Financiën

Investeren in sporttechnologie: ‘Dit is écht een groeimarkt’

Aangeboden door Dutch Sport Tech Fund
Het Dutch Sport Tech Fund heeft inmiddels al zes deelnemingen in portefeuille. Het fonds is van plan om jaarlijks in vijf tot tien sporttech-bedrijven in binnen- en buitenland te investeren. Foto Mark Snijders
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Snijders was in de jaren 90 als verdediger actief bij AZ en later bij het Engelse Port Vale. Op 28-jarige leeftijd zette hij een punt achter zijn carrière. Tegenwoordig is hij Chief Investment Officer bij het Dutch Sport Tech Fund.

,,Ik ben degene die gaat over de selectie van de bedrijven. Het zogeheten cherry picking”, vertelt Snijders. ,,Mijn kracht is het samenstellen van een team, dat samen een project kan doen. Je kunt me vergelijken met een Jurgen Klopp of een Pep Guardiola, maar dan binnen een bedrijf. Ik kan mensen inspireren en enthousiasmeren. Ik heb voordat het Dutch Sport Tech Fund werd opgericht al heel veel ervaring bij bedrijven opgedaan, onder meer in de techsector. Ik heb ook sommige startups zien struikelen of juist zien opbloeien.”

Wij zijn erachter gekomen dat de markt veel groter en volwassener is dan wij dachten

Mark Snijders, oprichter Dutch Sport Tech Fund

Snijders kwam op idee van het fonds na een gesprek met een bekende van de AZ Businessclub over het investeren in sporttechnologie. ,,Ik dacht toen: er zijn biotech- en fintechfondsen. Maar er zal toch ook wel een sporttechfonds zijn? Een fonds dat mensen de mogelijkheid biedt om te investeren in een mooie en groeiende markt en daarop rendement te maken. Dat bleek echter niet het geval te zijn. Ik heb toen andere mensen benaderd en gezegd: we gaan dit gewoon doen. Het bedrijf is vervolgens op 9 oktober 2020 ‘vliegend’ van start gegaan. Wij zijn erachter gekomen dat de markt veel groter en volwassener is dan wij dachten.”

Lees verder onder de advertentie

Team van experts

Snijders en zijn directieteam hebben experts verzameld die alles wat zij aandragen zorgvuldig beoordelen. “We hebben specialisten op het gebied van mediarechten, e-commerce, data, maar ook accountants en mensen met juridische kennis. Ook is er een team van ambassadeurs uit verschillende takken van sport verbonden aan het fonds. Oud-topsporters als Marianne Timmer (schaatsen), Roelant Oltmans (hockey) en Stanley Menzo (voetbal). ,,Zij hebben ervaring in de sport, dus zij zijn de juiste mensen om innovaties bij te toetsen. Zo hebben we een zeer goed team om ons heen gebouwd om te beoordelen of een bedrijf levensvatbaar is of naar de volgende fase kan.”

,,De sector, waarop wij ons richten, is vrij breed”, zegt Snijders. ,,Wij hebben het opgedeeld in de categorieën human performance, data & analytics, fan engagement, athlete branding, over the top-content, eSports, fantasy sports en social betting. Bij ‘human performance’ kun je bijvoorbeeld denken aan fitness-app, of een stappenteller. Mensen denken bij eSports aan gaming, maar je ziet dat de werelden van eSports en ‘gewone sport’ steeds meer naar elkaar toekomen. De gemene deler van al deze categorieën bestaat uit data. Coaches kunnen die data gebruiken om te kijken naar de hoeveelheid kilometers die een speler tijdens een wedstrijd heeft afgelegd, in combinatie met zijn hartslag. Aan de hand hiervan zou hij kunnen overwegen om de speler te wisselen. Met data kun je ontzettend veel doen.”

De minimuminleg van investeerders voor het Dutch Sport Tech Fund is 100.000 euro

Mark Snijders, oprichter Dutch Sport Tech Fund

Monitoring van digitale sponsoring

Het Dutch Sport Tech Fund heeft inmiddels al zes deelnemingen in portefeuille. Het fonds is van plan om jaarlijks in vijf tot tien sporttech-bedrijven in binnen- en buitenland te investeren. Eén van de deelnemingen is momenteel de Spaanse startup Horizm, een pionier op het gebied van digitale sportsponsoring. ,,Dit bedrijf heeft een platform ontwikkeld, waarop een club zijn digitale sponsoring kan monitoren. Bijvoorbeeld campagnes op Facebook, TikTok of Instagram. Via het platform van Horizm kun je je conversie op het gebied van digitale sponsoring meten. Ook geeft het de mogelijkheden aan hoe je met digitale sponsoring nog meer omzet kunt halen. Grote clubs als Liverpool, Borussia Dortmund, Manchester United en in Nederland Feyenoord maken al gebruik van dit platform. Reclame- en mediabureaus worden nu hierbij ook betrokken. Zij kunnen het weer wegzetten bij grote merken.”

De minimuminleg van investeerders voor het Dutch Sport Tech Fund is 100.000 euro. Hiermee is een investering niet weggelegd voor een gemiddelde sportfan, maar volgens Snijders wordt overwogen om ook kleinere investeerders de kans te bieden. ,,Het gaat Dutch Sport Tech Fund voor de wind. We doen iets, wat door veel mensen als interessant wordt beschouwd. Ze zijn heel enthousiast over onze deelnemingen, te meer omdat de bedrijven waarin we investeren steeds meer in het echte leven toegepast worden. Het is écht een groeimarkt”, stelt Snijders.

,,We verwachten een rendement te maken van 10 procent. De verwachting voor deze gehele markt is een rendement van meer dan 20 procent. Die tien procent is dus conservatief geschat. We hebben onlangs onze succesvolle eerste ‘exit’ gemaakt ”, aldus Snijders.

Meer informatie

Meer weten over de aanpak in deze groeimarkten? Ga naar Dutchsporttechfund.nl

Lees verder onder de advertentie
beeld deondernemer