Tijdens de coronapandemie moesten veel bedrijven meermaals hun deuren sluiten. Winkels, cafés, restaurants en hotels liepen door de lockdowns veel klanten mis. Tijdens en na de coronaperiode was volgens de Rabobank-economen eigenlijk een golf van bankroeten te verwachten, schrijft NU.nl.
Dat dit toch niet gebeurde, kwam door maatregelen als de loonkostensubsidie Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en uitstel van belastingbetaling.
Lees ook: Coronaschulden nekken Café Cliché Amsterdam: failliet
Onnodige kapitaalvernietiging
Niet alleen zwakke, maar ook gezonde bedrijven zouden het zonder steun niet hebben gered, denken de economen. Dit zou volgens hen onnodige vernietiging van kapitaal, kennis en kunde tot gevolg hebben gehad.
Zonder de steun van de overheid zou de werkloosheid sterk zijn opgelopen, merken de onderzoekers op. In dat geval zou de economie veel sterker zijn gekrompen dan nu het geval was.
Coronasteun heeft een keerzijde
De laatste tijd loopt het aantal faillissementen juist weer op. De terugbetaling van belastingschuld zal de komende jaren naar verwachting vijftienhonderd extra faillissementen veroorzaken, blijkt uit de cijfers van de Rabobank.
Hoewel de ingreep van de overheid dus succesvol was, heeft het ook een keerzijde. Het kostte namelijk veel geld en zorgde ervoor dat ook niet-levensvatbare bedrijven konden blijven bestaan, stellen de onderzoekers.
Lees ook: Flinke stijging faillissementen: wegvallen coronasteun en hogere rente oorzaak