Nieuws Belasting

Munsterman brengt boek uit over zijn tijd bij FC Twente

Joop Munsterman blikt met een boek terug op zijn hectische voorzitterschap bij FC Twente en het lag allemaal niet aan hem, schrijft het AD. ,,Wat een slangenkuil. Ik kon er niet meer tegen."

GERBEN KUITERT | Foto: Jan KOK 10 april 2017

Copyright Pro Shots 823233

Joop Munsterman (66) verschaft met Rood Bloed, dat is opgetekend door Frank Franke en eind deze week verschijnt, een boeiend inkijkje in de taferelen die zich in de laatste, hectische jaren afspeelden binnen de bestuurskamer van FC Twente.

Wantrouwen

Over de ruzies, het gekonkel, het onderlinge wantrouwen tussen de commissarissen. En de trucs waarvan de club zich bediende om het hoofd boven water te houden. Munsterman zelf kon er allemaal weinig aan doen, vindt hij zelf. Uiteindelijk besluit hij in het voorjaar van 2015 de handdoek te gooien en direct te vertrekken.

Munsterman-moeheid

Dat had hij veel eerder moeten doen, stelt Munsterman. ,,Ik onderschatte dat er een zekere Munsterman-moeheid optrad. Dat had ik voor moeten zijn." Maar in maart 2015 is hij het helemaal zat: ,,Wat een slangenkuil. Ik kon er niet meer tegen. Ik was van het harmoniemodel, niet van het conflict." Mensen die hem kennen, weten dat de oud-voorzitter vooral van het harmoniemodel is zolang je hem niet tegenspreekt. En dat hij er een gewoonte van maakte ondergeschikten in het bijzijn van anderen te schofferen. Die laatste gewoonte geeft hij in Rood Bloed ruiterlijk toe. Hij belde na zo'n uitbarsting altijd op om zijn excuses te maken, zo laat hij optekenen.

Netto-verlies

Zijn mede-commissarissen beweerden destijds dat Munsterman door hen buiten de deur was gezet. Maar wat doet het er toe? Gezellig binnen de RvC was het al niet meer. De club genereerde in de periode 2012-2015 een nettoverlies van 20,1 miljoen euro. Munsterman gaat nauwelijks in op de oorzaken. Dat was namelijk geldsmijterij; exorbitante transfersommen en salarissen.

Transfers

FC Twente, de provincieclub die tot het kampioenschap in 2010 alles netjes op de rit had, vloog in korte tijd volledig uit de bocht. Munsterman geeft aan dat spelers als Marc Janko en bankzitter Kyle Ebecilio elk anderhalf miljoen euro per seizoen verdienden. Trainers konden rekenen op een jaarsalaris van een miljoen en derde keeper Daniël Fernandes, die niet één eredivisieduel speelde, op een half miljoen. De Mexicaan Corona, die nu bij Porto speelt, verdiende in Enschede 950.000 euro per seizoen. Munsterman heeft ook goed nieuws: mocht Corona worden doorverkocht, dan krijgt Twente nog 9 procent van de transfersom.

Investeerders

Dan passeren in Rood Bloed ook de verschillende affaires de revue. De komst van de Chileen Felipe Gutierrez naar Enschede bijvoorbeeld. Munsterman, drie mede-commissarissen en twee private investeerders staken ieder circa vijf ton in de Chileen. Die constructie moest via Cyprus lopen.

Privé-geld

Niet omdat ze in Nederland niet mochten weten dat Twente-bestuursleden met privé-geld in eigen spelers zaten, beweert Munsterman. Nee, dat moest omdat de private investeerders onbekend wilden blijven. De Cyprus-constructie ging overigens volgens Munsterman uiteindelijk niet door. Hoe het dan wel werd geregeld, vertelt hij niet. De investering wordt een sof: Gutierrez blijkt een aanwinst voor Twente, maar hij raakt zwaargeblesseerd, waardoor zijn waarde daalt. Munsterman ziet 30.000 euro terug van zijn halve miljoen.

Aansprakelijk

FC Twente heeft hem 2,1 miljoen euro gekost, beweert hij. Alle aan de club verstrekte leningen heeft hij Twente kwijtgescholden. Met een stok achter de deur trouwens, want de ex-commissarissen kregen na hun aftreden een brief waarin zij aansprakelijk werden gesteld voor 46 miljoen euro verlies. Hij heeft er een tweede hypotheek op zijn huis voor moeten nemen. ,,Iedereen liep mee in de optocht van succes", constateert Munsterman. ,,Het is nu mijn zaak niet meer. Ik volg het voetbal alleen nog op afstand."