Nieuws Financiën

Belegger wil actie tegen overname van TenCate

Het ziet er niet naar uit dat Gilde BuyOut Partners de laatste 15 procent van de aandelen Koninklijke TenCate zonder slag of stoot in handen krijgt. Het investeringsfonds, dat dinsdagavond bekendmaakte het concern te kopen, heeft zich met z'n handelwijze de woede van de laatste weigerachtige aandeelhouders op de hals gehaald.

Van onze redactie 28 januari 2016

Ten Cate breed formaat Carlo ter Ellen

De belangrijkste dwarsligger is nog steeds grootaandeelhouder Kempen Oranje Participaties. Die heeft 5,5 procent van de aandelen en is niet van plan die te verkopen. Kempen is verontwaardigd over de truc die Gilde dreigt uit te halen om de laatste aandelen in handen te krijgen. De nieuwe eigenaar heeft nu ruim 85 procent in bezit. Om de laatste onwillige aandeelhouders te dwingen tot verkoop dreigt Gilde met een activa/passiva-transactie. Dat wil zeggen dat alle materiële bezittingen van TenCate, zoals bedrijfspanden, machines, inventaris en personeel, verkocht worden aan een dochteronderneming van Gilde. Wat dan van TenCate overblijft is een lege BV waarvan de aandelen niks meer waard zijn. Omdat Gilde de meerderheid van de aandelen in handen heeft kan ze hiertoe besluiten.

Maar Kempen wijst erop dat de raad van commissarissen op de beruchte aandeelhoudersvergadering van 7 december heeft bezworen dat minderheidsaandeelhouders juist beschermd zouden worden tegen zulke praktijken. Daar werd letterlijk gezegd dat twee onafhankelijke commissarissen vetorecht zouden hebben over een eventuele activa/passiva-transactie, gevolgd door liquidatie. Ook andere acties na overname mochten de minderheidsaandeelhouders niet onevenredig benadelen. Uit de tekst van het overnamebericht van dinsdag lijkt dat Gilde niet van plan is zich aan die afspraken te houden. Kempen reageert vooralsnog afgemeten: Zegsman Frank Verschoor: "Dit verdient nadere bestudering en aandacht".

Kempen is niet de enige weigeraar: er is nog 10 procent in handen van weerspannige aandeelhouders. Een daarvan, gisteren op IEX-beleggersforum: 'Ik ben op zoek naar een of meer personen met een substantieel aantal aandelen TenCate die hij/zij nog niet aangemeld heeft én die samen met mij de oneerlijke overname door Gilde c.s. langs juridische weg willen blokkeren."

Zij die met hem willen meedoen kunnen zich op fairdealvoortencate @gmail.com melden. De belegger, die niet voor commentaar bereikbaar was, denkt dat hij met minimaal 275.000 aandelen een vuist kan maken. Hij spreekt van twee acties: vernietiging van de overnamebesluitvorming van de TenCate-top én een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer. Snelheid blijkt geboden. 'Als ik het minimumaantal van 275.000 (aandelen -red.) morgen binnen heb, dan is het nog niet te laat.' Op het forum reageerden andere aandeelhouders gelaten: 'Dit lijkt mij toch echt mosterd na de maaltijd.'

Foto: Carlo ter Ellen