Aangeboden door GRENKE
Branded Content Financiën
Lease in de maakindustrie: voor fabrikanten die flexibel willen groeien
In concurrerende markten is stilstand gelijk aan achteruitgang. Fabrikanten willen vooruit, maar dat vraagt normaal gesproken om grote investeringen. GRENKE biedt zakelijke lease voor bedrijven en zelfstandigen. Dat brengt nieuwe apparatuur en machines binnen bereik, terwijl de accountant onderaan de streep ziet dat het ook financieel allemaal klopt.

Lease in de maakindustrie: voor fabrikanten die flexibel willen groeien. Foto: GRENKE
,,Bedrijven in de maakindustrie moeten moeiteloos meeveren met de nieuwste ontwikkelingen,” legt Gerlach Latour uit. Hij is als Managing Director Sales verantwoordelijk voor de complete verkooporganisatie in alle vijf de Nederlandse vestigingen van GRENKE. ,,We merken dat organisaties ‘bij willen blijven’, en dat ze daarvoor zoeken naar nieuwe financieringsvormen. Lease biedt in de maakindustrie verrassend veel mogelijkheden.”
,,Vooral in sectoren waar de technologie zich snel ontwikkelt, lopen bedrijven achter de feiten aan als ze niet meebewegen''
Investeren met behoud van kapitaal
,,Hoge aanschafkosten van apparatuur en machines vormen voor vooral kleine(re) fabrikanten een aanzienlijke financiële last. Lease helpt de kosten over een langere periode te spreiden, zodat er kapitaal vrijkomt voor andere investeringen,” vertelt Latour. Hij geeft als voorbeeld: ,,Een kleine fabrikant kan een draaibank leasen in plaats van deze in één keer aan te kopen. Er blijven dan veel meer financiële middelen beschikbaar voor andere operationele activiteiten.”
Investeren in nieuwe technologie
Zowel fabrikanten als andere bedrijven en zelfstandigen moeten regelmatig investeren in nieuwe technologie, om bij te blijven. Up-to-date apparatuur vraagt aan de andere kant om grote sommen geld. ,,Vooral in sectoren waar de technologie zich snel ontwikkelt, lopen bedrijven achter de feiten aan als ze niet meebewegen. Door apparatuur of machines te leasen, kunnen fabrikanten en andere bedrijven hun apparatuur vaker upgraden en concurrerend blijven.”
Het verschil tussen zakelijk leasen of lenen
Gevraagd naar het verschil tussen zakelijk leasen en lenen legt Latour uit: ,,Het afsluiten van een lening kan een ingewikkeld en een langdurig proces zijn. Lease is niet hetzelfde als geld lenen bij een bank. Het leasecontract past gewoon op één A4. Dat geeft wel aan hoe eenvoudig lease kan zijn.”
Ook de toetsing van bedrijven blijkt vaak sneller te kunnen. ,,Dat lukt vaak al binnen een uur, en soms zelfs nog sneller. Ondernemers die we helpen met zakelijke lease kunnen meestal meteen aan de slag met hun bestelling van nieuwe apparatuur of machines.”
Trends in de productie- en maakindustrie: lease van machines en apparatuur
Gerlach legt uit over de belangrijkste trends in de productie- en maakindustrie: ,,We merken dat fabrikanten in hoog tempo automatiseren. Vooral de ontwikkelingen in robotica en kunstmatige intelligentie volgen elkaar snel op. Fabrikanten moeten die technologieën toepassen om concurrerend te blijven. Door automatiseringsapparatuur te leasen, krijgen ze toegang tot de nieuwste technologie zonder de volledige aanschafkosten te betalen.”
Daarnaast wijst hij op het toenemende belang van duurzaamheid. Hij legt uit dat veel fabrikanten duurzamer gaan werken, bijvoorbeeld door hernieuwbare energiebronnen te gebruiken en hun afvalstroom te verminderen. ,,Dat vraagt vaak om nieuwe apparatuur en technologie, die duur is in aanschaf. Fabrikanten die leasen, gebruiken daarmee eigenlijk een methode om die kosten in de tijd te spreiden. Ze kunnen nu investeren en verduurzamen, terwijl ze de kosten spreiden over een veel langere periode.”
Ten slotte stimuleert de trend naar kortere productlevenscycli de acceptatie van lease. Latour licht toe: ,,In veel industrieën vragen consumenten sneller om nieuwe en verbeterde producten, wat leidt tot kortere productlevenscycli. Dit betekent voor fabrikanten dat zij hun productieprocessen voortdurend moeten aanpassen om bij te blijven.” Door materieel te leasen, kunnen fabrikanten hun bedrijfsvoering makkelijker aanpassen en de concurrentie voorblijven.
,,Door apparatuur en machines te leasen, behouden fabrikanten hun kapitaal en krijgen ze toch toegang tot de nieuwste technologie voor hun fabriek''
Zakelijk leasen zit in de lift
De tijd van traditioneel investeren door apparatuur uit eigen middelen te kopen lijkt voorbij. Ook lenen is veelal lastig en omslachtig. Zakelijke lease is veel flexibeler en past beter bij de behoeften van fabrikanten en andere bedrijven.
Latour concludeert: ,,Door apparatuur en machines te leasen, behouden fabrikanten hun kapitaal en krijgen ze toch toegang tot de nieuwste technologie voor hun fabriek. Ondertussen dragen trends zoals automatisering, duurzaamheid en kortere productlevenscycli bij aan de acceptatie van lease in de sector.”
GRENKE helpt ondernemers in de maakindustrie om op een flexibele en vernieuwende wijze te investeren in nieuwe machines en apparatuur. Dat helpt ze concurrerend te blijven én behoudt het (werk)kapitaal, zodat ook de accountant ziet dat het onderaan de streep allemaal klopt.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met GRENKE.