Nieuws Belasting

Dit moet je weten over het wel/niet afschaffen van de dividendbelasting

De afschaffing van de dividendbelasting houdt de gemoederen flink bezig. De weerstand tegen de plannen van het kabinet neemt toe. Met name toen vorige week bekend werd dat de Staat bijna twee miljard euro aan inkomsten misloopt als het stopt de belasting te innen. Want, wie betaalt deze ‘extra rekening’?

Christine Spanjaard | Foto: ANP/Bart Maat 24 augustus 2018

Mark Rutte 2

Eind 2017 werd in het in het regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' bekend gemaakt dat het kabinet de dividendbelasting voor bedrijven wil afschaffen. Bedrijven betalen nu vijftien procent belasting over het dividend dat ze uitkeren aan hun aandeelhouders. Dividendontvangers kunnen het ingehouden bedrag vervolgens verrekenen met hun vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting.

Beter vestigingsklimaat

De maatregel van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen maakt onderdeel uit van een breder pakket aan belastingwijzigingen. Met de afschaffing zou het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker moeten worden om zich in Nederland te vestigen. Voor Nederlandse bedrijven zijn de voordelen niet financieel, maar alleen administratief, zo legt fiscalist Wilbert Wolters begin oktober 2017 aan de NOS uit. In plaats van dat ze een deel van het dividend dat ze uitkeren aan de belastingdienst betalen (die dat dan later weer deels teruggeeft aan de Nederlandse aandeelhouders via hun aangifte), kunnen ze het volledige bedrag direct aan de aandeelhouder geven. En dat bespaart een hoop administratieve rompslomp. “Uiteindelijk zijn de enigen die hier een financieel voordeel van hebben partijen die niet belastingplichtig zijn in Nederland.”

Lees ook: Hoe de dividendbelasting werkt

VVD

De afschaffing van de dividendbelasting was vooral een wens van de VVD, ook al stond de maatregel niet in het meest recente liberale verkiezingsprogramma. Het CDA is verdeeld, D66 en ChristenUnie zijn ronduit tegen, maar steunen de maatregel, omdat die nou eenmaal is afgesproken tijdens de formatie.

Discussie

Al vanaf het begin roept het afschaffen van de dividendbelasting discussie op. Zo zouden grote bedrijven tijdens de formatie druk hebben uitgeoefend op de onderhandelaars om de heffing te schrappen. En menen critici dat het geld dat de dividendbelasting de overheid jaarlijks oplevert beter aan andere zaken besteed kan worden.

Meer winst

Inmiddels is de afschaffing uitgegroeid tot het meest onbegrepen deel van het regeerakkoord van Rutte III. Niet in de laatste plaats omdat de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting de staatskas niet de verwachte 1,4 miljard euro aan inkomsten gaat schelen, maar een bedrag dat rond twee miljard euro ligt. En hoewel dit te verklaren is door het huidige gunstige economische klimaat (meer winsten in het bedrijfsleven, betekent meer dividend en dus ook meer dividendbelasting), roept het ook meer verzet op.

'Verhoudingen zijn zoek'

Zo waarschuwden werkgevers in de landbouw en het midden- en kleinbedrijf vorige week het kabinet dat zij niet willen opdraaien voor deze extra 600 miljoen euro. “De maat is vol”, stelt Marc Colon voorzitter Land en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland tegen BNR. Hoewel LTO Nederland zich eerder nog kon vinden in de plannen van het kabinet, is hun standpunt nu gewijzigd. “Het bedrag loopt steeds verder op en de verhoudingen zijn compleet zoek. Er is veel te veel aandacht voor multinationals en te weinig voor de kleinere ondernemers”, aldus Colon. Als het aan hem ligt worden de plannen niet voortgezet. En met de twee miljard die dat oplevert kan ook de btw verhoging van zes naar negen procent terug gedraaid worden. "Daar help je niet alleen het midden en klein bedrijf mee, maar ook de lagere inkomens", aldus Colon.

Lees ook: Ondernemers: kabinet, blijf van onze centen af

Vakbonden

Ook vakbonden FNV, CNV en VCP roepen het kabinet nogmaals op om af te zien van het plan om de dividendbelasting te schrappen. ,,Het kabinet kan zich inmiddels nergens meer achter verschuilen. Er komt hierdoor grof minder geld binnen, maar er komen geen echte banen voor terug'', zegt FNV-voorzitter Han Busker. Volgens hem zien veel werkgevers inmiddels ook niets meer in de plannen. De buitenlandse aandeelhouders ,,voor wie dit cadeau bedoeld was'' zouden er ook niet enthousiast over zijn.

Maurice Limmen van CNV grapt dat er buiten het kabinet niemand meer te vinden is die dit een verstandige en nuttige maatregel vindt. ,,Al dit geld, 2 miljard euro per jaar, is op zoveel manieren beter te besteden.''

Prinsjesdag

Hoe het kabinet verwacht dit gat van 2 miljard te dichten zal moeten blijken op Prinsjesdag. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) ziet geen al te grote problemen, zo zei hij eerder deze week tegen het FD. “Als je beleidsmatige veranderingen doorvoert, kost dat geld. En aangezien het economisch beter gaat kost het meer geld dan verwacht. Daar moet je niet al te spannend over doen.” Ook zijn partijgenoot Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, is vol goede moed: “Gaat lukken. Trust us.”