Nieuws Belasting

Regeerakkoord kabinet-Rutte 3: dit verandert er voor ondernemers

Het regeerakkoord van het kabinet-Rutte 3 is rond. Ondernemers krijgen met flink wat veranderingen te maken. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste afspraken en maatregelen voor ondernemers.

De Ondernemer 9 oktober 2017

Regeerakkoord kabinet rutte 3 maatregelen ondernemers

Het gaat Nederland economisch voor de wind. Door aan allerlei knoppen te draaien wil het kabinet-Rutte 3 iedereen economisch laten profiteren. Belasting- of tariefverhogingen worden (tot op zekere hoogte) gecompenseerd. Per saldo zou het gaan om een lastenverlichting van 6 miljard euro, meldt het AD.

Winstbelasting van 25 naar 21 procent

Om met het goede ondernemersnieuws te beginnen: de winstbelasting gaat omlaag van 25 naar 21 procent. Tot 200.000 euro winst hoeven bedrijven zelfs maar 16 procent belasting af te dragen, dat is nu nog 20 procent. Daar staat wel tegenover dat ondernemingen die gefinancierd zijn met geleend kapitaal minder belastingaftrek kunnen krijgen.

Lees ook: Werkgeversorganisaties positief over regeerakkoord

Laag btw-tarief van 6 naar 9 procent

Kappers, horeca-ondernemers en boekhandelaars krijgen dan weer te maken met een belastingverhoging. Het lage btw-tarief gaat van 6 naar 9 procent, waardoor zaken als eten, boeken en een knipbeurt duurder worden. Dit levert de schatkist een slordige 2,5 miljard euro op. De coalitie heeft zich voorgenomen om werk lonender te maken en richt zich daarbij vooral op middeninkomens. Om dat plan (deels) te kunnen betalen, gaan Nederlanders meer belasting betalen op consumptie-artikelen.

Tabaksaccijns omhoog

Ook tabakshandelaren krijgen met belastingverhogingen te maken. De tabaksaccijns gaat omhoog, meldt het AD op basis van gelekte documenten.

Werknemers van vier naar twee belastingschijven

Werknemers hoeven volgens de afspraken in het regeerakkoord minder inkomstenbelasting te betalen. De bedoeling is dat er van de huidige vier belastingschijven nog twee overblijven. De eerste schijf is straks 36,9 procent. Daarnaast komt er een tweede, hoger tarief van 49,5 procent voor inkomens boven de ongeveer 68.500 euro.

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Ontslag eenvoudiger

In de nabije toekomst hoeven werkgevers iemand pas een vast contract te geven als hij of zij drie jaar voor hen werkt, meldt Trouw. Iemand ontslaan wordt eenvoudiger.

Zieke werknemer korter doorbetalen

Het nieuwe kabinet gaat kleine ondernemers stimuleren om sneller mensen in vaste dienst te nemen, meldt de Volkskrant. Kleine bedrijven hoeven zieke werknemers straks minder lang loon door te betalen. Het nieuwe kabinet wil de doorbetaling bij ziekte voor kleinere bedrijven beperken tot één jaar. Het tweede jaar moeten ze samen betalen: alle kleine werkgevers moeten hier aan bijdragen. Als grens wordt voorlopig het aantal van twintig werknemers genoemd. Bedrijven met meer werknemers blijven verplicht om twee jaar het loon zelf door te betalen.

(Tekst gaat verder na de foto)

Vliegtaks

Het nieuwe kabinet gaat bekijken of er een heffing kan komen voor vliegtuigen die te veel lawaai of vervuiling produceren. Verder zetten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bij nieuwe afspraken over het verdrag van Parijs in op een belasting op de luchtvaart. Pas als deze twee zaken onvoldoende opleveren zal er per 2021 een vliegbelasting worden ingevoerd, aldus het regeerakkoord van de vier partijen. Vanaf 2021 moeten de maatregelen 200 miljoen euro gaan opleveren voor de schatkist.Verder valt er volgens de coalitie in de luchtvaart ,,op korte termijn" winst te behalen door meer bio-kerosine te gebruiken.

Kilometerheffing voor vrachtwagens

De nieuwe coalitiepartijen willen ,,zo spoedig mogelijk" een kilometerheffing voor vrachtverkeer invoeren. Dat staat in het regeerakkoord. Het registratie- en betalingssysteem moet gelijk zijn aan die in het buitenland zodat vrachtwagens geen extra apparatuur nodig hebben. De inkomsten die hieruit voortvloeien, moeten terugkomen in de transportsector. Dat gaat gebeuren via een verlaging van de motorrijtuigenbelasting op vrachtwagens. De VVD heeft zich lang verzet tegen een vorm van kilometerheffing. Demissionair VVD-minister Melanie Schultz van Infrastructuur zei onlangs nog er niets in te zien. In steeds meer landen wordt een vorm van kilometerheffing ingevoerd. Het gebeurde al in België en gaat ook in Duitsland komen.

Gas duurder, elektriciteit goedkoper

De taks op gas stijgt. Daar staat tegenover dat de belasting op elektriciteit omlaag gaat.

Afspraken zelfstandigen

Voor zelfstandigen komen er nieuwe regels, die ervoor moeten zorgen dat het duidelijker wordt wie in dienst is en wie niet. Zelfstandigen worden niet verplicht zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, meldt Trouw. Het kabinet gaat wel in gesprek met verzekeraars over goedkopere verzekeringen voor die groep.

Regeerakkoord goed voor economie

Het regeerakkoord van Rutte III is goed voor de economie. Volgens een becijfering van het Centraal Planbureau neemt die met gemiddeld 2 procent per jaar toe. Zonder het beleid van het nieuwe kabinet zou dat 1,8 procent zijn.

Volgens het CPB is de hogere groei onder meer te danken aan de lastenverlichting die het kabinet in petto heeft. Die leidt tot een hogere consumptie en dat is gunstig voor het bedrijfsleven. Het kabinet betaalt zijn plannen onder meer door wat royaler te zijn met geld. Het begrotingsoverschot komt daardoor in 2021 uit op 0,5 procent. Eerder ging het planbureau uit van een overschot van 1,6 procent.