Nieuws Financiën

ChristenUnie, D66 en CDA: 'Mkb moet meer profiteren van tijdelijke investeringskorting'

CDA, D66 en ChristenUnie willen dat het mkb meer profiteert van de veelbesproken tijdelijke investeringskorting (BIK). Met die suggestie komen zij kritische oppositiepartijen tegemoet, die tot dusver weinig enthousiasme tonen voor de 4 miljard euro kostende maatregel.

Laurens Kok (AD) | Foto: ANP 27 oktober 2020

Lodders vijlbrief tijdelijke investeringskorting

VVD-kamerlid Helma Lodders in gesprek met staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief.

Zoals verwacht kwam de zogeheten Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) maandag zwaar onder vuur te liggen tijdens de behandeling van het Belastingplan, schrijft AD. Bijna alle oppositiepartijen zien niets in de maatregel, die de komende twee jaar in de plaats moet komen van de geschrapte verlaging van de winstbelasting (vpb). Zij denken dat de BIK niet of nauwelijks extra investeringen oplevert, geen werkgelegenheid schept en ze zijn bang dat de kosten van twee miljard euro per jaar uit de hand zullen lopen.

'Schijnmaatregel is cadeau aan bedrijfsleven'

,,Het werkt niet, levert geen banen op en is niet beheersbaar”, aldus PVV-Kamerlid Tony van Dijck, die verwees naar kritische beschouwingen van onder meer de Raad van State en het Centraal Planbureau. Volgens hem is sprake van een ‘schijnmaatregel’ en moet het kabinet erkennen dat het een ‘cadeau aan het bedrijfsleven is’, nadat eerder de afschaffing van de dividendbelasting ook niet doorging.

"Stel, je bent ondernemer, je gaat bijna kopje onder terwijl je er niets aan kunt doen en zodra de overheid een reddingsboei toewerpt, krijg je te horen dat het een cadeautje is. Dat is een politiek spel dat gevaarlijk is"

Helma Lodders, VVD-kamerlid

VVD-kamerlid Helma Lodders ontstak in woede over die suggestie, die ook door linkse partijen voortdurend wordt geuit. Zij wees op de gevolgen van de coronacrisis, die de economie zwaar heeft geraakt. ,,Je moet maar durven spreken van een cadeautje!” brieste zij. ,,Dit is ernstig. Stel, je bent ondernemer, je gaat bijna kopje onder terwijl je er niets aan kunt doen en zodra de overheid een reddingsboei toewerpt, krijg je te horen dat het een cadeautje is. Dat is een politiek spel dat gevaarlijk is.”

Lodders benadrukte dat bedrijven in deze kabinetsperiode opgeteld al vijf miljard euro aan lastenverzwaringen voor hun kiezen hebben gekregen. Dat zij dus iets cadeau zouden krijgen, is volgens haar daarom een misplaatste suggestie. Tegelijkertijd stelde Lodders dat er alles aan gedaan moet worden om investeringen aan te jagen. De BIK is daarvoor een goed instrument, meent zij, dat vooral ook het midden-en kleinbedrijf ten goede zal komen.

Felste voorstander van de BIK: VVD

De VVD is de felste voorstander van de BIK, maar ook CDA, D66 en ChristenUnie steunen het voorstel, dat uit de koker komt van VNO-NCW. Samen hebben de regeringspartijen echter te weinig zetels voor een meerderheid in beide Kamers. En dus moet er worden gezocht naar steun bij de oppositie.

Lees ook: Dit wordt het derde steunpakket: extra hulp horeca, cultuur en evenementenbranche

Daarbij lijkt tot dusver alleen de SGP te porren voor de BIK, al wil die partij dat niet 60 maar 80 procent van de 4 miljard euro die de regeling in twee jaar kost bij het mkb terechtkomt. Tegelijkertijd laat ook GroenLinks enige ruimte: die partij is tegen de huidige opzet van de BIK, maar kan wel leven met een andere opzet. Kamerlid Bart Snels suggereert bestaande regelingen uit te breiden die gericht zijn op belastingvoordeel voor kleine ondernemers (KIA) of die duurzame investeringen belonen met extra aftrek (MIA en Vamil).

Vooral CDA, D66 en ChristenUnie pakken de handschoen op en vragen aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën om in kaart te brengen hoe het mkb extra zou kunnen profiteren. Hij zal hier volgende week op terugkomen, als het debat over het Belastingplan verder gaat.

Forum voor Democratie kan doorslag geven

In hoeverre het kabinet concessies zal moeten doen om steun veilig te stellen, lijkt vooral af te hangen van de opstelling van Forum voor Democratie. Die partij kan met tien zetels in de Eerste Kamer de doorslag geven, maar heeft zich vooralsnog niet in de discussie gemengd of was – zoals maandag – afwezig. Dinsdag zal FvD waarschijnlijk de nieren worden geproefd: dan staan in de Eerste Kamer de Algemene Beschouwingen met minister-president Mark Rutte op het programma.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.