Nieuws Financiën

Bodem drinkwaterbedrijf ernstig vervuild

Ingrid de Groot | 4 februari 2016

Drinkwater1065

Het terrein van het drinkwaterbedrijf Evides aan de Baanhoekweg in Dordrecht is verontreinigd met de giftige stof PFOA (perfluoroctaanzuur) van DuPont. Volgens Evides is het grondwater inderdaad besmet, maar zijn er geen gezondheidsrisico's. Dat meldt het AD donderdag.

Evides, dat kraanwater levert aan tienduizenden huishoudens in Zuid-west-Nederland, bevestigt dat het grondwater op haar perceel verontreinigd is met het schadelijke PFOA van DuPont.

Het Amerikaanse chemische bedrijf gebruikte de stof vanaf de jaren '60 tot 2012 in haar fabriek in Dordrecht aan de Baanhoekweg bij de productie van Teflon. Wetenschappers brengen PFOA in verband met nier- en zaadbalkanker, verhoogd cholesterol en hartziekten.

"Het zit bij DuPont, onze buren, in de grond. En het zit daardoor ook bij ons", bevestigt Sandra van de Vate van Evides over de vervuilde ondergrondse stroom grondwater. Volgens Van de Vate is er geen reden voor paniek. "Wij halen ons drinkwater uit bekkens in de Biesbosch die gevuld zijn met oppervlaktewater uit de Maas. En we gebruiken ondergrondse bronnen, die elders op het Eiland van Dordrecht liggen. Dat water komt via leidingen naar onze waterinstallaties aan de Baanhoekweg. Ons drinkwater is nooit in contact gekomen met het verontreinigde grondwater.''

Ook het spaarbekken De Grote Rug, op een steenworp afstand van DuPont, is volgens Evides nooit in gevaar geweest.

Politici in Dordrecht reageren geschrokken op de vervuiling bij Evides. Die was bij hen nog niet bekend. Zij willen meer informatie. Het college wacht een onderzoek af van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) naar Chemours/DuPont en de PFOA-uitstoot in Dordrecht.