Nieuws Financiën

Coronacrisis stuwt beschikbaar kapitaal voor startups op Fundsup naar miljard euro

Op Fundsup, een matchmaking app voor early-stage investing van Nederlandse bodem, is nu meer dan 1 miljard euro aan investeringsgeld voor startups beschikbaar. De coronacrisis heeft gezorgd voor een versnelling van het aantal nieuwe investeerders die zelf invloed willen houden op hun investeringen en een focus hebben op technologische innovatie.

Van onze redactie 26 september 2020

Investeringen startups groei

Foto: Unsplash

Het aantal investeerders dat zich heeft geregistreerd op Fundsup - de app die met behulp van een algoritme investeerders en startups aan elkaar koppelt - is het afgelopen half jaar sterk toegenomen. Het betreft een toename in zowel het aantal institutionele beleggers als in privé-investeerders.

Groeien dankzij corona

Heiko Knot, ceo van Fundsup: ,,Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal geregistreerde investeerders op ons platform met 40 procent gegroeid. Die investeerders zijn met elkaar inmiddels goed voor 1,2 miljard euro aan kapitaal. Mensen zijn steeds vaker op zoek naar investeringen met purpose en impact. Ze willen er ook graag wat plezier aan beleven. Veel technostarters voorzien in deze behoeften. Bovendien heeft de techsector veel minder last van de coronacrisis.”

''Startups zouden meer het gedrag van investeerders moeten kopiëren: altijd praten met relevante partijen ook al is er (nog) geen urgente behoefte''

Arjen Strijker, oprichter en coo Fundsup

Vermogende ondernemende mensen zijn steeds meer op zoek naar relevante investeringsmogelijkheden die zich in de vroege fase bevinden. Dat is niet zo vreemd, want er is veel kapitaal beschikbaar en met de lage rentes is sparen geen goed idee​. En vastgoed en publieke aandelen zit meestal al in de portefeuille. Vooral voor private investeerders is het vaak een uitdaging om de juiste startup voor hun investeringsgeld te vinden. De voor hen op papier meest interessante starters bevinden zich vaak buiten het eigen netwerk, waardoor ze niet (op tijd) op hun radar verschijnen.

Startup verder helpen

Voor startups op zoek naar kapitaal geldt eigenlijk hetzelfde. Zij kloppen vaak aan bij investeerders binnen hun eigen netwerk, terwijl dat niet per definitie degene zijn die hun startup écht verder kunnen helpen met de juiste kennis, ervaring en contacten. In het oplossen van deze discrepantie voorziet Fundsup. Het platform vergroot het netwerk van zowel de investeerder als de startup en maakt, met behulp van een datagedreven algoritme, relevante online matches met elkaar voordat er een fysieke ontmoeting plaatsvindt.

Foto boven: Heiko Knot (links) en Arjen Strijker van Fundsup.

Stilte voor de storm

Arjen Strijker, oprichter en coo van Fundsup, verwacht het komende jaar nog meer drukte op de startupinvestmentmarkt. Veel startups ontvingen tijdens de coronacrisis overbruggingskredieten van hun overheid. Door deze leningen is de noodzaak om te gaan fundraisen voor veel startups op dit moment nog niet urgent.

Stilte voor de storm, denkt Strijker: ,,Het betreft vooral leningen, dus deze startups hebben straks alsnog financiering nodig. Zij doen er goed aan om nu al, nog voor ze hun investeringsronde gaan doen, hun netwerk uit te bouwen met relevante investeerders. Ook zouden startups meer het gedrag van investeerders moeten kopiëren: altijd praten met relevante partijen ook al is er (nog) geen urgente behoefte. Op Fundsup kunnen ze dit efficiënt doen.''

Luister hieronder naar de podcast met Lucien Burm van de Dutch Startup Association (DSA) over het huidige sentiment in de startupwereld: van de verdeling van de overheidsmiljarden tot aan hoe startende bedrijven in ons land de coronacrisis doorstaan.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.