Nieuws Financiën

Ondernemers worden gek van controles banken na storten geld: ‘Maar niemand op de markt wil pinnen’

Ondernemers die geregeld grote bedragen contant geld storten, worden de laatste tijd steeds vaker door banken gevraagd om hun boeken te laten zien. Vooral marktkooplieden en ondernemers in kwetsbare wijken, waar veel mensen minder pinnen, hebben er last van. Als ze niet meewerken, wordt hun rekening afgesloten, klagen ze. ,,Maar geld is toch gewoon geld?’’

Ilah Rubio (AD) 24 oktober 2022

Contant geld storten controle banken haagse markt pinnen

De Haagse marktkoopman Cees Becker rekent af met een klant. Zijn bank is verbaasd over de grote hoeveelheid contant geld die hij stort, maar dat is volgens hem logisch omdat het op de markt meer regel dan uitzondering is om contant te betalen. Foto: Frank Jansen

Cees Becker, die op de Haagse markt exotische levensmiddelen verkoopt, moest twee maanden geleden ‘als een klein kind’ komen opdraven bij de ING bank met zijn boeken. De ondernemer had daarvoor al drie keer een brief gehad met vragen over zijn inkomsten en stortingen, maar daar had hij niet op gereageerd omdat hij dat nergens op vond slaan. Maar na de vierde dreigende brief besloot hij toch maar te gaan. Bij het hoofdkantoor van de bank in Den Haag vroegen ze hem waarom hij zoveel geld stortte. ,,Dat is vrij simpel: omdat ik geen pin heb’’, legde Becker ze uit.

Op de Haagse markt wordt er nog veel contant betaald

En hij is niet de enige in Den Haag. Vooral op de Haagse markt wordt er nog veel contant betaald. De meeste bezoekers willen ook niet anders. De een wil controle houden over het bedrag dat hij of zij uitgeeft, een ander wil niet dat de overheid ziet waar hij zijn geld aan uitgeeft en weer anderen omdat ze het veiliger vinden om met geld op zak te lopen. ,,Want wat nou als de stroom uitvalt?’’, legt een oudere bezoeker uit.

"Geld is toch geld, of zie ik dat verkeerd?"

Marktkoopman Cees Becker

Ook de meeste marktkooplui zelf vinden contant geld fijner. ,,Pinnen duurt me allemaal veel te lang’’, legt Becker uit in het AD. ,,Ik ben dan drie keer zo lang met een klant bezig en elke transactie kost mij geld.’’ Dat heeft hij de bankmedewerker ook uitgelegd. ,,Die zei ook tegen mij: ‘dit gaat helemaal nergens over’. Daarna heb ik verder niks meer gehoord.’’ Becker vertelt dat andere collega’s precies hetzelfde hebben meegemaakt. ,,Maar geld is toch geld, of zie ik dat verkeerd?’’

Klanten willen niet pinnen

Veel marktkooplieden hebben tegenwoordig ook een pinautomaat, maar daar wordt weinig gebruik van gemaakt, vertellen ze. En inderdaad, bij de meeste kraampjes betalen de klanten vooral met contant geld. Marktkoopman Van de Berg, die tweedehands spullen verkoopt, moest een paar weken geleden ook zijn jaarcijfers inleveren omdat hij ‘te veel geld’ zou storten. Maar de koopman zegt niet anders te kunnen. Zijn klanten, die meestal weinig te besteden hebben, willen gewoon niet pinnen.

Lees ook: Contant betalen mogelijk aan banden gelegd, niet alle ondernemers staan te springen

,,Contant geld is gewoon een wettig betaalmiddel’’, zegt hij verontwaardigd. Maar onder druk van zijn bank gaat hij nu toch maar een pinautomaat aanschaffen. ,,Want als je niet meewerkt, stoppen ze gewoon je bankrekening.’’ Andere ondernemers vertellen dat ze, om van het ‘gedoe’ af te zijn, hun contant geld gebruiken om goederen te kopen bij de groothandel. Zo hoeven ze minder geld te storten.

'Banken zijn doorgeslagen'

MKB Den Haag snapt dat banken van de overheid extra waakzaam moeten zijn, maar vindt dat ze ‘echt zijn doorgeslagen’ op dit punt. ,,Sommige ondernemers kunnen niet anders. Zij moeten vier, vijf keer komen opdraven voor een controle van hun boeken’’, weet MKB-bestuurder Appie el Massaoudi.,,Gewone ondernemers gaan eraan kapot. Schaf dan dat hele contante geld af.’’ Hij wil snel in overleg met de banken over de klachten van ondernemers.

Lees ook: Wat niemand je vertelt over de digitale euro

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken is geld nog steeds een wettelijk betaalmiddel, maar zijn banken verplicht om naar de herkomst van geld te kijken ter voorkoming van onder meer witwaspraktijken.

,,Dat betekent dat je je klant heel goed moet kennen en goed de transacties in de gaten moet houden. Als die afwijken, dan stellen banken daar vragen over. Je moet dus een inschatting maken of het bedrag overeenkomt met wat er normaal binnenkomt bij zo’n bedrijf.’’ Hij snapt de frustratie wel. ,,Gebleken is dat het onderzoek dat banken doen als heel heel belastend kan worden ervaren.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws