Nieuws Crowdfunding

Broccoli is het allereerste Nederlandse investeringsplatform met de nieuwe Europese crowdfundvergunning

Het sharefundingplatform Broccoli is de eerste in Nederland met een nieuwe Europese vergunning. Daardoor is er een 'aanzienlijke uitbreiding op het gebied van beleggersbescherming, transparantie, operationele processen en toezicht' bij het platform van oprichters Derrick Neleman en Wouter Hagoort.

Van onze redactie 7 juni 2023

Wouter hagoort derrick neleman sharefunding platform broccoli europese vergunning

Broccoli-founders Wouter Hagoort (links) en Derrick Neleman.

ECSP-vergunning

De European Crowdfunding Service Provider-vergunning is door de Europese Unie ingesteld om investeerders te beschermen en toezicht te houden op het relatief nieuwe fenomeen van crowdfunddienstverleners.

De lokale financiële autoriteiten, waaronder de AFM, zijn verantwoordelijk voor de toekenning van deze vergunning en het toezicht op het naleven van de eisen voor deze vergunning. Elke crowdfunddienstverlener is verplicht om vanaf 10 november dit jaar eenzelfde ECSP-vergunning te hebben. Wanneer partijen niet over deze vergunning beschikken, opereren zij illegaal.

Lees ook: SLA haalt via Broccoli pijlsnel ruim 1 miljoen euro groeigeld op

Aandelenfocus

Broccoli-co-founder Wouter Hagoort vertelt: ,,Wij hebben bewust gekozen voor een volledige focus op aandelen: sharefunding. Door aandelen van bedrijven te certificeren, maken wij het mogelijk voor zowel professionele als particuliere investeerders om digitaal te investeren in de bedrijven van morgen."

Wanneer je als ondernemer financiering nodig hebt, praat je met een bank of een investeringsfonds. Maar in een economie waarin álles gericht is op groei, kijken traditionele investeerders vooral naar winstmaximalisatie. Echter, winst zou niet het enige criterium moeten zijn, volgens Broccoli.

Lees ook: Medy van der Laan (NVB) over (niet) financieren mkb'er: 'De businesscase kan niet goed zijn'

Voordelen investeerders en ondernemers

Voor zowel ondernemers als investeerders is de nieuwe vergunning goed nieuws volgens het sharefundplatform. Investeerders die beleggen via een platform met de ECSP-vergunning, kunnen erop vertrouwen dat het platform voldoet aan de strenge eisen omtrent IT-security, privacy, beleggersbescherming en informatievoorziening. Daarnaast geeft de nieuwe vergunning meer mogelijkheden voor de verhandelbaarheid van de aandelen. Voor ondernemers met een internationale ambitie kunnen vanaf nu, dankzij de nieuwe complianceprocessen en ontwikkeling binnen de IT-oplossing, investeerders vanuit héél Europa nu gemakkelijk investeren via Broccoli.

Jongste bestuurder van een erkende Nederlandse financiële instelling

Hagoort (25) is enorm verheugd met het verkrijgen van de vergunning. ,,We hebben er hard aan gewerkt afgelopen zestien maanden. Een dergelijke vergunning krijg je - terecht overigens - niet zomaar. Met een geweldig team en een prettige samenwerking met de toezichthouders is het dan nu echt officieel. Zo heeft de aanscherping van ieder denkbaar proces binnen onze organisatie ervoor gezorgd, dat we ontzettend snel geprofessionaliseerd zijn."

Het verkrijgen van de ECSP-vergunning van de AFM betekent dat het bedrijf een financiële instelling wordt. Hagoort is met de toekenning van deze vergunning aan Broccoli de jongste bestuurder van een Nederlandse financiële instelling.

"Via sharefunding heb ik met mijn bedrijf Neleman in korte tijd bijna 10 miljoen euro opgehaald. Die positieve ervaring wil ik met zo veel mogelijk ondernemers delen"

Broccoli-co-founder Derrick Neleman

Goed voorbeeld doet goed volgen

Co-founder Derrick Neleman (46) vult aan: ,,We zijn er voor duurzame consumentenmerken in de food, drinks en agri-sector. Want dat is de business die we begrijpen. Daar ligt ons hart. Voor ondernemers is traditionele financiering (via banken) steeds lastiger. Dat heb ik zelf als ondernemer ervaren. Via sharefunding heb ik met mijn bedrijf Neleman in korte tijd bijna 10 miljoen euro opgehaald. Die positieve ervaring wil ik met zo veel mogelijk ondernemers delen. Daarom zijn Wouter en ik Broccoli gestart.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws