Nieuws Belasting

Ondernemer met kinderopvangtoeslag? Drie tips om je inkomen goed in te schatten

Hoeveel kinderopvangtoeslag ouders in 2022 krijgen, hangt onder meer af van hoeveel zij verwachten te verdienen. Voor papa’s en mama’s met een flexibel inkomen zoals ondernemers en zzp’ers is dit veel lastiger in te schatten dan voor ouders met een vast inkomen. De Belastingdienst komt met drie tips om de kindertoeslag goed in te schatten.

Van onze redactie 18 januari 2022

Kinderopvang toeslagen ondernemer belastingdienst

Verklein de kans als ondernemer dat je te veel of te weinig kinderopvangtoeslag ontvangt met deze drie tips van de Belastingdienst. Foto: Belastingdienst

Voor de hoogte van je toeslag kijkt de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst onder andere naar je toetsingsinkomen. Dit betekent dat elk inkomen meetelt: van inkomsten uit werk tot inkomsten uit een uitkering of alimentatie. Als je een toeslagpartner hebt, telt het gezamenlijke inkomen van jou en je toeslagpartner.

Drie tips voor het goed inschatten van je (toetsings)inkomen

  1. Gebruik de rekenhulp op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag. In deze tool beantwoord je vragen zoals ‘Ben je ondernemer of zzp’er?’, ‘Heb je een toeslagpartner?’ en ‘Heb je loon uit andere inkomsten, zoals alimentatie?’ Ook vul je per maand in wat je verwachte bruto-inkomen is. Na het invullen van alle vragen, zie je wat jouw toetsingsinkomen is.
  2. Weet je nog niet hoeveel inkomen je elke maand zal hebben? Schat je inkomen dan liever iets hoger in dan lager. Door hoger in te schatten, loop je minder risico dat je achteraf toeslag moet terugbetalen. Want voor toeslagen geldt: hoe lager je inkomen, hoe meer toeslag je kunt krijgen. Houd er wel rekening mee dat jouw opgegeven inkomen ook gevolgen heeft voor andere toeslagen, zoals huurtoeslag.
  3. Check gedurende het jaar regelmatig via de rekenhulp of je toetsingsinkomen nog klopt en wijzig zo nodig. Vul de rekenhulp bijvoorbeeld elk kwartaal in, als je de kwartaal btw-aangifte doet. Is je toetsingsinkomen veranderd? Wijzig het dan meteen via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag.

Lees ook: Ondernemer? Vijf aandachtspunten voor je voorlopige aanslag

Naast een verandering in (toetsings)inkomen hebben ook andere veranderingen in je leven invloed op je toeslag. Denk aan veranderingen in opvanguren, opvangsituatie (van dagopvang naar buitenschoolse opvang) of gezinssituatie, zoals een scheiding. Verandert er iets? Check Mijn toeslagen op toeslagen.nl of op de app Kinderopvangtoeslag en geef de verandering meteen door. Zo verklein je de kans dat je te veel of te weinig toeslag krijgt. En na afloop van het jaar geld moet terugbetalen of terugkrijgt.

Meer weten? Kijk dan op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws