Blog Belasting

Als webwinkelier actief in de EU? Dit moet je weten over de nieuwe Europese btw-wetgeving

Verkoop jij als webwinkelier ook aan particuliere klanten in het buitenland? Dan is de kans groot dat de wijzigingen in de Europese btw-regels impact hebben op jouw business. Zo moeten online retailers die voor minstens 10.000 euro aan particulieren in andere EU-landen verkopen de btw van het land van de klant hanteren. Mel van Lieshout, Country Lead bij Shopify, geeft webwinkels een aantal praktische tips om zich goed voor te bereiden op deze impactvolle wetswijziging.

Mel van Lieshout 1 juli 2021

Online webshop btw Europese

Zijn de nieuwe btw-regels ook voor jou van toepassing? Zoek het snel uit. Foto: Shutterstock

Gelden de nieuwe btw-regels voor jou als webwinkelier?

De eerste stap is natuurlijk nagaan of de nieuwe regels ook voor jou van toepassing zijn. Tot voor kort hoefden webwinkels niet het btw-tarief van het land van hun klant te rekenen als hun internationale omzet onder een bepaalde grens valt. Maar vanaf 1 juli verdwijnen deze individuele drempelbedragen.

Vanaf nu geldt er een EU-breed bedrag van 10.000 euro per jaar. Dit is niet alleen significant lager dan de huidige drempels, maar ook een cumulatief bedrag. Dat houdt in dat de nieuwe btw-regels voor jou gelden als je in een of meer landen binnen de EU (met uitzondering van het eigen land) twee opeenvolgende jaren bij elkaar opgeteld 10.000 euro aan producten en/of diensten verkoopt aan particuliere klanten (consumenten en andere klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen).

'Als je internationale jaaromzet boven de drempel van 10.000 euro ligt, kun je op twee manieren aan de nieuwe regels voldoen'

Meld je aan voor het éénloketsysteem van de Belastingdienst

Als je internationale jaaromzet boven de genoemde drempel van 10.000 euro ligt, kun je op twee manieren aan de nieuwe regels voldoen. De eerste optie is om voor elk land waarin je verkoopt zelf apart btw-aangifte te doen. Hierbij stuur je de aangifte en betaling rechtstreeks door naar de belastingdienst in het betreffende land.

Ik raad je echter aan om voor de tweede optie te gaan en je te laten registreren in het éénloketsysteem (Unieregeling) van de Belastingdienst. Hierbij hoef je maar één btw-melding te doen over alle verkopen aan particulieren in andere EU-landen. Vervolgens stuurt de Nederlandse Belastingdienst jouw melding en betaling door naar de belastingdiensten van de andere landen. Deze optie vergemakkelijkt het proces aanzienlijk en neemt jou als webwinkelier de nodige zorgen en administratieve lasten uit handen.

Welke btw-tarieven gelden in welke landen?

Binnen de EU gelden verschillende btw-tarieven in de lidstaten. Het is daarom goed om deze even op een rijtje te zetten. Je vindt de lijst hier.

Lees ook: Eerlijker speelveld voor webwinkels door aanpassing Europese btw-regels per 1 juli

Aangezien je in andere landen dus verschillende btw-tarieven moet hanteren, is het verstandig om je prijsstelling onder de loep te nemen. Met de nieuwe tarieven worden je prijzen immers misschien minder aantrekkelijk of je maakt juist minder winst. Bekijk dus goed welke invloed de nieuwe tarieven hebben en bepaal of je actie moet ondernemen door je prijzen te verhogen of te verlagen. Als je op de grens van de drempel van 10.000 euro zit, kan het verlagen van je prijzen er zelfs voor zorgen dat je onder de drempel komt en dus geen buitenlandse btw hoeft te rekenen. In dat geval kun je het Nederlandse btw-tarief hanteren voor alle EU-landen waarnaar je verscheept en kun je de btw-aangifte bij de Nederlandse Belastingdienst doen.

Werk je via een aanbieder van e-commercesoftware? Neem dan contact op met hen op om te kijken hoe zij jou kunnen helpen bij het voldoen aan de vernieuwde wet. Een aanbieder als Shopify kan bijvoorbeeld automatisch hun instellingen aanpassen, zodat de btw-tarieven van het land van de klant worden berekend.

Lees ook: Dropshippen in opkomst: webshopje bouwen en rijk worden maar, werkt dat echt zo?

Ga aan de slag!

De veranderende wetgeving kan een grote impact hebben op je business, dus zorg ervoor dat je je internationale btw-administratie op orde hebt en dat je registratie voor het éénloketsysteem geregeld is. Lees voor meer informatie over de nieuwe regels ons uitgebreide artikel of ga naar de site belastingdienst.nl/e-commerce of kvk.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws