Nieuws Financiën

CM.com topman na mislukte beursgang: "we kunnen nog steeds verder gaan met groeien"

Toen topman Jeroen van Glabbeek van CM.com vorige week in New York was om investeerders warm te maken voor zijn bedrijf, kwam CNN met het nieuws dat het de slechtste tijd was om naar de beurs te gaan sinds 1995. Na een andere beursgang in Duitsland maakte enkele investeerders bekend geen geld in CM.com te stoppen. Van Glabbeek ziet nog genoeg kansen voor een herkansing.

Paul Verlinden 15 oktober 2019

Jeroen glabbeek cm com cm ondernemersnieuws ondernemen

Foto Jan Stads / Pix4Profs

Zo waren er meer tegenvallers afgelopen weken. De marktomstandigheden waren daardoor dusdanig slecht dat CM.com besloot voorlopig af te zien van de beursgang, die voor vrijdag in Amsterdam was gepland. CM.com verzorgt voor bedrijven de communicatie via digitale diensten als sms en whatsapp, variërend van stemmen voor het songfestival tot maaltijden bestellen bij Thuisbezorgd.

De baas van een bedrijf dat naar de beurs gaat, mag altijd op de gong slaan om de handelsdag te openen. Had u al geoefend?

“Ha, nou nee. Dat is niet zo moeilijk, als het maar exact om 9.00 gebeurt. Daarna zouden we taart aansnijden en onze beursnotering vieren. Maar we hebben er helaas van af moeten zien.”

Bent u nu erg teleurgesteld?

“We zijn hier met een groot team lang mee bezig geweest. Op 16 september hebben we het voornemen om naar de beurs te gaan kenbaar gemaakt en dan gaat de trein lopen. We zijn over de hele wereld gegaan en hebben meer dan honderd bijeenkomsten belegd. Dan is het wel een teleurstelling als het niet door gaat. Maar er is niets verloren. We hebben nog steeds een heel mooi bedrijf en we kunnen nog steeds verder gaan met groeien.”

"Gelukkig is er nu zoveel werk verzet dat we al voor driekwart klaar zijn voor de volgende keer"

Jeroen van Glabbeek, topman CM.com

U noemt slechte marktomstandigheden als reden. Had u die niet al vóór 16 september kunnen voorzien?

“In september zag het er nog goed uit. Vervolgens is er veel gebeurd. Brexit ging weer opspelen, wereldwijd daalde het sentiment en vorige week viel Turkije Syrië binnen. Van grote invloed was ook dat softwarebedrijf Teamviewer in Duitsland twee weken geleden naar de beurs ging. De koers van Teamviewer daalde gelijk en daardoor heeft een groep investeerders, die anders zeker ook ons aandeel zou kopen, gezegd voorlopig geen geld te steken in nieuwe beursintroducties.”

U had zo’n 100 miljoen euro op willen halen, met name voor financiering van verdere groei. Hoe wilt u die groei nu gaan realiseren?

“Om de beursgang te kunnen doen, moesten we genoeg werkkapitaal hebben om de komende twaalf maanden mee te kunnen investeren. Dat is gelukt dankzij financiering van ABN Amro. Dus voorlopig kunnen we met onze plannen doorgaan.”

Gaat u nog een nieuwe poging doen om naar de beurs te gaan?

“Die ambitie is er nog steeds. Maar dit jaar gaan we dat niet meer doen. Gelukkig is er nu zoveel werk verzet dat we al voor driekwart klaar zijn voor de volgende keer.”

Lees ook: Techbedrijf CM.com stelt beursgang uit

Zelf had u bij de beursgang een deel van uw eigen aandelen kunnen verkopen. Naar verluidt zou u dat minstens 3,7 miljoen euro hebben opgeleverd?

“Dat heb ik ook gelezen. Ik kon alleen niet reageren omdat ik afgelopen weken niet met de media mocht praten. Als ik er al voor had gekozen om aandelen te verkopen, ging het om maximaal 3,7 miljoen euro. Maar (lachend) maakt u zich geen zorgen, ik had nog geen nieuwe auto besteld hoor.”

CM.com was vier jaar hoofdsponsor van NAC. Misschien hebben de afgelopen vier weken wel meer voor de naamsbekendheid gedaan dan die vier jaar?

“In de financiële wereld en de pers zeker. We hebben ons bedrijf nu in één keer goed neer kunnen zetten.”