Nieuws Financiën

Sharefunding platform Broccoli regelt groeikapitaal voor duurzame ondernemers

Wijnondernemer Derrick Neleman is samen met Wouter Hagoort het sharefunding platform Broccoli begonnen. Duurzame ondernemers uit de hoek van de food- en drinkssector kunnen op dit digitale platform geld aantrekken om op verantwoorde wijze te groeien. De eerste klant is Neleman Organic Vineyards.

Van onze redactie 9 mei 2022

Brocolli oprichters Derrick Neleman en Wouter Hagoort

De twee oprichters van het financieringsplatform Broccoli, Derrick Neleman en Wouter Hagoort (r). Foto: Broccoli

Het creatief genie achter Broccoli, Derrick Neleman, heeft ruime ervaring met het betrekkelijk nieuwe financieringsinstrument sharefunding. Hij gebruikte het sharefunding platform Eyevestor van Gijs Dalen Meurs om in vier ronden ettelijke miljoenen euro’s op te halen om zijn wijnactiviteiten verder uit te bouwen.

,,Ik heb daar veel van geleerd. Samen met Wouter Hagoort, die de dagelijkse leiding heeft, zetten we met Broccoli meer in om een community te bouwen. We willen ondernemers uit de hoek food en drinks aantrekken die hun groene ambities via Broccoli willen waarmaken. Aan de andere kant willen we geëngageerde investeerders aantrekken die hun geld willen steken in bedrijven die de wereld een stukje mooier maken. Ons platform heet daarom ook niet voor niets Broccoli. Het is een van de gezondste groentes.”

Lees ook: Eyevestor wil goede voorbeeld zijn in wereld van perverse prikkels

Broccoli als community

Sharefunding is een alternatief voor traditionele financiering. De onderneming biedt aandelen aan en de investeerder stapt in, in ruil voor een stukje van het bedrijf. Neleman: ,,Meestal is het een fan, klant, werknemer of leverancier die met wat geld wil instappen. Voor hen biedt dat ook immaterieel voordeel: je helpt een onderneming waarin je gelooft en je bent als mede-eigenaar extra betrokken. Een van mijn eerste klanten in de winkel is ook eigenaar geworden. Gijs Jolink, medeoprichter van de Zwarte Cross, is ook zo’n betrokken deelnemer. Hij zei, ‘Jullie hebben wat andere ondernemingen niet hebben, maar wel willen; en dat is een community’. Daarom stapte Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely ook in. Het is fijn om zo een betrokken gemeenschap op te bouwen, dat willen we met Broccoli bereiken.”

Volgens Neleman heeft deze vorm van financiering nog een ander voordeel. ,,Je verstrekt op deze wijze het eigen vermogen van je onderneming. Het hebben van vreemd vermogen, een lening, remt naar mijn mening de gezonde groei. Eigen vermogen geeft namelijk meer ruimte om te groeien. Vreemd vermogen remt dit juist af wegens aflossing en de rente.”

Strikt groen deurbeleid ondernemingen

Om te bouwen aan een betrokken community met daarin de juiste groene initiatieven wordt er een ‘strikt deurbeleid’ gevoerd. ,,Ervaren ondernemers analyseren de proposities of de bedrijven en hun groene financieringsvoorstellen”, gaat Neleman verder, die zelf niet als poortwachter zal optreden. ,,Vervolgens gaan professionals aan de slag met de juiste juridische structuur en het financiële onderzoek. Broccoli faciliteert de relatie tussen onderneming en investeerder, handelt de transactie af en zorgt voor een strakke administratie.”

"Een bedrijf als Pieter Pot of Boerschappen kan zich melden, maar een reguliere conventionele akkerbouwer niet"

Derrick Neleman, medeoprichter van financieringsplatform Broccoli

Wie kan zich melden? Neleman hoeft niet lang na te denken om te antwoorden. ,,Een bedrijf als Pieter Pot of Boerschappen wel, maar een reguliere conventionele akkerbouwer niet. Onderdeel van de intake is een ondernemerstest met vragen op vlak van biologisch en duurzaamheid. We zien zo snel of iemand wel past op ons platform.”

Neleman Organic Vineyards trekt geld aan via Broccoli

Broccoli meldt vandaag ook de eerste deelnemer, Neleman Organic Vineyards. Het bedrijf van Derrick Neleman heeft als doel de wijnwereld groener te maken. ,,Met het geld dat we nu aantrekken via Broccoli kunnen we daar weer een stap in zetten. De komende week zullen meer bedrijven via Broccoli naar buiten komen om hun groene groei zo te laten financieren.”

Wouter Hagoort met broccoli

Lees ook: ... en de winnaar van de Meest Inspirerende Startup Ondernemer van het Jaar Award is: Jouri Schoemaker (Pieter Pot)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws