Nieuws Financiën
Hoe crowdfunders en overheid samen ondernemers uit de coronacrisis willen financieren
Wie als mkb-ondernemer financiering nodig heeft om zijn heropening voor te bereiden, krijgt weinig gedaan bij de bank. Drie alternatieve financiers bundelen nu de krachten om meer mogelijk te maken. Financieringsgilde, Geldvoorelkaar.nl en Oneplanetcrowd lanceren de mkb-regeling Prognosefinancieren, waarbij de overheid grotendeels borg staat. Maarten de Jong, één van de initiatiefnemers: ,,Een win-winsituatie voor beleggers én ondernemers, die nu weer kunnen groeien.”

Maarten de Jong, co-founder van Oneplanetcrowd en één van de initiatiefnemers van Prognosefinancieren.
Corona laat diepe sporen na in het midden- en kleinbedrijf. Na een jaar lang in lockdown zien veel mkb-ondernemers het niet meer zitten, ondanks de positief bedoelde woorden van premier Rutte 'dat het einde in zicht is'. Toch nadert dat einde van de lockdown wel degelijk, zeker gezien het snel groeiende aantal vaccinaties, dus kun je als ondernemer het beste alvast gaan nadenken over doorstart- of heropeningsplannen. Daar is vaak wel financiering voor nodig, waar banken doorgaans voor terugdeinzen. Begin dit jaar bleek nog dat driekwart van de bedrijven een afwijzing krijgt op zijn bancaire kredietaanvraag. Een funeste situatie, die nu eindelijk lijkt te worden doorbroken.
Lees ook: Alternatieve financiers slaan handen ineen om mkb-ondernemers te helpen met 'prognose-krediet'
Prognosefinancieren: krediet voor een herstart
Drie partijen met veel ervaring in mkb-financiering slaan de handen ineen: Financieringsgilde, Geldvoorelkaar en Oneplanetcrowd. Zij introduceren Prognosefinancieren, een dienst die het mkb op weg helpt richting groei met leningen waar de overheid voor driekwart borg voor staat. Financieringen op basis van geprognosticeerde groei, niet op de (tegenvallende) cijfers van afgelopen jaar.
De drie partijen trekken zich de kwetsbare positie van mkb-ondernemers aan, vertelt Maarten de Jong, commercieel directeur en mede-oprichter van Oneplanetcrowd. De Ondernemer spreekt hem op de donderdag dat Prognosefinancieren is gelanceerd. ,,Aangezien banken risico’s uit de weg gaan, zijn wij deze samenwerking gestart”, zegt De Jong. ,,Geldvoorelkaar.nl en Oneplanetcrowd zijn allebei crowdfundplatforms, terwijl het Financieringsgilde als derde partner de expertise heeft om ondernemers te helpen met inzicht bieden in hun liquiditeit. We zijn geaccrediteerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om leningen te verstrekken aan ondernemers waarbij de overheid borg staat voor twee derde deel van het totale bedrag.”
"We zijn geaccrediteerd door RVO om leningen te verstrekken aan mkb-ondernemers waarbij de overheid borg staat voor twee derde deel van het totale bedrag"
Borgstelling voor alternatieve financiers
Meer kans op financiering voor mkb-ondernemers, mét staatsgarantie, dat is prettig in deze sombere tijden. Maar hoe werkt Prognosefinancieren precies? De basis ligt bij de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB), die op zichzelf al heel lang bestaat voor banken, maar nu eindelijk ook toegankelijk is voor crowdfunders. Alternatieve financiers waren al welkom sinds de kredietcrisis van een decennium geleden, maar wel met de beperkende eis dat de investering afkomstig moest zijn van de balans van de financier zelf. Dat is bij crowdfunding niet het geval, want de funder faciliteert slechts. ,,Wij hebben een uitzonderingspositie gecreëerd”, vertelt De Jong trots. ,,We hebben gezorgd dat we een fonds hebben, waar de crowd parallel aan investeert. De verdeling is grofweg 60/40, maar dat is voor de staat voldoende om te zeggen: het gehele bedrag krijgt een borgstelling, uiteraard wel nog steeds voor twee derde van het totaalbedrag. Het resultaat is dat crowdfundplatforms nu van dezelfde regeling gebruik kunnen maken als banken.”
Lees ook: Steeds grotere investeringsbereidheid via crowdfunding
De twee crowdfunders hebben in totaal 15 miljoen euro in een fonds zitten dat beschikbaar is voor mkb-ondernemers. Daarmee kunnen flink wat heropeningen van bedrijven worden gerealiseerd. De Jong: ,,Ons doel is om ondernemers uit de overlevingsstand te krijgen en in de groeistand. We willen ze een wake-up call geven dat er meer mogelijk is dan alleen aankloppen bij je bank of je accountant, die vaak ook weer naar de bank stapt. Veel entrepreneurs hebben namelijk totaal geen beeld bij de mogelijkheden van alternatieve financiering.”
Onterechte vooroordelen over crowdfunding
Dat alternatieve financieringsvormen niet echt op het netvlies staan van veel ondernemers heeft volgens De Jong mede te maken met beeldvorming. ,,Zo bestaat bij veel bedrijven het vooroordeel dat je alleen slaagt met crowdfunding als je een heel sexy product hebt en je eigen achterban meebrengt. Die tijd is echt voorbij. Projecten tot 1 miljoen euro zitten tegenwoordig direct vol. Beleggers maken gewoon een zakelijke afweging waar ze geld in steken. Dat kan een hip biertje zijn, maar ook matras-recycling of een veilingsplatform voor b2b-transportgoederen.”
"Ons doel is om ondernemers uit de overlevingsstand te krijgen en in de groeistand"
De Jong omschrijft zijn ‘eigen’ crowd als loyaal en maatschappelijk betrokken, met een sterke drang om hardwerkende ondernemers door de huidige crisis heen te loodsen. ,,Ze willen rendement maken, maar ook impact. De borgstellingsregeling versterkt dit sentiment, want die is aantrekkelijk voor zowel ondernemers als beleggers. Hij biedt zekerheid. Het is een echte win-winsituatie.”
Lees ook: Topeconomen Boot, Kleverlaan en Van Teeffelen over financiering in het mkb
Ook terugbetaling herfinancieren
De alternatieve financieringsmarkt is in de afgelopen tien jaar enorm gegroeid, schetst De Jong. ,,Er zijn veel niet-bancaire mogelijkheden bij gekomen. Laat je als ondernemer niet afschrikken door je bank en ga actief op zoek naar alternatieve oplossingen.” Wie zich breder gaat oriënteren, zal de komende tijd niet om Prognosefinancieren heen kunnen, want de drie partners gaan ,,veel bombarie maken”, belooft de co-founder van Oneplanetcrowd. ,,We willen het mkb wakker schudden om naar alternatieve financiering te kijken en daarbij ook echt inzicht te krijgen in hun eigen liquiditeit. Natuurlijk staan straks je bank, je verhuurder en de Belastingdienst in de rij om terugbetaling te eisen - en vergeet daarbij ook de NOW-regeling niet! Tegelijkertijd heb je kapitaal nodig om je groei straks weer te kunnen financieren. Een overbruggingskrediet kan de lucht geven die je nodig hebt straks. Er kan veel meer dan je denkt!”
Ondernemers die willen weten of Prognosefinancieren bij hen past kunnen een prognose quickscan invullen kunnen meer informatie vinden bij het Financieringsgilde. Ondernemers kunnen zich hier ook aanmelden voor een webinar over groei en herstel na corona.