Nieuws Belasting
Stopknop nog mogelijk: Wat te doen bij coronaschulden
De telefoon bij organisaties die ondernemers helpen met een coronaschuld rinkelt onafgebroken. Volgens voorzichtige schattingen hebben tussen de 30.000 en 45.000 ondernemers nog niets afgelost. Blijf als ondernemer niet lijdzaam wachten tot de deurwaarder op de stoep staat. Doe iets en wel nu, is de dwingende boodschap van financiële adviseurs. 'Kijk de leeuw in de bek.'

Foto: Shutterstock
Zijn ze verbaasd, Michiel Hordijk en Ralph van Dam, dat er nu nog ondernemers bij hen aankloppen voor financieel advies over hun coronaschuld? De Belastingdienst heeft na bijna een jaar van waarschuwingen bekendgemaakt nu echt te gaan beginnen met het innen van de coronaschulden. Het is de aard van ondernemers om zo lang mogelijk zelfstandig te zijn en het roer niet uit handen te geven, zeggen de twee financiële adviseurs voor het midden- en kleinbedrijf.
,,Onafhankelijkheid en zelfstandigheid zijn hun drijfveren. Met een schuld bij de Belastingdienst ben je dat niet meer. Ze zitten niet meer achter het stuur en daar schamen veel ondernemers zich voor. Ze zijn bang zowel zakelijk als privé alles te verliezen”, zeggen de twee. Hordijk is directeur van Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) en Van Dam is betrokken bij Geldfit Zakelijk.
Lees ook: Coronaschuld molensteen om nek bakker Faryel (36), daarom begint ze crowdfunding
,,Er belde vandaag een eigenaresse op met drie sportscholen met een coronaschuld", vertelt IMK-directeur Hordijk. ,,Ze heeft ons gevraagd haar te gaan begeleiden. Laat? Klopt, maar ze heeft wel de durf getoond om de telefoon te pakken en haar hoofd niet nog langer in het zand te steken. Ik heb haar daar een schouderklopje voor gegeven", aldus Hordijk.
,,Ze was gelukkig zelf al begonnen met het nemen van maatregelen. Twee scholen zijn inmiddels gesloten, de bedrijfsauto is de deur uitgegaan, in kosten is gesneden, alleen nog werken volgens netto-uren en haar huis staat in de verkoop. Het zijn voor haar stressvolle periodes en dan staat je hoofd niet naar de Belastingdienst.”
Lees ook: Dreigend faillissement? Vier tips voor ondernemers in zwaar weer
Ondernemers die nog niets van hun coronaschuld bij de Belastingdienst hebben afbetaald, kunnen de komende periode een brief op de mat verwachten. De extra tijd die de Belastingdienst heeft gegeven eindigde maandag en nu gaat de overheidsinstantie beginnen met het innen van de schulden. De Belastingdienst gebruikt de komende dagen om ‘de balans op te maken’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. ,,Er zal niet gelijk al een leger deurwaarders op pad gaan. Eerst komt er nog een aanmaning. In september zijn ondernemers die al schulden hadden van voor de coronacrisis als eersten aan de beurt.”
Geldfit: 'Wij kunnen op de stopknop drukken'
Ralph van Dam ging in zijn vorige (ondernemers)leven failliet en schreef er het boek Langs de Afgrond over. Hij is nu het boegbeeld van Geldfit Zakelijk, een organisatie die ondernemers in zware financiële problemen helpt in rustiger vaarwater te komen. Net als Hordijk zegt Van Dam dat ondernemers nú moeten bellen voor een eerste inventarisatie. ,,Wij kunnen dan de stopknop nog indrukken bij de Belastingdienst om zo tijd te kopen. De Belastingdienst is net als andere schuldeisers en financiële instellingen betrokken bij Geldfit.”
Vanuit zijn ervaring weet hij dat ondernemers met een (corona)schuld nu in een ‘nieuw speelveld’ komen. ,,Ze moeten echt met een financieel specialist gaan werken, omdat ze hier geen ervaring mee hebben. Door een snelle inventarisatie wordt dan duidelijk of de onderneming nog levensvatbaar is. Hoe langer je met alles wacht, hoe beperkter te handelingsperspectief gaat worden.”
"Bij 70 procent van de aanvragen moeten wij eerst de boekhouding op orde gaan brengen om uit te zoeken of het bedrijf wel levensvatbaar is"
Coronaschulden bij veel kleine bedrijven
Bij IMK en Geldfit Zakelijk kloppen inmiddels ondernemers aan uit alle geledingen van de Nederlandse economie, van horeca tot consultancybedrijven. Wat de twee opvalt, is dat het wel heel veel kleine ondernemingen zijn – tot 10 medewerkers en maximaal 1 miljoen euro omzet - met een lage schuldenlast van soms maar enkele duizenden euro’s.
Van Dam signaleert nog iets zorgwekkends: ,,De slechte boekhouding die wij aantreffen. Bij 70 procent van de aanvragen moeten wij eerst de boekhouding op orde gaan brengen om uit te zoeken of het bedrijf wel levensvatbaar is. Dan pas kunnen we eventueel gaan ingrijpen door bijvoorbeeld Groeihersteller in te gaan inzetten. Het is een soort Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa), maar dan speciaal door ons ontwikkeld om bedrijven eerst te herstructureren en daarna te herfinancieren.”
'Belastingdienst zou met belteams moeten beginnen'
IMK-directeur Hordijk spreekt nog een andere verbazing uit. ,,Ik snap niet waarom de demissionair-staatssecretaris van Financiën, Marnix van Rij (CDA), niet al belteams heeft opgetuigd om ondernemers met coronaschulden actief te gaan benaderen. In de bankencrisis deden de banken dat wel en met succes. Het argument van Van Rij is dat de Belastingdienst geen maatwerk kan leveren. Onzin. Als je coronaschuld hebt als ondernemer, weet de dienst dat en kunnen ze gaan bellen. Recht in je gezicht werkt dan echt, er is dan geen ontsnappen meer aan.”
Lees ook: Steeds meer ondernemers stoppen zelf vanwege regeldruk en schulden