Financiën

'Brexit gaat veel meer pijn doen, ook voor Nederlandse bedrijven'

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

De wereldeconomie gaat nog veel meer last krijgen van de Brexit dan velen vermoeden. Dat is de stellige overtuiging van de Groningse hoogleraar Bart van Ark. Dat de beurzen na de dip van een paar dagen geleden alweer stijgen, stelt hem helemaal niet gerust. "Er gaat nog veel meer op ons pad komen", zegt hij in het AD.

Lees verder onder de advertentie

De Groningse hoogleraar adviseert Amerikaanse bedrijven over de Brexit, als hoofdeconoom van de toonaangevende New Yorkse denktank The Conference Board. Hij maakt zich zorgen.

Hoe reageert Amerika op de Brexit?"Er is een flink schokeffect, niemand had dit verwacht. Dit heeft extra negatieve impact op het beeld van Europa, dat hier toch al wordt gezien als een behoorlijk zwakke groeiregio. Er is ook zorg over de bijzondere relatie met de Britten. Die verdwijnt niet - veel Amerikanen hebben roots in Groot-Brittannië - maar kan wel minder relevant worden."

Wat adviseert u Amerikanen?"Vergeet de 'korte-termijn-schrik' op de financiële markten, dalende beurskoersen gaan wel weer over. Maar er gaat nog veel meer op ons pad komen. Bereid je voor op een nieuwe fase van heel veel onzekerheid en werk scenario's uit: een snelle scheiding, bijvoorbeeld, een scheiding die veel tijd en energie kost, of juist nieuwe verkiezingen die de Britten van gedachten doen veranderen."

Lees verder onder de advertentie

Wat gaan Amerikaanse bedrijven doen?"Bedrijven die nu een keuze moeten maken zullen het Verenigd Koninkrijk niet zien als de beste kandidaat voor nieuwe investeringen. Wie er al zit - en dat geldt voor veel Amerikaanse bedrijven - zal vooral afwachten. Alles draait om de regels waaronder bedrijven in Engeland straks moeten functioneren. Als er toch nog een aparte status buiten de EU komt, heb je kans dat ze gebruik willen blijven maken van de financiële infrastructuur van Londen. Maar als de Britten niet meer bij de EU horen, gaan ze grote delen van hun business naar Europa overplaatsen."

Kan Nederland daarvan profiteren?"Voor de echt grote jongens is Nederland te klein. Amsterdam is geen wereldwijde speler. ABN Amro, ING, dat zijn kleine regionale banken geworden. De kritische massa is er niet. Misschien krijgt Amsterdam wat kantoren van verzekeringsbedrijven. Maar ik denk niet dat het uiteindelijk opweegt tegen de negatieve impact. Veel Nederlandse bedrijven hebben zwaar geïnvesteerd in Engeland, en Engeland heeft ook behoorlijk geïnvesteerd in Nederland. Dus als dit niet goed afloopt, dan zal Nederland daar relatief veel klappen van ondervinden."

U ziet een wereldwijde trend. Welke?De Brexit, de opkomst van Donald Trump, het immigratievraagstuk in Europa, de diepe politieke problemen in Brazilië: het heeft allemaal te maken met een enorme kloof tussen de gevestigde orde en de rest van de bevolking. Al die ontwikkelingen kunnen de wereldeconomie nog verder het moeras in trekken."

Lees verder onder de advertentie