Nieuws Financiën

Brexit levert nu al minder handel op

Nederlandse bedrijven merken nu al dat de handel met Groot-Brittannië minder wordt. De Brexit werpt zijn schaduw al vooruit.

PEET VOGELS | Foto: Andy Rain/EPA 3 april 2017

50477718

Dat meldt kredietverzekeraar Euler Hermes op basis van eigen onderzoek. De scheidingsaanvraag is pas deze week ingediend en de onderhandelingen over de Brexit zijn nog niet eens gestart. Op zich is de situatie niet veranderd, dus hoe kan het dat Nederlandse bedrijven nu al last hebben van pre-Brexitstress?

Waardedaling

,,In de eerste plaats door de waardedaling van het Britse pond'', zegt Walter Toemen, directeur risicobeheer bij Euler Hermes. ,,Het pond is 12 procent goedkoper geworden sinds de Britten aankondigden uit de EU te stappen.'' Dat maakt Nederlandse producten direct een stuk duurder. In totaal zijn er zo'n 300 bedrijven die nu al de gevolgen merken van de mogelijke Brexit. ,,En daar zitten ook grote bedrijven bij'', aldus Toemen. ,,Die bedrijven hebben al een teruglopende omzet gemeld over 2016.'' Vooral bij de agrarische exporteurs hebben ze last van de Brexit. Zo'n 10 procent van de bedrijven die naar GB exporteren zien de omzet dalen. Bloemenhandelaren en vissers horen bij de eerst getroffenen.

Lees ook: Brexit: bedrijven houden het liefst alles bij het oude

Effect wisselkoers

Voor andere sectoren, zoals industrie en groothandel, zijn de negatieve gevolgen van de Brexit nog niet zo groot. Maar dat kan snel veranderen waarschuwt Toemen. ,,Het effect van de wisselkoers merk je het eerst. Op de langere termijn is het grootste risico de teruglopende investeringen. Bedrijven melden dat ze nu al vraaguitval zien omdat er minder geïnvesteerd wordt in Groot-Brittannië.''

Investeerders stellen uit
Nederland is een van de grootste investeerders in Groot-Brittannië. Maar bedrijven stellen hun investeringen uit, omdat onduidelijk is of ze straks vanuit Engeland wel toegang hebben tot de Europese markt. Zolang die onzekerheid blijft zal er minder geïnvesteerd worden. Dat gebrek aan investeringen is schadelijk voor de lange termijn. Minder investeringen betekent minder groei. Maar het kan nog erger. Als het tot de gevreesde harde Brexit leidt, kan GB zomaar in een recessie raken, vreest Toemen. ,,Dat leidt zeker tot faillissementen onder Nederlandse bedrijven.''

Meer faillissementen

Atradius, een andere grote exportkredietverzekeraar, zegt nog geen alarmerende signalen van klanten te hebben ontvangen, maar dat Nederland negatieve gevolgen van de Brexit gaat ondervinden, staat buiten kijf. Ook Atradius verwacht meer faillissementen in de nabije toekomst. Werkgeversclubs VNO-NCW en Fenedex bevestigen het beeld dat wordt geschetst door de kredietverzekeraars.