Aangeboden door ING Nederland

Branded Content Financiën

Zo ga je de strijd aan met je grootste uitdagingen als ondernemer

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de ondernemer van vandaag? We plaatsen een poll voor ondernemend Nederland, dat zucht onder een nijpend personeelstekort en moordende online concurrentie. Hoe nu verder? We gaan erover in gesprek met sector specialisten Sjuk Akkerman (Services & Leisure) en Dirk Mulder (Trade & Retail).

Lisa Hartog 7 juni 2023

De poll: wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer?

In een nieuwe videoserie in samenwerking met ING portretteren we de komende maanden ondernemers die vertellen wat voor hen het doorslaggevende moment was in hun bestaan als ondernemer; het keerpunt waarbij ze zich realiseerden: mijn bedrijf is klaar voor de toekomst. Dat neemt echter niet weg dat er ook uitdagingen zijn. In de aanloop naar de videoserie vroegen we ondernemers in een poll wat op dit moment hun grootste uitdaging is. Dit is de uitslag:

  • Ik kan geen personeel vinden 50%
  • Online concurrentie 29%
  • Leveringsprobleem leveranciers 12%
  • Ik wil/moet ermee stoppen 9%

Een klemmend personeelstekort én een strijd om de digitale aandacht; het is nogal wat waar de ondernemer van vandaag mee te dealen heeft, nietwaar?

Mulder: ,,Voor beide uitdagingen was de coronapandemie een katalysator. Wat betreft online concurrentie was het voor ondernemers vóór die tijd al aanpoten. De consument raakt steeds meer gewend aan het gemak van online winkelen, zonder de deur uit te hoeven. De pandemie heeft wat dat betreft de verdubbelaar ingezet, waardoor ondernemers de transformatie naar digitaal écht niet meer kunnen vermijden.”

Akkerman: ,,Tijdens de coronapandemie vertrok personeel in onder andere de horeca en beveiliging naar andere sectoren, om in veel gevallen niet meer terug te keren naar waar ze voorheen werkzaam waren.”

Sector specialist Sjuk Akkerman (Services & Leisure) van ING: 'Bedrijven die samenwerken met scholen en opleidingen zijn beter in staat om mensen te werven.' Foto: Dingena Mol

Staat de ondernemer er nu alleen voor in de concurrentiestrijd? Hoe maken zij hun handel digitaal zichtbaar, rendabel én hanteerbaar met gebrek aan de juiste mensen?

Mulder: ,,Het begint bij mentaliteit. Traditionele ondernemers en winkeliers hebben het moeilijker met de digitale transitie. Bij jonge ondernemers is dat aanzienlijk anders; die ervaren meer gemak in het adopteren van nieuwe technieken, zijn daardoor wendbaarder en kunnen sneller inspringen op digitale ontwikkelingen.”

Akkerman: ,,Bedrijven die samenwerken met scholen en opleidingen zijn beter in staat om mensen te werven. Los van het aantrekken van nieuw talent is het ook nodig om leer- en doorgroeimogelijkheden te bieden aan bestaande medewerkers. Dit om mensen te behouden, kennis te laten groeien en daarvan te profiteren.”

Retail specialist Dirk Mulder van ING: 'Wat online business betreft hebben we in Nederland een uitstekende uitgangspositie. Er is enorm veel kennis en jong talent aanwezig, dus laten we daar vooral gebruik van maken.'

Hoe staan we er wat deze zaken betreft voor in vergelijking met de rest van Europa?

Mulder: ,,Wat online business betreft hebben we in Nederland een uitstekende uitgangspositie. Qua omvang zijn we klein, maar we lopen nog altijd voorop in onze digitale infrastructuur, ons logistieke apparaat, wegennet en betalingssystemen. Er is enorm veel kennis en jong talent aanwezig, dus laten we daar vooral gebruik van maken.”

‘Qua omvang zijn we klein, maar we lopen nog altijd voorop in onze digitale infrastructuur'’

Dirk Mulder

Wat adviseren jullie ondernemers die moeite hebben met de uitdagingen?

Akkerman: ,,Vanuit een personeels-point of view moedig ik ze aan medewerkers de kans te geven om zich te ontwikkelen binnen een bedrijf. Luister naar ze, bied ze opleidingsmogelijkheden. En kijk bij het werven van personeel niet alleen naar diploma’s, maar ook naar competenties en vaardigheden. En misschien nog wel belangrijker is het vasthouden van huidig personeel. Zorg voor een ideale baan wat betreft flexibiliteit, vrijheid en doorgroeimogelijkheden. Ga in gesprek, wees creatief!”

Mulder: ,,Desalniettemin zien we ondernemers die huiverig zijn voor het aanstellen van vaste krachten, zeker de kleinere ondernemers. Maar in een wereld waarin je niet meer om digitale aanwezigheid heen kan, moedig ik ze aan wél de expertise in huis te halen. Of dat nu permanent is, of op flexibele basis. Weten waar je beperkingen liggen en daarop kunnen anticiperen is een absolute voorwaarde voor succesvol ondernemerschap. Heb je de kennis en kunde niet in huis? Schakel deze dan in. Of het nu gaat om online marketeers of techneuten die het proces naar succesvolle digitale aanwezigheid kunnen managen. En ja, dat is een investering. Een investering die je levensvatbaar maakt."

Een investering, dus ook een risico. Zijn er alternatieven? Andere manieren om het digitale spel lucratief mee te kunnen spelen?

Mulder: ,,We leven in een wereld van platforms. Denk aan Amazon, Zalando, Thuisbezorgd en bol.com. Het zijn plekken waar je als ondernemer relatief laagdrempelig kan experimenteren met digitale verkoop en marketing. Maar niets is zaligmakend; ook hier moet je te rade gaan of een platform bij je business past en bij je product. Daarnaast zul je – als je die capaciteiten niet in huis hebt – ook hiervoor expertise moeten inschakelen. Mensen die de weg weten, die je kunnen adviseren.

‘Ondernemers die samenwerken met scholen en opleidingen zijn beter in staat om mensen te werven’

ING business strateeg Sjuk Akkerman

Kortom: wil je online écht werk maken van je business, de juiste kennis en mankracht in huis halen én digitale concurrentie te lijf gaan, investeer dan in de kennis en kunde van tech- en marketingprofessionals.

Mulder: ,,Ja, al zie ik in de praktijk dat ondernemers onder elkaar enorm behulpzaam zijn. Vooral onder jonge ondernemers merk ik dat ze sneller met elkaar in contact komen, elkaar adviseren en kennis delen. Het mooie is, veel ondernemers vinden het oprecht leuk om hun verhaal te vertellen, ervaringen te delen en advies te geven. Die openheid is er, dus maak er gebruik van. Maak contact, werk samen, want dáárin zit succes, innovatie en verbinding.”

Over Sjuk Akkerman en Dirk Mulder

Sjuk Akkerman is met 20 jaar ervaring een routinier in finance en ondernemerschap in de Services & Leisure-sector. Hij maakt podcasts, waarin hij de Nederlandse ondernemer aan het denken wil zetten: hoe keer je het tij? Hoe grijp je een struggle als het personeelstekort bij de kraag? Collega en trade & retail specialist Dirk Mulder reist stad en land af om ondernemers te spreken en te sparren over hun digitale toekomst. Ook Dirk is een actieve podcastmaker. Bovendien legt hij zijn ondernemersbezoeken regelmatig vast in een vlog.

Ben je ondernemer en wil je geïnspireerd worden door andere ondernemers én op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in jouw sector? Ontdek het ondernemerslab

tracking pixel