Aangeboden door Liesker Procesfinanciering

Branded Content Financiën

Een grote claim op de plank liggen? Liesker Procesfinanciering financiert de rechtszaak

Als ondernemer maak je het hopelijk niet vaak mee: een geschil met een tegenpartij dat in de miljoenen loopt. In plaats van zo’n rechtszaak uit eigen zak te betalen, is er ook een andere optie: Liesker Procesfinanciering. Sara Liesker: ,,Gelijk hebben is één ding, maar gelijk krijgen kost vaak veel geld.”

Jette Pellemans 12 september 2022

Portretfoto Sara Liesker min

Soms zou voormalig advocaat Sara Liesker wel eens bij grote MKB-bedrijven aan tafel willen schuiven. Het gaat namelijk vaak zo: er is iets goed misgelopen bij een samenwerking met een klant, de overheid of een andere partij. Het hoofd juridische zaken komt samen met de CEO en de CFO voor overleg: zetten we een advocaat erop ja of nee? Moeten we daar dan geld voor reserveren?

Sara Liesker: ,,En dán moet dus iemand zeggen: wist je dat procesfinanciering ook een optie is? Dat zou ik bij zo’n vergadering wel eens willen inbrengen.” Liesker haar wens is dat procesfinanciering net zo mainstream wordt als bijvoorbeeld het leasen van een auto. ,,Dat ondernemers weten: ik kan zelf een bedrijfsauto kopen, maar ik kan hem óók leasen. En in dit geval: ik kan zelf de rechtszaak betalen, maar ik kan het ook láten financieren. Niet dat je het meteen hoeft te doen, als je maar weet dat de optie bestaat.”

''Als je als ondernemer de zaak wint, betaal je Liesker een percentage van het verkregen bedrag terug. Als je verliest, betaal je niks. No cure no pay''

Sara Liesker, Liesker Procesfinanciering

No cure no pay-principe

Zo’n tien jaar geleden begon Sara Liesker samen met haar vader Chris hun bedrijf Liesker Procesfinanciering in Breda. Het concept is dat zij organisaties bijstaan bij een grote claim of rechtszaak door het gehele proces te financieren: het geld voor te schieten dus. Als je als ondernemer de zaak wint, betaal je Liesker een percentage van het verkregen bedrag terug: zo’n dertig procent. Als je verliest, betaal je niks. No cure no pay.

Een club ervaren oud-rechters en -advocaten die bij Liesker is aangesloten beoordeelt de zaken op hun slagingskans en neemt nu jaarlijks zo’n vier- tot vijfhonderd zaken aan. Dat zijn ook rechtszaken die al lopen en waar bijvoorbeeld na een eerste verlies in appèl moet worden gegaan. Zeventig procent van de zaken winnen ze. Die zaken vallen allemaal in de categorie groot: er moet een te claimen bedrag van een miljoen euro of meer op het spel staan.

''Die onzekerheid nemen wij dus uit handen omdat wij het hele proces financieren''

Sara Liesker, Liesker Procesfinanciering

Van contractbreuk tot jatwerk

Om wat voor gevallen gaat het dan? Sara Liesker heeft wel wat voorbeelden paraat. ,,Je hebt bijvoorbeeld met je bedrijf een dure machine geleverd, maar de klant betaalt de factuur niet. Of je bent bezig met het neerzetten van een nieuwe, grote loods en opeens trekt de gemeente ten onrechte de vergunning in. Maar we hebben ook eens een zaak gehad van een industrieel ontwerper die een lamp had ontworpen en die IKEA toen heeft ‘gejat’. Dat is inbreuk op intellectueel eigendom.”

Als je aan zo’n claim begint van zeg, vijf miljoen euro, is dat een onzeker proces. Je weet niet hoe hoog de kosten op zullen lopen en hoe lang de procedure zal duren.

Liesker: ,,Wij weten ondertussen uit ervaring dat partijen bereid zijn ver te gaan in dit soort zaken. Voor vijf miljoen gaan bedrijven in hoger beroep of cassatie, en dan ben je zomaar jaren verder. Die onzekerheid nemen wij dus uit handen omdat wij het hele proces financieren. Dat is voor veel van onze klanten een motivatie om met ons in zee te gaan. Want gelijk hebben is één ding, maar gelijk krijgen kost vaak gewoon veel geld.”

''Het zou mooi zijn als meer ondernemers zich bewust zijn van die keuzemogelijkheid”

Sara Liesker, Liesker Procesfinanciering

Claimmanagement is fijne bonus

Bovendien neemt Liesker ook het management van de claim over. ,,Dat is vaak niet de eerste reden waarom klanten bij ons aankloppen, maar achteraf vinden ze dat toch een fijne bonus. Zo’n zaak kost de ondernemer vaak toch een hoop negatieve energie.”

Liesker ziet hoe nu bij veel bedrijven het gebruikelijk is om dit soort grote, langdurige rechtszaken uit hun eigen kapitaal te betalen. ,,Ik denk dan toch vaak: waarom zou je dat doen? Dat kapitaal kun je volgens mij veel beter steken in de groei van je bedrijf, het aannemen van nieuw personeel of investeren in de research & development afdeling. Het zou mooi zijn als meer ondernemers zich bewust zijn van die keuzemogelijkheid.”

Heb jij een kansrijke claim?

Vul dan vrijblijvend het aanvraagformulier in van Liesker Procesfinanciering. Zij nemen dan graag contact met je op om te kijken of de zaak geschikt is voor procesfinanciering.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws