Aangeboden door New10

Branded Content Financiën

Hoofddorpse rijschoolhouder doet het net even anders… Maar hoe financiert hij het onbekende?

Kansen zien en pakken door innovatie, en de cursist een prettige rijleservaring bieden: dat is het succesrecept van VDR Verkeersopleidingen uit Hoofddorp. Maar… hoe zorgt eigenaar Thom van Doorn ervoor dat hij zich in deze onvoorspelbare bedrijfstak niet laat verrassen door grote uitgaven, bijvoorbeeld om te voldoen aan nieuwe wetgeving? Met New10 beschikt Thom altijd over voldoende werkkapitaal en een fijne financiële buffer.

Wim Danhof 13 december 2022

Branded content new10 vdr verkeersopleidingen hoofddorp

Eigenaar Thom van Doorn van VDR Verkeersopleidingen uit Hoofddorp. Fotografie: Dingena Mol.

Thom van Doorn (67) houdt zijn bedrijf VDR Verkeersopleidingen al decennialang op de rit. Nadat hij tegen bekenden wel eens had geklaagd dat Nederlanders geen auto kunnen rijden, besloot hij in 1980 de stoute schoenen aan te trekken: ,,Een kennis vroeg mij: ‘Waarom ga je het ze dan zelf niet leren?’ Als amateur auto- en rallysporter dacht ik: ‘Dát is een goed plan’. Ik volgde een cursus voor rijinstructeur, kocht een lesauto, en zegde na mijn diploma mijn vaste baan op om te starten met mijn onderneming.”

In de afgelopen 42 jaar moest Van Doorn meerdere keren onvoorziene bedrijfsuitgaven doen. ,,Hoewel ik deze tot nu toe kon financieren uit eigen middelen, is het een prettige gedachte dat ik altijd beschik over voldoende werkkapitaal, een buffer voor het geval dat. Voorheen verkreeg ik die financiële zekerheid via een rekening-courantfaciliteit van ABN AMRO; nu via financiering door New10.”

New10

Je doelen dichterbij

Als ondernemer heb je de kracht om je doelen waar te maken. Soms gaan je ambities verder dan wat je op dat moment zelf kunt financieren. Met voldoende werkkapitaal houd je je bedrijf soepel draaiende en kan jij je richten op het ondernemen. New10 biedt snelle toegang tot financiering die bij jouw situatie en doelen past. Met een simpel en helder aanvraagproces weet je in een kwartier welke mogelijkheden er zijn. Laat je dus niet stoppen door 'maar', maar ga naar New10.com.

Geen gesnauw in de auto

De klant behandelen zoals je zelf behandeld wil worden: vanuit dat uitgangspunt heeft Van Doorn samen met zijn vrouw VDR Verkeersopleidingen groot gemaakt. ,,Zeker in die begintijd was de instructeur een soort bovenmeester. De leerling moest zijn mond houden en doen wat er gezegd werd. In mijn stageperiode zag ik de instructeur soms vloeken en snauwen: ‘Begrijp je het nu nog niet? Ik heb dit al twee keer uitgelegd!’. Ik zag cursisten met tranen in de ogen uitstappen… Mijn vrouw en ik gingen het anders doen: van de leerling een klant maken.”

,,Zo halen onze leerlingen niet de volgende leerling als een soort taxichauffeur op, en de instructeur gaat niet tijdens de rijles een broodje eten in een tankstation. Dat doet hij in het kwartiertje pauze waarin hij zelf de volgende leerling ophaalt. Als leerlingen betalen voor zestig of negentig minuten rijles, dan krijgen ze die ook. Bovendien zeggen wij niet wat ze fout doen, maar wat er al goed ging, en wat er beter kan: de positieve benadering. Een leerling moet niet opzien tegen, maar uitkijken naar zijn of haar volgende rijles. Daarnaast besteden wij extra aandacht aan dingen als anti-slipoefeningen en noodstops.”

"Wij besparen flink op brandstof, terwijl een les in de simulator ongeveer de helft van een reguliere rijles kost"

Een compleet pakket

Door een campagne met huis-aan-huisfolders waarin deze benadering werd uitgelegd, liep het in die begintijd storm. Binnen drie maanden kocht Van Doorn zijn tweede lesauto. Anno 2022 werkt hij met twaalf (deels) franchise rijinstructeurs en biedt hij een compleet opleidingenpakket: B, E achter B (auto met aanhanger) vrachtwagen-, bus-, motor- en scooterrijbewijzen, vrachtwagens met aanhanger, enzovoort.

Innovaties en investeringen

Innovatie is een tweede pijler van VDR Verkeersopleidingen. Zo investeerde Van Doorn in 2004 als een van de eerste rijschoolhouders in een rijsimulator. Deze bootst zowel de auto als de weg precies na, inclusief verkeer. Zo bouwen cursisten - al vanaf 16 jaar - in een veilige omgeving hun basisvaardigheden voor het autorijden op. Recent is deze simulator vervangen door een nieuw, eigentijds exemplaar.

Van Doorn: ,,In het begin sloeg de rijsimulator niet aan, maar later kregen klanten oog voor de voordelen. En nu alles in de maatschappij om duurzaamheid draait, is deze simulator natuurlijk een uitkomst. Uit onderzoek van TNO blijkt dat tien uur uitstootvrije rijles in deze volelektrische simulator gelijk staat aan twaalf uur rijles op de weg. Wij besparen hiermee dus flink op brandstof, terwijl een les in de simulator ongeveer de helft van een reguliere rijles kost: 28,50 euro.”

Eigenaar Thom van Doorn. Fotografie: Dingena Mol.

Last van een onvoorspelbare overheid

Naast dergelijke geplande investeringen is Van Doorn in zijn 42-jarige ondernemerscarrière ook geconfronteerd met ongeplande investeringen. De oorzaak is een onvoorspelbare overheid, die via het CBR - vaak op korte termijn - nieuwe wetgeving over de branche uitstort. Van Doorn: “Zo moest er opeens een officiële derde zitplaats op kenteken in een vrachtauto zitten. Dat moesten we snel regelen. Het kostte ons veel geld voor het ombouwen en aanpassen van onze lesvrachtauto. Een ander voorbeeld is de wielbasis, die van de wetgever ineens 5.20 meter in plaats van 4.80 meter breed moest zijn.”

Gemoedsrust door extra werkkapitaal

Van Doorn heeft altijd veel waarde gehecht aan een financiële backup, ondanks dat hij tot nu toe zelfs bijna vijf maanden stilstand door lockdowns zelfstandig heeft kunnen opvangen: ,,Je weet van tevoren niet altijd wat je tijdens het ondernemen tegenkomt. Daarom is het fijn om extra werkkapitaal achter de hand te hebben. Dat geldt zeker voor de onzekere tijden waarin wij nu leven. Gaat bijvoorbeeld de volelektrische auto doorbreken, en komt er in de toekomst een nieuwe wet waardoor wij ons wagenpark snel moeten elektrificeren? Dat kan gepaard gaan met enorme investeringen. Of gaan we misschien wel over op een waterstofeconomie?”

,,Ander voorbeeld: stel dat een collega stopt, wiens lesauto ik kan overnemen. Dan is opnieuw de vraag: betaal ik dat van privégeld of neem ik hiervoor een zakelijk krediet? Alleen al voor mijn gemoedsrust is het fijn om dan al over dat extra werkkapitaal te beschikken.”

"Ik vind het fijn om te weten welke gezichten er achter zo’n financieel apparaat zitten"

Prima samenwerking met New10

Van Doorn maakt hiervoor gebruik van New10, nadat ABN AMRO gestopt was met de faciliteit van het rekeningcourantkrediet. ,,Ik heb mij via internet aangemeld en een aanvraag voor een zekere hoeveelheid extra werkkapitaal ingediend. Mijn bedrijf werd doorgelicht, en de financiering was binnen een paar dagen geregeld. Wat ik bijzonder waardeer is dat twee mensen van New10 mij op kantoor hebben bezocht. Wij hadden een leuk gesprek, onder meer over de vraag hoe wij door innovatie de concurrentie voorblijven. Men toonde echte interesse. Ik vind het fijn om te weten welke gezichten er achter zo’n financieel apparaat zitten en om meer te weten over de filosofie en drijfveren van New10: men wil een moderne, snelle partner van de ondernemer zijn.”

,,Ik heb ze wel nog meegegeven dat ik als ondernemer via het vroegere rekeningcourantkrediet meteen toegang kreeg tot werkkapitaal en de suggestie gedaan om deze rekeningcourantoptie toe te voegen aan de dienstverlening door New10. Ze stonden absoluut open voor deze feedback. Nogmaals: dat menselijke aspect in de communicatie met een geldverstrekker vind ik mooi. Als alles alleen maar digitaal gebeurt, wordt de samenwerking zo onpersoonlijk.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met New10.

Geen gemaar

Laat het behalen van je zakelijke doelen niet stoppen door een 'maar…'. Bij New10 weet je binnen 15 minuten wat de mogelijkheden voor jouw bedrijf en financiële situatie zijn en of jij jouw zakelijke doel kunt financieren. Dus geen gemaar, maar naar New10.com.