Nieuws Financiën

Mispeer Belastingdienst raakt ondernemers met coronaschulden

De Belastingdienst heeft menig ondernemer met een belastingschuld door corona slapeloze nachten bezorgd. Een - ook onterecht verzonden - aanmaningsbrief stelt dat ondernemers een betalingsachterstand hebben, en dat daarom de achterstallige schuld voor 1 maart moet worden terugbetaald. Anders wordt de betalingsregeling ingetrokken en dient het volledige bedrag in één keer terugbetaald te worden.

Van onze redactie 28 februari 2023

Belastingdienst terubetaling corona schulden ondernemers

De situatie zorgt voor menig gefronste wenkbrauwen, wat wordt versterkt door de onduidelijkheid van de brief, waar het FD als eerste over berichtte. Ondernemers krijgen namelijk geen duidelijkheid over wélk bedrag zij niet betaald hebben. Dat zou de ondernemer zelf uit moeten zoeken.

Herstel Belastingdienst

Ondertussen heeft de fiscus de grootste angel er al uit getrokken. De betalingsregeling wordt niet ingetrokken als de ondernemers niet voor 1 maart actie hebben ondernomen. Bij de ondernemers met een achterstand wordt de betalingsregeling ook niet direct ingetrokken. Daarnaast komt er ‘zo spoedig mogelijk’ een schuldenoverzicht. Dat het laatste nog niet eerder is gebeurd wijt de Belastingdienst aan technische problemen. Onduidelijk is welke dat precies zijn, wel is bekend dat de fiscus al langere tijd een scala aan ICT-problemen heeft.

Lees ook: Waarom Jacco Vonhof (MKB-Nederland) nog niet gerust is op een goede afloop van corona

De uitgestelde belastingen van ondernemers tijdens corona zorgen voor 19 miljard euro aan overheidsschuld. Deze moeten in principe in 60 maandelijkse termijnen worden terugbetaald. De terugbetalingstermijn startte op 1 oktober vorig jaar, wat betekent dat er 5 van de 60 terugbetalen maanden verlopen zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws