Nieuws Crowdfunding
En óf ze worst lusten! Brandt & Levie worstmakers haalt een miljoen op via sharefunding
Midden in de dure decembermaand begonnen ze hun sharefunding. Binnen zes weken hadden ze het streefbedrag binnen. ,,Mensen kochten een aandeel van ons als kerstcadeau!”

Samuel Levie, een van de drie partners van Brandt & Levie worstmakers, vertelt het met enige trots. Blij als hij is dat ze nu weer verder kunnen met hun plannen. ,,We liepen al een tijd rond met het idee om een aantal nieuwe dingen te gaan doen. Eén van die plannen is om een veganistische worst te gaan ontwikkelen die wél lekker smaakt. Daar zijn meer recources voor nodig en dus meer geld om op te schalen.”
Lees ook: Crowdfunding een goed idee? 'Je moet echt een authentiek verhaal hebben'
Dat opgehaalde miljoen gaat Brandt & Levie besteden aan de versterking van het team, productontwikkeling en marketing. Het jaar 2022 is niet echt fantastisch verlopen voor de onderneming, door de bekende redenen: torenhoge energieprijzen, gestegen grondstofprijzen en de naweeën van twee jaar corona. De komende jaren willen ze hun ambities verder ontwikkelen door nieuwe producten op de markt te brengen en de verkoopkanalen uit te breiden, ook in het buitenland.
Sharefunding maakt ambassadeurs van aandeelhouders; de Worstclub als community-building
Toen Brandt & Levie besloot om investeringsgeld op te gaan halen, was al vrij snel duidelijk dat ze dat niet gingen doen via een investeringsclub. Eerder hadden ze al met crowdfunding een investering binnengehaald (via Crowdaboutnow) voor de realisatie van hun nieuwe slagerij. Half december startten ze met de nieuwe sharefunding. Je zou zeggen niet echt een handig moment, want juist in die maand hebben de meeste mensen al uitgaven genoeg. ,,Wij zijn echt een merk van ménsen en sharefunding past goed bij ons. Ik dacht ‘misschien koopt iemand wel een aandeel bij wijze van kerstcadeau’ en dat gebeurde nog ook!”
Als platform heeft Brandt & Levie gekozen voor Eyevestor. ,,Je verkoopt weliswaar steeds een klein stukje van je bedrijf, maar je krijgt er evenzovele ambassadeurs voor terug” weet Samuel. ,,Doordat mensen onderdeel worden van je bedrijf, voelen ze zich ook betrokken bij je merk.”
Lees ook: Geen investeerders of crowdfunding, maar via sharefunding je bedrijf starten: hoe?
Ter illustratie: bij deze sharefunding hebben in totaal 814 mensen meegedaan met een gemiddelde inleg van 1200 euro. Daar zit een groot aantal mensen tussen die één aandeel heeft gekocht van 250 euro, maar ook aandeelhouders die voor tienduizend euro zijn ingestapt.
Alle klanten van Brandt & Levie, aandeelhouders of niet, kunnen sinds kort lid worden van de Worstclub. ,,De Worstclub is in de plaats gekomen van ons abonnement. Klanten ontvangen elke twee maanden een pakket met onze producten met daarbij passende recepten en kookvideo’s. Daarmee bouwen we een community van liefhebbers en ambassadeurs.”
Worstmakers van verantwoord gehouden varkens
Brandt & Levie is ooit gestart door drie Amsterdamse chefs die met lede ogen aanzagen dat de meeste worsten gemaakt werden van varkens die geen fijn leven hadden gehad. Daar wilden zij verandering in brengen. Hun worsten zijn dan ook uitsluitend gemaakt van vlees van – zoals zij het noemen – ‘goed gehouden’ en biologische varkens uit Nederland. Daarmee maken ze naar eigen zeggen de beste én meest verantwoorde droge worst van Nederland. In de loop der jaren zijn er smaken en producten bij gekomen, zoals pastasaus, knakworst, rookworst en zelfs een ‘hybride knakworst’. ,,Binnenkort introduceren we ons worstenbroodje en met de sharefund-investering zetten we een nieuwe stap: de ontwikkeling van de vegaworst.”
Doorgroeien in Noordwest Europa
Op dit moment zijn de producten van Brandt & Levie voornamelijk verkrijgbaar in Nederland, zowel online als bij diverse delicatessenzaken, supermarkten en slagerijen. Maar ook in de rest van de Benelux, Duitsland en Oostenrijk komt de distributie gedoseerd op gang. Volgens Samuel is Noordwest Europa een goede (groei)markt voor hun producten. ,,Het is vooralsnog een niche waarin we opereren, want het meeste vlees dat gekocht wordt door consumenten is nog altijd vlees uit minder verantwoord gehouden dieren.” Steeds meer mensen in Nederland en de ons omringende landen kiezen echter voor verantwoord eten. Vlees is daar een belangrijk onderdeel van. ,,Wij kiezen onze distributeurs en verkoopkanalen zorgvuldig uit en gaan voor verantwoorde groei. We verkopen bewust niet online in het buitenland, omdat de logistiek dan lastiger is. In Duitsland en Oostenrijk wordt om die reden alleen onze droge worst verkocht. Ultravers vraagt echt om een knetter goede distributie. Wellicht iets voor de toekomst. Al onze producten worden nog altijd door onszelf in Amsterdam gemaakt.”
Een deel van het opgehaalde geld wil Brandt & Levie steken in teamversterking en marketing. ,,We hebben al een fantastisch team van ontwikkelaars en creatieve geesten, maar om uit te breiden hebben we nu ook behoefte aan meer commerciële mensen. Zij moeten onze naamsbekendheid in binnen- en buitenland vergroten en de salesactiviteiten gaan uitbreiden.”
Heel Noordwest Europa aan de verantwoorde worst en straks zelfs aan een smakelijke vegetarische variant, dat is het doel voor de komende jaren van de worstmakers van Brandt & Levie.