Nieuws Financiën
Brabantse bouwers putten hoop uit groei
De kille cijfers over de bouwsector in Brabant zijn slecht. De bouwers zelf zien het anders. Gaat het goed of niet? Het Brabants Dagblad deed een rondvraag.

De bouwsector in Brabant loopt fors achter bij de rest van de branche in Nederland. En dat terwijl de economie in de provincie bijna twee keer zo hard groeit als de rest van het land. Zo luidt een dramatisch bericht van het economisch bureau van ABN Amro. Hoe kan dat nu? Zeker omdat de bouwsector zelf een ander beeld naar buiten brengt. Om duidelijkheid te krijgen, knippen we de bouw op in drie delen.
HuizenprijzenDe huizenprijzen in Brabant stijgen minder snel dan in de rest van Nederland, terwijl de prijzen tijdens de crisis wel verder omlaag zijn gegaan. Bovendien is de stijg ing van het aantal verkochte huizen lager dan in de rest van het land. De bank vindt het vreemd dat de prijzen achterblijven omdat er economisch veel gebeurt in Brabant. Dat de huizenprijzen achterblijven, komt vooral door het type woning in de provincie, denkt directeur Ben van de Meerakker van bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel. "Je hebt hier veel grote huizen en forse kavels. Huizen tot 350.000 euro gaan weer over de toonbank, maar daarboven is het lastiger om een hypotheek te krijgen. Daardoor is de doorstroming minder groot."
WoningbouwDe nieuwbouw groeide in 2015 in Brabant volgens ABN Amro met 3,5 procent, maar in de rest van Nederland was dat 12 procent. Toch zijn bouwbedrijven in de provincie tevreden: "We werken weer aan woningbouwprojecten waar zeventig procent van de woningen binnen korte tijd is verkocht", zegt Lambèr Hendriks van het gelijknamige Osse bouwbedrijf. In de crisis duurde het jaren voordat zo'n streefgetal was bereikt. Ook Van de Meerakker refereert aan een project van 32 woningen in Nistelrode en projecten in Uden en Berlicum. Volgens econoom Madeline Buijs van ABN Amro laten de cijfers echter zien dat het in Brabant met de bouwprojecten toch minder snel gaat dan elders in het land.
Minder bedrijfsbouwDe utiliteitsbouw, zeg maar kantoren en bedrijven, zal in Brabant no g niet herstellen, is de harde conclusie van de onderzoekers van de bank: er is het afgelopen jaar nauwelijks gebouwd en ook de vooruitzichten zijn niet goed. Het aantal vergunningen dat in deze bouwsector is afgegeven, daalde met maar liefst 15,2 procent in de eerste tien maanden van 2015. In heel Nederland was de daling 7,8 procent.
"Enerzijds is er een enorme leegstand in Brabant en anderzijds zijn opdrachtgevers aarzelend", aldus econoom Buijs.
Hendriks ziet ook verschil tussen utiliteit en woningbouw. "Met name vanuit de zorgsector zijn er minder opdrachten."
ToekomstToch is de tijd van kommer en kwel voorbij, menen de grote bouwbedrijven. "Het afgelopen jaar is onze omzet met 20 procent toegenomen", zegt Hendriks. "We hebben zelfs nieuw personeel kunnen aannemen. Maar ik spreek ook mensen die minder merken van de aantrekkende markt."
Er zit wat in het vat, denken ook de onderzoekers. Bouwers in Brabant hebben een volle orderportefeuille. Vooral in Noordoost-Brabant, met een boek gevuld voor elf maanden. In Midden-Brabant is dat 4,6 maanden. De bouwsector in Brabant moet uit een diep dal kruipen. "En als je van ver moet komen, dan duurt het langer", zo verklaart Theo Scholte van Bouwend Nederland.