Nieuws Belasting
Lange levertijd elektrische auto kan zakelijke rijder belastingvoordeel kosten
Alleen nog dit jaar kunnen zakelijke rijders met een elektrische auto maximaal belastingvoordeel halen. Maar wie zo'n auto bestelt, moet er vaak meer dan een half jaar op wachten. Dat wordt dus krap nu we in de tweede helft van 2019 zijn aanbeland.

Bijna nergens ter wereld zijn elektrische auto's zo populair als in Nederland. Omdat het hier nog steeds om relatief kleine aantallen gaat, zullen autofabrikanten zich niet haasten om aan de Nederlandse vraag te voldoen. Wie nu zo'n auto bestelt, heeft grote kans dat hij hem pas volgend jaar krijgt. Maar alleen als de auto vóór 1 januari 2020 geleverd wordt, geldt nog vijf jaar lang het lage bijtellingstarief van 4 procent.
Duizenden euro’s belastingvoordeel mislopen
Eerder al noemde de Vereniging Elektrische Rijders het Klimaatakkoord ‘desastreus’. Wie dit jaar een elektrische auto heeft besteld met het oog op 4 procent bijtelling, loopt grote kans dat hij straks 8 procent bijtelling moet gaan betalen omdat de auto pas in 2020 wordt geleverd. Dit zijn naar schatting meer dan 10.000 rijders, aldus de vereniging. Volgens de club lopen automobilisten hierdoor duizenden euro’s belastingvoordeel mis. Dat bericht het AD.
Lees ook: De eerste auto op zonne-energie: zo ziet de Lightyear eruit
,,Mensen die een elektrische auto besteld hebben, maken zich grote zorgen'', zegt Koos Burgman van de Vereniging Elektrische Rijders tegen de NOS. ,,Het kan op jaarbasis 1250 euro schelen en dat moet uit een privéportemonnee worden betaald. Dat is serieus geld.'' Tesla zegt als een van de weinige merken zijn Model 3 wél op korte termijn te kunnen leveren.
Andere methode voor maximaal fiscaal voordeel
Intussen hebben sommige zakelijke rijders een andere methode gevonden om maximaal fiscaal voordeel te behalen. Zij kopen een jonge, uit het buitenland geïmporteerde tweedehands, die daar in 2018 voor het eerst op kenteken is gezet. Hierdoor valt zo'n auto onder het Nederlandse belastingregime van vorig jaar en dat betekent geen grens van 50.000 euro om van 4 procent bijtelling te kunnen profiteren. Wie nu een dure elektrische auto koopt, krijgt alleen over de eerste 50.000 euro 4 procent bijtelling, de rest valt onder de standaardbijtelling van 22 procent.
Lees ook: Inspiratie nodig? Dit zijn de 9 geboden om te werken als Elon Musk