Nieuws Belasting

MKB-Nederland blij met behoud van de dividendbelasting

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland reageert positief op het in stand houden van de dividendbelasting. "Het kabinet heeft gedaan wat wij hadden gehoopt."

De Ondernemer | Foto: MKB Nederland 16 oktober 2018

Jacco Vonhof MKB Nederland

De 1,9 miljard euro die vrijkomt dankzij het in stand houden van de dividendbelasting zal volledig naar het bedrijfsleven gaan, zo werd maandagmiddag bekend. Onder meer de vennootschapsbelasting en de personeelslasten voor werkgevers worden daardoor lager.

De vennootschapsbelasting –ook wel winstbelasting- daalt (voor mkb bedrijven met winsten tot 200.000 euro) van van 16 naar 15 procent in 2021 en voor grote bedrijven van 22,25 naar 20,5 procent in 2021. "Er komt nu meer geld op de rekening van MKB-bedrijven", zegt Jacco Vonhof van MKB-Nederland tegen NOS. "Het geld dat zij nu overhouden kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken voor investeringen om de klimaatdoelstellingen te halen."

Lees ook: Rutte: afschaffing dividendbelasting definitief van tafel

VNO-NCW

VNO-NCW-voorman Hans de Boer reageert tegenover NOS positief op de lastenverlichting: "We zijn er blij mee dat het volle bedrag naar het bedrijfsleven gaat, dat is ook gerechtvaardigd. De verlaging van de vennootschapsbelasting is iets goeds.''

Hij blijft het oneens met de beslissing om de dividendbelasting in stand te houden. "Wij willen een vestigingsklimaat waarmee we de strijd om hoofdkantoren kunnen aangaan. Daarin moeten we net zo sterk staan als het Verenigd Koninkrijk. Dit is nu niet het geval, want de dividendbelasting blijft bestaan."

Lees ook: MKB-voorzitter Vonhof: behoud geld dividendbelasting voor ondernemers

1,9 miljard euro

Volgens fiscalist Arjo van Eijsden moeten we niet te vroeg juichen om de 1,9 miljard euro die vrijkomt. "Het regeerakkoord was een verzwaring voor het bedrijfsleven. Die 1,9 miljard wordt nu aan andere dingen uitgegeven, maar we zijn niet opeens 1,9 miljard euro rijker. Er verandert dus niet veel, alleen levert het een verschuiving op.”

“Bij de afschaffing van de dividendbelasting profiteerde maar een beperkt aantal bedrijven rechtstreeks, met de nieuw aangekondigde maatregelen profiteren veel meer bedrijven", zegt hij tegen NOS.

Lees ook: Dit moet je weten over het wel/niet afschaffen van de dividendbelasting