Nieuws Financiën

'Bonus van 750 euro? Dat is peanuts'

Een belachelijk idee, die subsidie van 750 euro om de koeien vóór 15 april in de wei te krijgen. "Echt weer bedacht door ambtenaren", vindt veehouder Nick Groot Koerkamp.

Jelle Boonstra | Foto: Frans Paalman 4 februari 2016

Nick Groot Koerkamp Frans Paalman

Bekijk ook: Subsidie van 750 euro voor boeren die koeien vroeg in weiland zetten

Een lachertje! Ze hadden het er vanmorgen bij de koffie nog over met z'n allen, over het voornemen veehouders een subsidie van 750 euro te geven als ze hun koeien vóór 15 april de wei in laten gaan. In de stal van Nick Groot Koerkamp in Herxen (tussen Zwolle en Wijhe) worden er 330 gemolken en dat relativeert natuurlijk meteen. "Mijn koeien gaan niet de weide in. Zeker niet voor 750 euro", stelt Groot Koerkamp resoluut.

Vertrappen De dieren staan bij hem heel het jaar in een hypermoderne stal en dat is niet voor niets: "Ik vind dat het klimaat in Nederland er niet naar is om koeien het hele jaar buiten te laten lopen. Bovendien, als je ze al zo vroeg in het voorjaar naar buiten doet, is de kans groot dat ze na twee regenbuien het land vertrappen."

Schadepost Dat veroorzaakt een fikse schadepost. Bovendien: "Een koe houdt niet van regen, hitte of wind." In de stal is de temperatuur beter te reguleren, vindt de veehouder. In de winter zijn de kleden aan de open zijkanten van de stal dicht, in de zomer staat alles open. Een hittegolf van 35 graden Celsius is dan niet te voorkomen. Maar door benevelen kan die hoge temperatuur altijd nog met 5 graden naar beneden gebracht worden.

'Laat staan die 750 euro' Die 750 euro subsidie vertelt maar een deel van het verhaal. "Want je bent dan verplicht om een koe 120 dagen in een jaar te weiden, zes uur per dag". Er moet dan een extra werknemer bij om het vee steeds naar binnen en buiten te brengen, want melken in de stal gebeurt drie keer per dag.

Dat kan niet uit. Dat kan zelfs ook nog lang niet uit bij de premie die de melkfabrieken geven als boeren hun koeien in de buitenlucht brengen. Een sommetje: "We leveren hier jaarlijks 2 miljoen liter melk. Van onze fabriek krijgen we een premie van 1,50 op de 100 liter als we het vee weiden: voor ons komt dat neer op 30.000 euro."

Maar dat bedrag is niet interessant, laat staan die 750 euro "waarmee Den Haag denkt eigen ondernemers te kunnen verplichten de koeien naar buiten te brengen", zoals Groot Koerkamp dat met enige spot zegt.

Verlies Bovendien kan het boeren veel geld kosten, als ze niet vijf keer in een seizoen kunnen maaien. (Boeren noemen dat een grassnede, JB)"We hebben hier 110 hectare. Laten we zeggen dat je gemiddeld 250 euro aan opbrengst kunt rekenen voor een snede per hectare. Maar dat is misschien maar 110 euro als er koeien grazen." Tel uit je verlies, want het kan bij dit soort schaalgroottes meer dan een halve ton schelen.