Nieuws Financiën

Boete moet autofraude uitbannen

FRANS BOOGAARD 28 januari 2016

Autofraudevolkswagen1065

Autofabrikanten die met software sjoemelen om hun wagens op papier 'schoner' te maken, riskeren voortaan een monsterboete tot 30.000 euro per auto. Daarmee wil de Europese Commissie nieuwe schandalen zoals met Volkswagen voor eeuwig uitbannen. Dat meldt het AD donderdag.

Consumentenorganisaties en het Europese Parlement reageerden gisteren voorzichtig positief op de nieuwe aanpak, die een streep haalt door de absolute macht van nationale keuringsdiensten en toezichthouders. Ook al stelt Brussel geen eigen Europese toezichthouder in, zoals in de bankenwereld, het trekt wel de eindverantwoordelijkheid over de controles naar zich toe. Nationale keuringsdiensten, zoals de RDW in Nederland, houden elkaar onder supervisie van de EU voortaan beter in de gaten.

Brussel kan zelf, al dan niet steekproefsgewijs, auto's laten controleren en terugroepen. Ook kan het de aanwijzing van slecht functionerende keuringsdiensten opschorten, beperken of intrekken. Ten slotte mogen keuringsdiensten niet meer rechtstreeks door de industrie worden betaald en zijn autofabrikanten verplicht om desgevraagd inzage te geven in hun softwareprotocollen.