen overeind te houden. Dat bedrijven hierna nog eens worden getrakteerd op een belastingverlaging wordt niet per se logisch geacht. ,,Daar zal zeker opnieuw naar worden gekeken”, aldus een Kamerlid van een coalitiepartij.

Belastingverlaging voor het bedrijfsleven is vooral een grote wens van regeringspartij VVD. De liberalen vinden dat werkgevers enige compensatie verdienen, omdat hun lasten via andere maatregelen in deze kabinetsperiode met vijf miljard euro zijn verhoogd. ,,Dit is een moeilijk punt voor de VVD”, taxeert een betrokkene. ,,Als de verlaging niet doorgaat is dat een nieuw verliespunt.” Het is dan ook niet gezegd dat de maatregel daadwerkelijk van tafel gaat.

Lees ook: Dit betalen Ahold Delhaize, Unilever en Shell aan winstbelasting

Minder speelruimte kabinet begroting

Niettemin speelt ook mee dat de linkse partijen dit voorjaar al hebben gewaarschuwd niet te zullen instemmen met een begroting waarin de winstbelasting wordt verlaagd. De regeringspartijen hebben in beide Kamers geen meerderheid en zijn voor steun afhankelijk van de oppositie.

Vorig jaar schoot GroenLinks het kabinet te hulp, tot verbazing en chagrijn van PvdA en SP. Dit jaar lijkt het linkse kamp de rijen echter gesloten te houden en afstel te eisen. Daardoor heeft het kabinet minder speelruimte om de begrotingen en het belastingplan soepel door het parlement te loodsen.

Lees ook: Investeerder tegen topondernemers Jitse Groen en Pieter van der Does: 'Help jonge bedrijven'

Schatkist hard door corona geraakt

De vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kwamen gisteren voor het eerst weer bij elkaar voor het wekelijkse coalitieoverleg. Minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën gaven tijdens deze bijeenkomst uitleg over de toestand van de schatkist, die door de coronacrisis flink wordt geraakt.

Volgens betrokkenen toonde Hoekstra zich streng: van al te grote financiële wensen vanuit de coalitie kan volgens hem geen sprake zijn – zeker niet voor meerdere jaren op rij - tenzij er een hervorming tegenover staat. Daarmee daagt hij partijen uit om in het laatste kabinetsjaar alsnog met plannen te komen die in het regeerakkoord nog een brug te ver waren, zoals verdere hervormingen van de arbeidsmarkt en de woningmarkt.

''De economie krimpt minder hard dan gevreesd en ook het overheidstekort is lager dan in juni nog werd voorspeld''

Centraal Planbureau

Miljoenennota Prinsjesdag

Het kabinet is begonnen aan een serie begrotingsraden, die zullen leiden tot de nieuwe Miljoenennota die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Het belangrijkste onderwerp dat daarbij op tafel ligt is de vraag of er een derde steunpakket moet komen. Hoekstra zei vrijdag dat verlenging van het tweede pakket een mogelijkheid is, maar dat het kabinet mogelijk ook losse maatregelen zal nemen om sectoren die zich nog niet op eigen kracht kunnen redden te helpen.

Het Centraal Planbureau zorgde maandag voor een kleine meevaller door iets gunstigere ramingen te presenteren. De economie krimpt daarin minder hard dan gevreesd en ook het overheidstekort is lager dan in juni nog werd voorspeld. Wel maakt het instituut een voorbehoud: als er opnieuw een lockdown komt, krijgt de economie wederom een enorme tik, en zal één op de tien Nederlanders werkloos worden.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.