Nieuws Financiën

Brokkenmakers boeren op de Amsterdamse beurs

In een paar jaar tijd groeide een boerencoöperatie uit de Achterhoek uit tot een multinational met een miljardenomzet. Deze week ging veevoerproducent ForFarmers naar de beurs, schrijft het AD.

Annemieke van Dongen | Foto: Koen Verheijden 30 mei 2016

For Farmers Amsterdamse Beurs

In Amsterdam keken ze raar op, toen dinsdag een grote veevoervrachtwagen van ForFarmers voor Beursplein 5 parkeerde. Een delegatie boeren en bestuurders luidde daar de beursgang van het veevoerbedrijf in, schrijft het AD.

In Lochem zijn de ForFarmers-trucks een vertrouwd fenomeen. Ze rijden af en aan naar de veevoerfabriek die uittorent boven het hoofdkantoor, pal aan het Twentekanaal. Schepen vol graan, soja en bietenpulp worden daar aan de lopende band gelost.

Grootste werkgeverMet 2370 werknemers is de veevoerfabrikant verreweg de grootste werkgever van het stadje. En een gewaardeerde, weet Marianne de Vries, een vrijwilligster bij de lokale VVV. ,,Zelfs mensen die allang met pensioen zijn krijgen een bloemetje als hun partner overlijdt.''

ForFarmers is ook een grote sponsor van hét festival in de regio, de Zwarte Cross. 17.000 boeren en hun families krijgen daar elke zomer via het bedrijf een VIP-behandeling - inclusief een 'Beste Brokkenmakers'-shirt en een drankje in het Hard Brok Café.

De Lochemse snapt niet waarom het bedrijf zo nodig naar de beurs moet. ,,ForFarmers is van Lochem, waarom houden ze alles niet gewoon hier? Straks verkassen ze het hoofdkantoor naar de Amsterdamse Zuidas.''

Die vrees is ongegrond, zegt directeur Jan Potijk van ForFarmers. De ruim 6.000 leden van de coöperatie houden de macht over strategische besluiten. Zoals verplaatsing van het hoofdkantoor.

MargesVoor de massa mag de beursgang van ForFarmers misschien als een verrassing komen, achter de schermen werd die al jaren minutieus voorbereid. Door fusies en overnames is de veevoercoöperatie uitgegroeid tot de grootste van Europa, met 2,2 miljard euro omzet. In 2012 verdrievoudigde het bedrijf door overnames van Hendrix (actief in Nederland, België en Duitsland) en een Britse veevoerfabrikant. Verspreid over vier landen heeft ForFarmers nu 42 fabrieken, die meer dan 25.000 boeren van veevoer voorzien.

CompetitiefDie schaalvergroting is bittere noodzaak en de beursgang een logische vervolgstap, zegt Potijk. ,,De markt is heel competitief, de marges zijn klein. Hoe groter we zijn, hoe efficiënter we kunnen werken, hoe beter de mensen die we kunnen aantrekken en hoe meer geld beschikbaar is voor innovatie. Want goed, betaalbaar voer is voor boeren van levensbelang. Het is hun grootste kostenpost en bepaalt het rendement van hun bedrijf.''

BrokkenEen gemiddelde varkenshouder neemt bij ForFarmers elke maand voor bijna 20.000 euro voer af. Bij melkveehouders ligt dat bedrag lager, omdat de meesten zelf ook gras en maïs verbouwen - het zaad daarvoor levert ForFarmers overigens ook. De juiste voersamenstelling zorgt ervoor dat dieren gezond blijven. Varkens groeien sneller, koeien geven meer melk.

ForFarmers maakt brokken in duizenden verschillende samenstellingen. Vertegenwoordigers zijn niet zomaar verkopers, zegt Potijk. ,,Het zijn hoogopgeleide adviseurs, die elke 3 tot 6 weken met de boer om tafel zitten om te kijken hoe die meer rendement kan halen uit zijn bedrijf. Dat wordt gewaardeerd; ons klantverloop is erg klein.''

Eerlijke prijsDe beursgang is volgens de directie in het belang van de leden, al duurde het even voordat die daar zelf van overtuigd waren. Varkenshouders die lid zijn, hebben voor gemiddeld een half miljoen euro aandeel in de coöperatie. ,,Als ze met pensioen gaan, moeten ze daar een faire prijs voor kunnen krijgen. Nu kunnen ook institutionele beleggers aandelen kopen. Dat zorgt voor een betere waardering van de aandelen.''

DiervriendelijkIn Europa daalt de vleesconsumptie licht, al dan niet als gevolg van actiegroepen als Wakker Dier die 'plofkip' en 'kiloknallers' in een negatief daglicht stellen. Daarom probeert ForFarmers samen met slachterijen en veehouders nieuwe concepten voor diervriendelijker, kwalitatief beter vlees van de grond te krijgen. Zoals Frievar; vlees dat smakelijker is omdat de varkens kruiden krijgen gevoerd.

Over de vooruitzichten van ForFarmers, het enige agrarische aandeel aan de Amsterdamse beurs, zijn analisten positief. Door de groeiende wereldbevolking en koopkracht zal de vraag naar vlees blijven stijgen.