Aangeboden door Visa

Branded Content Financiën

Zo pakt de Noord-Hollandse Kaaskoerier zijn marktklanten in

Hij is slechts 26 jaar oud, maar wie marktkoopman Matteo Franssen hoort praten over zijn kaashandel zou denken dat hij al veel langer meedraait. Of het nu over de handelswijze van zijn opa gaat, de grote diversiteit van het product, digitaal betalen of handjeklap met de boer; bij de Noord-Hollandse Kaaskoerier druipt de passie er vanaf.

Van onze redactie 28 maart 2023

Matteo Franssen kaas visa 1

Matteo staat van dinsdag tot en met zaterdag om 05.00 uur naast zijn bed om koers te zetten naar de betreffende markt.

Wat Matteo al op z’n achttiende richting de kaashandel trok? De mystiek die om de kaaswereld hangt, zoals de ondernemer het zelf verwoordt. ,,Kaas is ons nationaal product. Echt Hollands. Iedereen kent het en ik toen dus ook. Maar inmiddels weet ik ook wat mijn opa destijds al deed. Met liefde voor het ambacht goed omgaan met dit natuurproduct. En dat is écht een vak apart. Er zijn er maar weinig die weten wat dit vak inhoudt. Kaas is niet zomaar een geel wiel. Het heeft zoveel zintuiglijke aspecten, dat moet je liggen en daar ontwikkel je een gevoel voor.”

De onbedwingbare nieuwsgierigheid van Matteo

Voor de kaasspecialist uit het Noord-Hollandse Tuitjenhorn begon het allemaal met tien kazen en de bestelbus van zijn oom. Als student bedrijfskunde stond Matteo op het punt om een landbouwstage te gaan doen, tot zijn nieuwsgierigheid naar die mystieke kaaswereld de overhand nam.

,,Ik zat een kop koffie bij mijn oom te drinken. Die zit ook in de kazen en opeens wilde ik gewoon weten wat opa dan precies in die handel deed. Hij zat sinds 1947 in dat wereldje waarin iedereen elkaar kent, maar tegelijkertijd zo gesloten is. En dat kan ik inmiddels beamen.”

,,Mijn oom gaf toen de sleutel van zijn bestelbus, legde er tien kazen in en vertelde mij dat ik maar op zoek moest naar nieuwe klanten. Het bleek precies de wijze waarop mijn opa het hem ook had geleerd.”

''Zo sta je ‘s ochtends vroeg handjeklap te doen met de boer om even later op de markt die ene dame een mooi stuk verse boerenkaas aan te bieden. Dat is machtig mooi''

Matteo Franssen, marktkoopman

Op studievrije ochtenden tussen de kazen

De jongste kaastelg van de familie was meteen verkocht en wijzigde zelfs zijn stageplek om de kaaswereld zo snel mogelijk eigen te maken. ,,Daar ging ik dan. Met de kaas onder mijn arm, kaasboor op zak, zo’n lange witte kaasjas aan, de winkels langs om te verkopen. Een jaar later stond ik op allerlei beurzen en jaarmarkten kaasmerken te promoten terwijl ik ook nog gewoon naar school ging. Vier of vijf dagen per week. Ik volgde de hoorcolleges en deed de projecten. En had ik een ochtendje vrij, dan was ik te vinden tussen de kazen.”

De ervaringen met het consumentenverkoop spraken Matteo aan en het duurde niet lang voordat hij met een kar op de markt verscheen. In Almere, om precies te zijn. ,,Een jaar later in 2017 kreeg ik de vraag of ik wilde instappen bij een kaashandelsbedrijf die op de markten van Heiloo, Wormer en de Jordaan stonden.”

,,Van daaruit ben ik in 2019 uiteindelijk voor mezelf begonnen als de Noord-Hollandse Kaaskoerier. Eind vorig jaar ben ik ook eigenaar geworden van de WestFriese Kaaskoerier (als onderdeel van een keten, red.). Die vind je onder andere op de markt in Wommels en Witmarsum, in Den Burg op Texel, in Den Helder en Julianadorp.”

Visa ondersteunt ondernemers. Met betaalgemak en tips over digitale betalingen. Ontdek de digitale mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Dagen van vijftien uur bewijzen de liefde

Je kunt gerust stellen dat de enthousiasteling zich een slag in de rondte werkt. Hij staat van dinsdag tot en met zaterdag om 05.00 uur naast zijn bed om koers te zetten naar de betreffende markt. De dag eindigt doorgaan in het pakhuis rond 20.30 uur. En hoewel er dan altijd nog wel andere klusjes liggen en maandag in het teken staat van voorbereiden en inkopen, zul je hem niet horen klagen. Het is het bewijs van zijn liefde voor het vak.

,,Het is machtig mooi om de kaaswereld van de boer te verbinden aan die van de markt. En dat soms op één dag. Sta je ‘s ochtends vroeg met je strontlaarzen aan handjeklap te doen met de boer om even later met je beste uitstraling op de markt die ene dame een mooi stuk verse boerenkaas aan te bieden.”

,,Daar hoort een stukje storytelling bij. Kazen die boeren zelf maken, zijn uniek. Qua smaak zijn ze nooit exact hetzelfde en dus laten we onze klanten ter vergelijking andere kaas proeven. Zo gaan ze altijd met de juiste kaas naar huis en komen ze een volgende keer ook weer terug.”

''Je kunt mensen echt niet meer naar een pinautomaat sturen voor contant geld. Dan komen ze niet meer terug''

Matteo Franssen, marktkoopman

In 2017 nog altijd alleen met contanten

Om daar extra zorg voor te dragen, doet Matteo ook wat hij kan als het gaat om digitalisering. Gaat het over de wijze van betalen, dan haalt hij direct een herinnering uit 2017 op. ,,Ik kwam toen bij een kaashandel te werken die al tientallen jaren op allerlei markten stond, maar nog altijd alleen met contant geld werkte. Ik wist niet wat ik zag. Ze misten daardoor complete doelgroepen.”

,,Je kunt gewoon niet meer om digitalisering heen. Kijk maar eens wat corona teweeg heeft gebracht. We hebben nu mensen van zestig of zeventig jaar oud aan onze kraam die met hun telefoon betalen. Dat was een paar jaar geleden wel anders. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Ik moet de trends goed in de gaten houden en openstaan voor nieuwe betaalvormen. Je kunt mensen echt niet meer naar een pinautomaat sturen om daar contanten te halen. Dan komen ze niet meer terug. Het is trouwens nog maar de vraag of die automaten er überhaupt nog staan.”

Hoge betalingsbereidheid benutten met creditcard

,,Betalen met Visa behoort eveneens tot de mogelijkheden bij Matteo. ,,Het zijn nu vooral toeristen die hiermee betalen, maar ook hen willen we natuurlijk zo goed mogelijk van dienst zijn. Een betaling via creditcard kost mij weliswaar een klein bedrag aan transactiekosten, maar deze optie leidt in sommige gevallen wel tot hogere bestedingen.”

,,Toeristen hebben namelijk een hoge betalingsbereidheid. Ze zijn op vakantie. En dan maakt het ze niet zoveel uit of ze nou voor tachtig of honderd euro aan kaas bestellen. Als jij goed bent voor de klant, is deze dat ook voor jou. Dat is de hele kunst van dit mooie vak.”

Marktkoopman Matteo Franssen.

Visa ondersteunt ondernemers. Met betaalgemak en tips over digitale betalingen. Ontdek de digitale mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel