Nieuws Crowdfunding

Innovatieve oppas-app Charly Cares groeit naar 5500 'Oppas Angels'

De innovatieve oppas-app Charly Cares helpt ouders aan een betrouwbare oppas. Met een druk op de knop boeken ouders op basis van hun voorkeuren een passende 'Oppas Angel'. Inmiddels is dit jonge bedrijf met 5.500 angels en 8.000 gezinnen verdeeld over zes steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Haarlem en Amstelveen) keihard gegroeid. Oprichter Charly van der Straten vertelt over hun succes en de grote droom: Londen.

Linda Roos | Beeld: Vincent Krijtenburg 13 december 2017

Charlyvanderstraten closeup

“Tijdens mijn studententijd begon ik mijn eigen oppasbureau, Pas Op. Ik was toen net twintig. Meiden uit mijn studentenhuis in Amsterdam Zuid koppelde ik aan gezinnen in de buurt. Dat liep heel goed.” Eenmaal afgestudeerd komt Van der Straten terecht op de Zuidas bij een headhuntingkantoor. Het valt haar daar meteen op dat het er bij de kinderdagverblijven erg ouderwets aan toegaat. ,,Er werd vrijwel niet geïnnoveerd en de verblijven waren weinig flexibel.” En dat terwijl de vraag naar flexibiliteit bij ouders juist toeneemt.

Kwetsbare dienstverlening

Dat moet veel efficiënter kunnen, vindt Van der Straten. De jonge ondernemer gaat op onderzoek uit. ,, Ik kwam concepten tegen die een Markplaats-model toepasten”, vertelt Van der Straten. ,,Zij hadden een compleet netwerk van oppassers en koppelden gezinnen aan een oppas.”

Lees ook: Bouw een band op met je klanten door social media marketing in te zetten

Maar dat is het dan ook. ,,Er was dus geen selectie aan de voordeur, geen boekingsmechanisme, geen betaalmechanisme met een timer, geen review – en monitoringssysteem. Ik vind dat wanneer je zo’n kwetsbare dienstverlening aanbiedt, je over deze dingen na moet denken.”

Persoonlijke screening

Met Charly Cares wordt het hele proces uit handen genomen. ,,Van tevoren hebben we een aantal bedrijven bekeken om te begrijpen waarom zij het zo goed doen. Airbnb laat bijvoorbeeld een hele mooie kalenderfunctie zien. Dat hebben wij als inspiratie gebruikt voor de agenda van onze Oppas Angels.” Inmiddels stromen de aanmeldingen dagelijks binnen.

Daarmee komt het bedrijf voor een grote uitdaging te staan. Want hoe zorg je ervoor dat die duizenden Oppas Angels net zo goed zijn als de eerste twintig? De eerste angels zijn ieder zo’n anderhalf uur gescreend. Hoe kun je dat schaalbaar maken en veilig houden? ,,Dat werd de persoonlijke screening. Je moet zo’n meisje zien en je moet haar spreken, niet alleen om goed te kunnen selecteren, maar ook om een oppas welkom te heten bij de Charly Cares Family.”

Om de dienstverlening betrouwbaar en transparant te houden, wordt ouders na elke oppaservaring gevraagd een review achter te laten. ,,Deze reviews zijn verplicht en monitoren wij dagelijks. Zo nemen wij direct contact op met de Ouder en Angel wanneer er minder dan vier sterren wordt gegeven.”

Investeringen ophalen

Deze maand bestaat Charly Cares officieel twee jaar. In het begin hebben Van der Straten en haar zakenpartner Xander Koenen zelf een basisinvestering gedaan om Charly Cares op te bouwen. Daarna heeft de startup vrij snel kapitaal nodig om de app te bouwen, te kunnen groeien en een team te verzamelen. ,,Het eerste anderhalf jaar heb ik de boekingen zelf gedaan. Dan werd ik om zeven uur ’s ochtends wakker gebeld of om elf uur ’s avonds in de kroeg gevraagd om een oppas”, vertelt Van der Straten lachend. Inmiddels heeft het bedrijf een team operations opgezet dat boekingen begeleidt, ouders te woord staat en angels screent.

De opbouw en groei van Charly Cares is vervolgens in verschillende fases verlopen, waarbij de eerste grote fase onder andere bestond uit het opzetten van Charly Cares in Amsterdam en Utrecht. ,,Voor de volgende vier steden hebben we een nieuwe investering opgehaald die in tranches is toegekend.”

,,We hadden geen idee hoe we zoiets moesten aanpakken, het was de eerste keer”, geeft Van der Straten toe. ,,Ik vond het niet moeilijk om mijn verhaal goed te vertellen, maar inschatten wat je nodig hebt om het bedrijf snel en goed te laten groeien vond ik lastiger. Je hebt een duidelijk beeld waar je naartoe wilt, maar dat stel je als ondernemer regelmatig bij. Doordat wij heel goed wisten waar Charly Cares voor staat, konden we onze investeerders daar op uitzoeken.”

Uniek

Charly Cares is een bijzondere combinatie van techniek en dienstverlening. ,,Wij zijn een techbedrijf met een groot servicecomponent. Dat zijn heel ander soort mensen dan die tech-jongens.” Voor problemen die in het operationele gebied spelen heeft Charly Cares veel technische oplossingen bedacht. Het is belangrijk om daar niet in door te slaan, meent Van der Straten: het moet niet te technisch worden, of juist alleen maar gericht zijn op service en kwaliteit.

Momenteel is te zien hoe de oppasmarkt enorm snel ontwikkelt. Volgens Van der Straten een goed teken, want een betrouwbare oppas vinden moet straks tot het verleden behoren. ,,Charly Cares is opgericht vanuit het perspectief van zowel de ouders als de Oppas Angels. We hebben gezien wat beide groepen nodig hebben en daar oplossingen voor bedacht.”

Daarnaast gelooft Van der Straten dat de persoonlijke screening, het review-stuk en personal support ervoor zorgen dat Charly Cares in deze gevoelige dienstverlening dat nodige stukje service kan bieden. ,,Er zijn nog niet genoeg bedrijven die zich dat realiseren. Deze elementen, in combinatie met de techniek, is wat Charly Cares uniek maakt.”

Gecontroleerde groei

Te snel groeien zal het ambitieuze bedrijf niet snel doen. ,,We kunnen nooit in een nieuwe stad beginnen zonder angels, of vijftig Oppas Angels screenen zonder dat er gezinnen zijn", legt Van der Straten uit.

,,Maand op maand groeien we met twintig procent. Dat is pittig, maar het zijn ook mooie cijfers. Op het moment dat het ergens te hard gaat, wordt de kraan voorzichtig dichtgedraaid. Kwaliteit gaat boven alles.” Dat dat goed werkt, laat het percentage opzeggingen zien: gemiddeld ligt dit op 2,5 procent.

Londen

De volgende stap voor Charly Cares is het buitenland. Londen, om precies te zijn. Dat is voor Van der Straten vanzelfsprekend. Financieel gezien, omdat de Britse stad groot en rijk is. Ook is het een plek waar veel carrièretijgers zitten, veel gezinnen met tweeverdieners. Uit onderzoek is gebleken dat Londense ouders, en dan met name moeders, bekend zijn met het inhuren van iemand voor de zorg van hun kinderen. Online platforms voor dit soort diensten bestaan daar al.

Daarnaast is op sociaal vlak te zien dat Londenaren een pittige werkdruk graag combineren met een flink sociaal leven. ,,Allemaal factoren die bijdragen aan een voor ons goede bodem om daar te starten.”

https://youtu.be/NSptHDnysTk

Crowdfundingcampagne

Om deze stap daadwerkelijk te kunnen zetten is er een crowdfundingcampagne opgezet. ,, Vanaf de dag dat we Charly Cares zijn begonnen hebben we ontzettend veel leuke reacties gehad van mensen die zich afvroegen of ze konden helpen of investeren. Nu zijn we twee jaar verder en we hebben een mooie organisatie opgebouwd.”

Het bedrijf heeft twaalf mensen vast in dienst en heeft nog eens twaalf flexmedewerkers die voornamelijk werkzaam zijn op afdeling operations en sales. ,,We weten wat we doen en dat doen we met zorg en aandacht. Wij bieden een concrete, simpele oplossing voor een probleem dat iedereen kent. Daarom vind ik dit een heel mooi moment om onze ambassadeurs nu aan te halen, te belonen en ze de kans te bieden om te investeren in ons bedrijf.”

500.000 euro

Vanaf 250 euro word je aandeelhouder in Charly Cares. Om nog twee locaties, Leiden en Eindhoven, te kunnen openen en in Nederland naar een break-even-point toe te werken, wil het bedrijf minstens 300.000 euro ophalen. Zeker met plannen voor het buitenland vindt Van der Straten het essentieel om een stabiele business te hebben in Nederland. Dat is Charly Cares gelukt: het opgehaalde bedrag ligt er zelfs al iets boven.

Vanaf 500.000 euro gaat Charly Cares naar Londen. ,,Dat is startgeld om te onderzoeken wat daar de mogelijkheden zijn. We hebben al veel onderzoek gedaan, maar ik zal zelf naar Londen gaan om een pilot te draaien.”

Wij bieden een concrete, simpele oplossing voor een probleem dat iedereen kent

Charly van der Straten, oprichter Charly Cares